Tee parannus, paranna tehokkaasti
Suomen asuntokanta ei ole esimerkiksi Euroopan mittapuun mukaan kovinkaan iäkästä, mutta silti verrattain huonokuntoista, varsinkin, jos kuntoa tarkastetaan energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden näkökulmista. Tekes, ympäristöministeriö ja Sitra kannustavatkin yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan kanssa Tee parannus –hankkeella taloyhtiöitä energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen.
Maassamme on rakennettu 1960-luvusta lähtien lähes 1,5 miljoonaa yhtiömuotoista asuntoa. Varsinkin vanhempiin, siis noin 40-50-vuotiaisiin taloihin kohdistuu merkittäviä korjaus- ja perusparannustarpeita, joista kustannuksiltaan suurimmat ovat putki- ja julkisivuremontit, joiden volyymi on kasvamassa vuosittain moninkertaiseksi. Ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää lisäksi kaikissa taloyhtiöiden korjaussuunnitelmissa aina myös energiataloudellisuuden huomioimisen. Käynnistetyn Tee parannus –viestintäohjelman tavoitteena onkin ohjata kustannus- ja energiatehokkaisiin korjaustoimenpiteisiin.
Suunnitelmallista korjaamista
Taloyhtiöille nämä mittavat korjaustoimenpiteet ovat tietenkin taloudellisesti iso asia, johon kaikilla yhtiöillä ei ole teknistä eikä aina myöskään taloudellista ennakkovalmiutta – ei olla osattu katsoa vuosia eteenpäin. Markkinoilla ei ole myöskään ollut taloyhtiöiden suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaavia työkaluja. Palveluista ei ole ollut jäsentynyttä tarjouskonseptia. Kun nyt kuitenkin on tosiasia, että seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä näitä korjaustoimenpiteitä tulisi ja toisaalta on pakko tehdä, syntynee ainakin korjausrakentamisen tarjontaa, jossa mukana on ainakin uudisrakentamisesta vapautunutta ja nyt hiljaiskäynnillä olevia toimijoita. Ensin tulisi kuitenkin tehdä suunnitelma: tiedostaa tarve, osata arvioida kustannukset, saada hankesuunnitelma päätökseen ja vasta sitten etsiä tekijä. Tässä prosessoinnissa taloyhtiön osapuille tarjotaankin laajaa valistuskampanjointia ja myös erilaisia informaatio- ja koulutustapahtumia.
Avustuksilla vauhtia korjaukseen
Valtio tarjoaa kannustimena suhdanneluontoista avustusta asuinrakennusten korjauksiin. Avustusta voivat hakea kaikki asuntoosakeyhtiöt ja vuokrataloyhteisöt. Avustusta ei myönnetä yksityisille kotitalouksille eikä yhden yksittäisen asunnon korjaamiseen. Lisäksi rakennuksen on oltava ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustus voi kohdistua rakennuksen, siihen liittyvän yhteistilan ja jopa piha-alueen parannus- ja korjaustöihin ja sitä myönnetään myös pienehköihin hankkeisiin, sillä kustannusten alaraja on vain 5 000 euroa. Lisäehtona on, että toimenpide on energiatehokkuuden kannalta hyväksyttävä. Korjaustoimenpiteillä on vain kohtalaisen kiire, sillä työt on aloitettava vuoden 2009 loppuun mennessä ja tehtävä valmiiksi seuraavan vuoden kuluessa. Ajankohta määritellään loppukatselmuksen tai vastaavan perusteella. Koko Tee parannus –ohjelman tavoitteena on parantaa korjausrakentamisen määrää, laatua ja palveluita, edistää energiataloudellisuuden ja ilmastonmuutoksen huomioimista asumisessa ja korjausrakentamisessa, kannustaa alan ammattilaisia rohkeaan ja käytännönläheiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja kertoa sen tuloksista kansantajuisesti sekä sitouttamaan myös asukkaat ja osakkaat suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.
Tee parannus –viestintäohjelman tavoitteet
– Innostaa taloyhtiöt ja niiden asukkaat ja osakkaat suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.
– Kannustaa korjausalan yrityksiä rohkeaan ja käytännönläheiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja kertomaan kansantajuisesti tuloksista.
– Parantaa korjausrakentamisen ja perusparantamisen laatua ja palveluita.
– Edistää monikanavaisen viestinnän keinoin korjauspalveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapainoista kohtaamista taloyhtiöissä.
Kohderyhmät
– Taloyhtiöiden osakkaat ja asukkaat.
– Taloyhtiöille korjaus-, energiatehokkuus-, rakennuttamis-, projektinjohto-, suunnittelu-, rahoitus-, isännöinti- ja muita palveluja tuottavat yritykset.
– Korjausrakentamisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa harjoittavat organisaatiot ja henkilöt.