• Etusivu
  • Talo

Ennaltaehkäiseminen tehokas tapa säilyttää julkisivu teknisesti kunnossa ja esteettisesti siistinä

Kaupallinen yhteistyö Sika Finland
Päivitetty 16.04.2024
Taloyhtiö

Monessa taloyhtiössä joudutaan monenlaisien remonttien eteen; ikkunaremontti, putkiremontti tai vaikkapa julkisivuremontti. Kaikilla materiaaleilla on käyttöikänsä ja jotta materiaaleja voidaan käyttää käyttöiän ajan huolettomasti, on ennaltaehkäisy paras panostus rakenteiden säilymiseen ja näin kustannussäästöihin.

Kuten mitä tahansa rakennuksen osaa, kuten julkisivua ja sen saumoja, tulee niitä huoltaa, jotta ne säilyttävät niille suunnitellut ominaisuudet ja pitävät julkisivun myös esteettisenä. Mutta mitkä asiat vaikuttavat julkisivun likaantumiseen ja tekniseen rasitukseen? Entä miten asiaan voisi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi?

Nykyisin rakennusten julkisivut ovat huomattavasti enemmän koetuksella

Rakennusten julkisivut ovat yhä alttiimpia likaantumiselle Suomessa, mikä on saavuttanut ennennäkemättömät mittasuhteet. Vain kaksi vuosikymmentä sitten rakennuksemme säilyivät pääosin puhtaina ja siisteinä. Viime aikoina kasvustot, kuten sammal, jäkälä, home ja levä, ovat hiljalleen levinneet kaupunkeihin ja aiheuttavat rakennusten julkisivujen tahriintumista.

Vaikka kasvustot, kuten sammal ja jäkälä, ovat olennainen osa luontoamme, niiden paikka on luonnossa ja metsissä, ei rakennusten julkisivuilla. Suurin osa eli 80-90 prosenttia rakennustemme epäpuhtauksista johtuu erilaisista kasvustoista, jotka viihtyvät julkisivu- ja kattopinnoillamme.

Julkisivupinnoille muodostuu edellä mainittuja kasvustoja erityisesti otollisissa olosuhteissa. Tämä ilmenee punertavana ja vihreänä kasvustona julkisivuilla sekä saumojen tummumisena. Julkisivut kokevat nyt huomattavasti suuremman rasituksen kuin esimerkiksi 1990-luvulla.

<p data-block-key="4n6u5">Punajäkälää julkisivulla</p>
Punajäkälää julkisivulla
© Sika Finland

Julkisivun kasvustojen räjähdysmäiseen kasvuun vaikuttavat tekijät

Tärkeimmät syyt kasvustojen räjähdysmäiseen kasvuun kaupungeissamme ovat ilmaston lämpeneminen, ilmansuuntien vaikutus, puhtaammat polttoaineet sekä julkisivuissa käytettävien tuotteiden, kuten maalien ja saumamassojen, tiukentuneet direktiivit. Lisäksi rakennusten sijoittelu vaikuttaa asiaan.

Ilmaston lämpeneminen ja ilmansuuntien vaikutus ovat olleet merkittäviä tekijöitä mikrobikasvustojen leviämisessä Pohjoismaissa. Leutojen talvien myötä alueella vallitsee nyt optimaalinen kosteus ja lämpötila näiden kasvustojen kasvulle.

Erityisesti Etelä-Suomessa lämpötila ylittää usein +5 astetta suurimman osan vuodesta ja suhteellinen kosteus on yli 30 %, on täydellinen ympäristö mikrobien leviämiselle. Kasvustot voivat alkaa kasvaa jo 0 asteen lämpötilassa ja 30 % ilmankosteudessa. Sateiset syksyt, leudot talvet ja varhainen kevät mahdollistavat näiden kasvustojen kasvun noin 8 kuukauden ajan vuodessa. Tämänhetkinen ilmasto on optimaalinen kasvustojen kasvulle, eikä tilanne näytä palaavan entiselleen.

Rakenteen ulkopinnan läheisyyden kosteuspitoisuus, lämpötila ja orgaaninen lika vaikuttavat kasvustojen muodostumisnopeuteen, johon puolestaan vaikuttaa läheinen kasvillisuus. Kasvustot tarvitsevat puhtaan, kostean ja sopivan lämpöisen ilman kasvaakseen, ja ne löytävät parhaan kasvupaikan varjoisista ja kosteista alueista.

<p data-block-key="4n6u5">Julkisivulla valumajälkiä</p>
Julkisivulla valumajälkiä
© Sika Finland

Itä- ja Pohjoispuolen julkisivut ovat usein kasvuston peitossa vähäisen auringon valon vuoksi, samoin kuin ne, jotka ovat varjostettuja isoilla puilla tai pensailla. Etelä- ja Länsipuoli ovat yleensä puhtaampia auringon valon ja lämmön kuivattavan vaikutuksen takia.

Kasvustot tarvitsevat kasvaakseen vaatimattomat olosuhteet; levälle riittää ravinteeksi pöly ja selluloosa, sammal imee ravinteensa ilmasta ja sateista, jäkälä erittää jäkälähappoa ja imee ravinteensa kivestä, kun taas home viihtyy ensisijaisesti puurakenteissa ja ulkoverhouksissa.

Puhtaammat polttoaineet ja tiukentuneet maalien sekä saumamassojen direktiivit ovat muuttaneet merkittävästi ympäristöämme. EU-direktiivien myötä 2000-luvun alussa lyijy ja rikki kiellettiin käytöstä polttoaineissa. Näiden aineiden poistuminen polttoaineista vaikutti kasvustoihin, sillä ne olivat aiemmin tuhonneet kasvustot ja pitäneet ne poissa kaupungeistamme ennen 2000-lukua.

2010-luvun alussa, vuonna 2012, EU:n maalien VOC-rajoitukset astuivat voimaan. Näiden rajoitusten myötä maaleista haihtuvat orgaaniset yhdisteet rajoitettiin tietylle tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nykyään maaleissa ei enää sallita myrkyllisiä aineita, vaan niiden on oltava ympäristön, ihmisten ja eläinten kannalta turvallisempia. Näitä maaleissa aikaisemmin käytetyt kielletyt kemikaalit olivaat pitäneet kasvustoja pois julkisivupinnoilta.

Rakennusten sijoittelu tontilla vaikuttaa ilman virtaukseen ja mahdolliseen seisomiseen rakennusten seinustoilla, mikä puolestaan vaikuttaa mikrobien toimintaan. Ilma liikkuu tai seisoo rakennusten välillä, mikä voi edesauttaa kasvustojen kasvua.

<p data-block-key="rn6nl">Sammalta</p>
Sammalta
© Sika Finland
Huomio

Huomio

Mikä ratkaisuksi epäpuhtaisiin julkisivuihin ja sen aiheuttamaan rasitukseen rakenteelle?

Maailman johtava rakennus- ja teollisuuskemikaalien valmistaja ja markkinoija Sika, on tuonut markkinoille pintojen suojaksi Sikagard®-790 All-In-One Protect -suojapinnoitteen.

Suojapinnoite suojaa julkisivuja, lattioita, julkisivuja, kattoja ja kiveyksiä. Pinnoite helpottaa myös graffitien poistoa pinnoilta. Pinnalla näkymättömän suojapinnoitteen teho perustuu hengittävään ja nesteitä hylkivään vaikutukseen.

Sikagard®-790 All-In-One Protect -suojapinnoite soveltuu kaikille huokoisille mineraalipinnoille vesipohjaisten nesteiden ja öljyjen tunkeutumista vastaan estäen tai vähentäen merkittävästi näiden materiaalien värjäytymistä.

Soveltuu muun muassa seuraaville materiaaleille: luonnonkivi, marmori, terrakotta tiili, savipinnat, kattotiili, betoni ja sementtirappaus.

Jäikö jokin askarruttamaan? Yksin ei tarvitse jäädä ongelmineen! Olitpa yksityishenkilö, urakoitsija, suunnittelija tai taloyhtiön edustaja ja olipa kyseessä suurempi tai pienempi projekti, taloyhtiön saneeraus tai vaikkapa uudiskohde - asiantuntevaa teknistä neuvonta-apua on tarjolla! Yhteydenottopyynnön voi jättää tästä linkistä.

Info

Info

Julkisivun ylläpidon tärkeys – miksi huoltaa julkisivua?

Suojaaminen parantaa pintojen kestävyyttä, helppohoitoisuutta, ulkonäköä ja värien säilymistä. Pintojen käsittely ja suojaaminen ovat järkeviä niin teknisestä kuin esteettisestäkin näkökulmasta, ja ne voivat säästää aikaa, vaivaa, ylläpidon kustannuksia sekä mahdollisia korjaustarpeita.

Säänkestävyys

Julkisivun suojaaminen on tärkeä keino suojata rakennusta säänvaihteluilta. Sateet, lumet, tuulet ja äärimmäiset lämpötilavaihtelut voivat vaurioittaa rakennuksen pintaa ajan myötä, jos julkisivua ei suojata asianmukaisesti. Suojaaminen auttaa ehkäisemään sään aiheuttamia vaurioita, kuten kosteuden tunkeutumista, jäätymis- ja sulamisvaurioita sekä UV-säteilyn aiheuttamaa haalistumista ja haurastumista.

Pitkäikäisyys

Julkisivun suojaaminen ympäristön vaikutuksilta voi merkittävästi pidentää rakennuksen elinkaarta. Vaurioitunut julkisivu voi aiheuttaa kalliita korjaus- ja huoltokustannuksia, joten suojaaminen auttaa säilyttämään rakennuksen ulkoasun ja toimivuuden pidempään.

Esteettisyys

Hyvin hoidettu ja suojattu julkisivu parantaa rakennuksen ulkonäköä ja antaa myös positiivisen vaikutelman. Huollettu ja hoidettu julkisivu lisää myös kiinteistön arvoa.

Ympäristönäkökulma

Julkisivun suojaaminen voi myös vähentää tarvetta käyttää korjaavia ja ympäristölle haitallisia aineita. Tämä edistää kestävää rakentamista ja vähentää jatkuvia ympäristövaikutuksia.

Sika Finland
Talo
huolto
pinnoite
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
20214_70319.jpg
Julkisivupinnoite, joka pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta erityisen voimakkaasti pohjoisessa ilmastossamme. Saint-Gobain Weberin uusi innovatiivinen TopDry-julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana sekä rakenteet ja lämmöneristyksen toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain U, V ja Y
Mitähän tarkoittaa U-arvo, tai vuosikorjausohjelma? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu yleiskaava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa.Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista U, V ja Y:
20232_80763.jpg
Onko osakkeen­omistajalla tiedonsaantioikeus naapurin remontista?
Kysyin yhtiökokouksessa erittelyä yksittäisen osakkaan huoneistossa teetettyyn lattiaremonttiin. Kustannus oli kokonaisuudessaan kirjattu taloyhtiön menoihin. Isännöitsijälle ja hallitukselle annettiin tieto etukäteen, että tästä kuluerästä tullaan esittämään kysymyksiä. Summa oli huomattava ja remontin kesto kaikkiaan n. vuoden.Vastauksia ei ollut antaa. Mitään tietoa ei ole tähän mennessä kysyjälle eikä muillekaan osakkaille tullut. Mitä tässä voi tehdä? Hallituksen jäsenet eivät vastaa viesteihin eivätkä suostu puhumaan mitään edes tavatessa. Pöytäkirjan laatija (isännöitsijä) oli jättänyt koko asian pois pöytäkirjasta. "Ettei yhtiö näytä riitaisalta eikä vaikeuta asunnon myyntiä." (suora lainaus s-postiviestistä). Kuuluuko kulu ylipäätään muille osakkaille?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton