• Etusivu
  • Remontti

Pienen taloyhtiön suuri haaste: Miten selvitä kosteusongelmista?

Näin löysimme ratkaisun, joka toimii

Jenni TommilaKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Päivitetty 11.09.2024
Jäkärlänkuja julkisivu + piha

Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päättivät taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.

Helsingissä sijaitseva neljän huoneiston rivitaloyhtiö koki mittavat kosteusongelmat, jotka vaativat nopeaa ja kustannustehokasta ratkaisua. Vuonna 1976 rakennetussa taloyhtiössä ilmeni aluksi käyttövesiputken rikkoutuminen taloyhtiön päätyasunnossa, mikä oli kastellut eteiskäytävän rakenteita. Taloyhtiössä päätettiin tehdä käyttövesiputkiremontti. Puolentoista vuoden päästä kuitenkin huomattiin uusi vesivahinko, kun lämmitysputki oli ruostunut puhki kodinhoitohuoneessa.

– Päätyasunnon lattia jouduttiin taas purkamaan. Vesivahinko paljasti laajemman kosteusongelman, joka oli levinnyt myös viereiseen asuntoon, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen.

Löytyi useita kosteusongelmien syitä

Ongelman syy oli rakennuksen perustustavassa, joka on maanvarainen laatta ilman kapillaarikatkoja. Kosteutta oli ilmeisesti jäänyt vesivahinkohuoneistoihin myös aikoinaan sadevesiviemäreistä tulvineesta vedestä, jota ei oltu kuivattu riittävällä tavalla.

Oman mausteensa soppaan tuo rakennuksen sijainti niin sanotussa montussa. Ympärillä olevat tontit ovat korkeammalla ja kaikki sadevedet valuvat Jäkärlänkujan rivitalon pihamaalle. Näin ollen maa-aines perustusten ympärillä on suurimman osan ajasta märkää luoden kosteuspainetta rakennuksen perustuksiin ja kapillaarikatkon puuttuminen aiheuttaa sen, että kosteus pääsee maasta nousemaan kapillaarisesti perustusten kautta asuntoihin.

Pankit eivät olleet halukkaita myöntämään lainaa

Taloyhtiön asukkaat alkoivat miettimään ja etsimään ratkaisuja vahinkojen korjaamiseksi, mutta avuksi tarvittiin ammattilaisia.

Tilanne kuitenkin monimutkaistui entisestään, kun lainan saanti osoittautui vaikeaksi pienen taloyhtiön ja korjaustarpeiden suuren riskin vuoksi. Vaikka taloyhtiöllä oli oma tontti hyvällä sijainnilla, pankit eivät olleet halukkaita myöntämään lainaa.

Tämä asetti taloyhtiön vaikeaan tilanteeseen, ja vaihtoehtoja piti miettiä huolella.

Lue lisää kapillaarisesta kosteudesta >>>

<p data-block-key="u0tm4">Kodinhoitohuoneessa olevat lämmitysputket olivat pahasti ruostuneet kosteuden takia.</p>
Kodinhoitohuoneessa olevat lämmitysputket olivat pahasti ruostuneet kosteuden takia.

SafeDrying-järjestelmä ratkaisi taloyhtiön kosteusongelman

Monen mutkan kautta asukkaat löysivät SafeDrying-järjestelmän rakennusalan messuilta ja päättivät ottaa selvää asiasta. Yhtiö kartoitti ja harkitsi vaihtoehtoja, ja SafeDrying Oy:n tarjoama ratkaisu osoittautui sekä taloudellisesti että teknisesti järkevimmäksi vaihtoehdoksi, koska se ei ainoastaan estänyt veden kapillaarista kosteuden nousua vaan poistaa kosteuden ja pitää rakenteet kuivina.

Samalla se tarjosi huomattavasti edullisemman ratkaisun kuin perinteiset korjausvaihtoehdot, joilla olisi jäänyt vielä riski lopputuloksesta.

– Saimme todella kattavasti tietoa SafeDryingilta, koska heidän asiantuntijansa osallistui yhtiökokoukseemme, esitteli järjestelmän ja vastasi kaikkiin osakkaiden kysymyksiin, kertoo Kaartinen.

Kuivausjärjestelmän pääpiirteet

SafeDrying-järjestelmä perustuu kiinteästi rakennukseen asennettavaan kosteudenkeruukanavistoon, joka asennetaan rakennukseen esimerkiksi joko betonilaatan sisään tai jalkalistan tilalle. Kanavistossa kierrätetään kuivaa ilmaa. Näiden kanavistojen avulla poistetaan maaperästä nousevaa kosteutta rakenteista, joka oli Jäkärlänkujan ongelman ydin.

Kosteudenkeruukanavisto asennettiin asunnon lattiaan, jotta mahdollistettiin tehokas kosteudenpoisto.

Info

Info

SafeDrying-järjestelmän etuja

  • Nopea asennus, jopa viikonlopun aikana.
  • Ei tarvetta väistötiloille.
  • Nopea rakenteiden kuivuminen.
  • Järjestelmän pieni energiankulutus.
  • Jatkuva kosteudenmittaaminen ja raportointi.

Järjestelmään kuuluu myös etäluettavat mitta-anturit, jotka tuottavat pilvipalveluun jatkuvasti dataa alapohjan kosteudesta. Tämä antaa asukkaille ja taloyhtiölle reaaliaikaista tietoa rakenteiden kosteudesta ja näin varmistetaan myös oikea kuivatusteho.

SafeDrying-järjestelmän avulla voidaan varmistaa, että kosteus ei aiheuta vahinkoa rakenteille, vaikka ympäröivä maaperä olisi kostea.

Tuloksia saatiin nopeasti

Asennusprosessi vaati huolellista suunnittelua ja toteutusta. Asennus päätettiin toteuttaa kesäkuussa 2021, ja järjestelmän edustaja osallistui myös urakoitsijan ja valvojan tapaamisiin varmistaakseen, että kaikki ymmärsivät järjestelmän toimintatavan.

SafeDrying-järjestelmän asennus sujui suunnitellusti, ja sen vaikutukset olivat havaittavissa nopeasti. Rakenteiden kuivaus aloitetiin tehokuivatuksena, mutta nykyään kuivatusyksikkö on ajastettu toimimaan vain muutaman tunnin päivässä.

Asukkaat kokivat mielenrauhaa, kun kosteusongelmat olivat vihdoin hallinnassa. Järjestelmän ansiosta rakennuksen alapohja pysyy kuivana, vaikka piha olisi ollut vetinen.

<p data-block-key="i15sm">Kuivatusyksikkö asennettiin varastoon ja se on ajastettu käymään muutaman tunnin päiväsaikaan, jolloin se ei häiritse asukkaita.</p>
Kuivatusyksikkö asennettiin varastoon ja se on ajastettu käymään muutaman tunnin päiväsaikaan, jolloin se ei häiritse asukkaita.

Muista! Ammattilaiset ovat tärkeässä roolissa haastavissa remonttikohteissa

Yhteistyössä SafeDrying Oy:n asiantuntijoiden kanssa Jäkärlänkujan taloyhtiö sai paitsi innovatiivisen ratkaisun kosteusongelmiin myös ammattitaitoisen suunnittelun ja asennuksen.

SafeDrying tarjosi kokonaisvaltaisen palvelukokemuksen, jolloin ei ainoastaan korjattu olemassa olevia vaurioita, vaan myös ennaltaehkäistiin tulevia kosteusongelmia, joita perinteiset salaojaremontit eivät olisi kyenneet korjaamaan.

– Voisi sanoakin, että se oli onni onnettomuudessa, ettei saatu yhtään salaojaremonttitarjouksia, naurahtaa Kaartinen.

Yhteistyöllä ja ammattilaisten asiantuntemuksella onnistuttiin välttämään suurempia vahinkoja ja turvaamaan taloyhtiön tulevaisuus, vaikka tilanne vaikutti aluksi epätoivoiselta.

– Asiantuntevat ammattilaiset ovat matkan varrella olleet meille kullanarvoisia. Epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa olimme onnekkaita, kun saimme luotettavat yhteistyökumppanit SafeDrying Oy:n lisäksi vesivahinko- ja jälleenrakennusprojektille, lvi-töille sekä valvonnalle. SafeDrying Oy:n asiantuntijuus ja kuivatusjärjestelmä toi meille täydellisen ja kustannustehokkaan ratkaisun kapillaarisen kosteuden estämiseen.

<p data-block-key="j0q81">Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen on erittäin kiitollinen ammattilaisista, joiden kanssa pääsi työskentelemään projektin aikana.</p>
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen on erittäin kiitollinen ammattilaisista, joiden kanssa pääsi työskentelemään projektin aikana.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
asuminen
alapohja
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on noussut esiin viime aikoina. Nyt onkin aika tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Jos kosteusongelmia alkaa ilmenemään kyseisessä tilassa, ovat ratkaisut usein vähissä. Näin kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä, jossa korjausehdotuksena olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Nämä remontit olivat liian kalliita ja hankalia toteutettavaksi, mutta kuitenkin väestönsuojalle piti tehdä jotain ennen kuin siellä ilmenisi hometta. Myyrinkarin innokas ja osaava hallitus pelasti taloyhtiön kalliilta ja pitkältä remontilta.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
kuvassa oven alareuna ja sokkeli josta näkee että talossa on valesokkeliratkaisu
Mistä tunnistan valesokkelin?
Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton