Taloyhtiön konkurssi vei Hanna Karhusen perheeltä kodin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.08.2024
kun-taloyhti-menee-konkurssiin-saara-nissinen-1920x1080

Lyhyesti meidän taloyhtiömme tarina menee niin, että meiltä hajosi lämmitys, emmekä saaneet pankilta lainaa sen korjaamiseen. Sen seurauksena taloyhtiö oli pakko hakea konkurssiin, joka lopulta raukesi varojen puutteeseen.

Perheemme asui rivitalossa, joka oli rakennettu 1960–1970-lukujen vaihteessa. Taloyhtiössä oli 15 asuntoa, enimmäkseen kaksioita tai pieniä kolmioita. Me muutimme taloon vuonna 2009. Uskoimme kiinteistönvälittäjää, joka vakuutti, että talossa ei ole akuutteja korjaustarpeita.

Taloyhtiössä ei ollut tehty siihen mennessä mitään korjauksia, ehkä jotain maalauksia. Talon rakentamisesta oli kuitenkin silloin jo nelisenkymmentä vuotta. Remontteja ei ollut tehty, koska talon alkuperäiset osakkeenomistajat olivat sitä mieltä, että remonteille ei ole mitään tarvetta. Vastaanhankaajat olivat hallituksessa vaikuttaneet siihen, että asiantuntijoiden suosittelemiin korjauksiin ei ollut ryhdytty.

Lämmitys oli antanut ennakkomerkkejä huonosta kunnosta, mutta lopullisesti se hajosi talvella 2021. Kaukolämpöverkosta katosivat paineet lopullisesti puolessa tunnissa. Jo edellisenä talvena olin käynyt kerran viikossa nostamassa paineet. Seuraavana talvena piti jo käydä monta kertaa päivässä, ja yölläkin.

Putkisto vuosi varmaankin kauttaaltaan. Sitä ei voinut edes korjata, vaan koko putkisto olisi pitänyt uusia.

Hallitus oli siinä vaiheessa samoilla linjoilla ja ryhdyimme selvittämään korjausmahdollisuuksia. Saimme jopa alustavan lainatarjouksen. Ajattelimme, että lämmityksen korjaamisella saisimme vähän lisää aikaa asumiseen talossa. Vaikka saattohoitoahan se taloyhtiölle jo oli. Asuimme sitä loppuun, mutta ajattelimme, että lämmitys kuitenkin kannattaisi laittaa kuntoon.

Kun paineet hävisivät lopullisesti, oli suuri yllätys, että pankki ei antanutkaan lainaa.

Pahin tapahtui sittenkin

Ensimmäinen ajatus oli, että nyt se pahin sitten tapahtui. Olin silloin hallituksen puheenjohtajana, ja piti ryhtyä toimiin. Kysyimme lainaa kaikilta muiltakin mahdollisilta pankeilta. Selvitimme myös osakkaiden halukkuuden lähteä itse rahoittamaan remonttia. Kyse olisi ollut noin 150 000 euron kustannuksista.

Osakkaat eivät halunneet ottaa henkilökohtaisia lainoja remonttia varten. Osa ei ehkä olisi sitä edes saanut. Jos koko taloyhtiön vakuudet eivät riittäneet pankille, niin eipä asunnonkaan arvo olisi riittänyt lainan vakuudeksi. Asunnot oli jo kerran katsottu arvottomiksi.

Nainen tuijottaa rivitalohuoneen ikkunasta ulos ja kädessään hänellä on musta muovipussi johon on kerätty huoneen tavaroita.

Sitten aloimme selvittää, miten voimme panna pillit pussiin ilman, että tarvitsee purkaa rakennuksia. Purkaminen olisi ollut kallista. Eihän meillä siihenkään rahaa olisi ollut. Silloin kävi selväksi, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin konkurssi.

Päätöksen konkurssiin hakeutumisesta teki ylimääräinen yhtiökokous. Hallituskin olisi päätöksen voinut tehdä. Hallituksen puheenjohtajana halusin kuitenkin, että kaikki ovat mukana päättämässä asiasta. Yhtiökokoukseen osallistui enemmän väkeä kuin koskaan aiemmin. Vain yksi osakas taisi olla pois.

Olihan siinä sykkeet korkealla, kun yhtiökokous alkoi. Se sujui yllättävän rauhallisesti. Konkurssin mahdollisuudesta oli ehditty keskustella jo aiemmin, joten se ei tullut yllätyksenä. Kokouksessa oli hautajaistunnelma.

Hallitus lähetti konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen. Olimme juuri saaneet pesänselvittäjältä suostumuksen, kun päätös käräjäoikeudesta tuli. Hakemuksesta taisi mennä viikko, niin taloyhtiö oli konkurssipesän hallinnassa.

Helpotus päällimmäinen tunne

Siinä hetkessä päättyivät hallituksen vastuut. Osakkailta loppui vastikkeiden maksuvelvoite, eikä isännöitsijälläkään enää ollut asemaa. Kaikki sopimukset raukesivat, esimerkiksi jätehuolto, vesi ja niin edelleen. Osa asukkaista oli jo muuttanut pois. Meille talossa vielä asuville kerrottiin, että pitäisi muuttaa kahden viikon kuluessa. Saimme kuitenkin sovittua, että saamme asua vähän pidempään, jotta löydämme sopivan asunnon. Konkurssipesä piti veden vielä toiminnassa, lämmitystähän ei voinut pitää päällä, kun sitä ei ollut.

Konkurssipesä yritti myydä kiinteistöä huutokaupalla. Yksi tarjouskin taisi tulla, mutta ei kaupasta lopulta tullut mitään. Taloyhtiöllä oli vähän lainaa. Pankin oli tarkoitus kai yrittää myös löytää ostajaa rakennuksille, mutta ei sitten ilmeisesti edes yrittänyt. Talot ovat kunnan vuokratontilla, joten myytävänä oli vain asuntoja, ei tonttia.

Lopulta konkurssi raukesi varojen puutteessa. Siellä ne talot nyt seisovat tyhjillään.

Suurimmalla osalla osakkaista taisi olla sellainen tilanne, ettei heillä ollut enää asuntolainaa. Meille jäi vielä lainaa maksettavaksi. Onneksi löysimme uuden kodin sukulaisen avulla aika läheltä vanhaa kotia. Asuntojahan täällä seudulla on, mutta lainan ja kalliin vuokran maksaminen samaan aikaan olisi ollut mahdoton yhtälö. Nyt onneksi voimme asua kohtuullisilla kustannuksilla – kiitos sukulaisen. Saamme sen lopun lainakin hoidettua joskus.

Yksi stressi elämästä katosi, kun taloasia tuli päätökseen. Olimme eläneet jo jonkin aikaa epätietoisuudessa siitä, kuinka pitkään asunnossa voi asua. Toivoin, että olisimme voineet itse asua niin kauan, että lapset ovat omillaan.

En tiedä mitä taloille tapahtuu seuraavaksi. Tontti on kaupungin vuokratontti. Periaatteessa hallinta on palautunut osakkaille, mutta eihän taloyhtiötä enää ole edes olemassa. Ehkä se päätyy kaupungin vastuulle.

Eihän se päätös helppo ollut, mutta se oli ainut mahdollinen. Kyllä sitä ihminen selviää mistä vaan, kun on pakko.

Sen olen päättänyt, että en enää ikinä omista asunto-osaketta. Omakotitalon voisin omistaa, koska siellä voin päättää ihan itse asioista.

Lue myös: Yhä useampi taloyhtiö on konkurssivaarassa

Teksti: Marja Aaltio / Omataloyhtiö-lehti syksy 2023.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton