Tehokas Kooltherm-eristys rakennepaksuutta kasvattamatta
Energiatehokas rakenne pienentää lämmitysenergian tarvetta ja tätä kautta muodostuu säästöjä taloyhtiön lämmityskustannuksiin. Lämmöneristeiden uusiminen vanhoissa rakenteissa saattaa jopa kaksinkertaistaa rakenteen lämmöneristyskyvyn.
Vanha eristys vaati uusimista
As Oy Forssan Kalliomäki on kolmen talon taloyhtiö, joka on panostanut energiasäästöratkaisuihin taloyhtiöremonteissaan. Nyt korjausvuorossa on kahden rakennuksen eteläpäätyseinät, joiden julkisivuverhous ja eristeet uusitaan. Samassa yhteydessä myös parvekkeet huoltomaalataan ja lasitetaan. Taloyhtiö on aiemmin uusinut mm. parvekkeiden taustaseinien eristyksen ja lämmitysjärjestelmä on vaihdettu maa- ja kaukolämmön hybridiyhdistelmään.
Päätyseinien korjaamiseen ryhdyttiin, koska julkisivumuuraus oli säärasituksen myötä haurastunut. Julkisivuverhouksen purkutyön yhteydessä tarkistettiin eristeiden kunto. Rakenne oli 1970-luvulle tyypillinen tuulettumaton tiili-villa-tiili -rakenne ja eriste oli kärsinyt kosteusrasituksesta. Eristepaksuus oli hyvin ohut, vain 100 mm.
Energiatehokas rakenne rakennepaksuutta kasvattamatta
Julkisivukorjauksien yhteydessä tehokkailla Kooltherm K15 -lämmöneristeillä (λ=0,020 W/mK) parannetaan helposti rakennuksen lämmöneristystä. Tehokkaita, alhaisen lämmönjohtavuusarvon omaavia eristeitä käytettäessä rakenteen alkuperäispaksuutta ei tarvitse juurikaan kasvattaa.
"Forssan Kalliomäen kohteessa haluttiin säilyttää mm. alkuperäiseen arkkitehtuuriin kuuluvat lipat ikkunoiden yläosissa. Lippoja ei haluttu arkkitehtonisen ilmeen vuoksi kasvattaa ulospäin ja siksi tehokas Kingspan Kooltherm K15 C -eriste soveltui kohteeseen hyvin, koska lämmöneristävyyttä saatiin parannettua ilman eristekerroksen kasvattamista.", kertoo toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti- ja Kiinteistövälitys Oy:stä.
U-arvo puolittui
Rakenneosan lämmöneristyskyky parani korjauksen myötä huomattavasti. Alkuperäisessä rakenteessa oli mineraalivillaeristettä vain 100 mm ja rakenteen U-arvo oli 0,45 W/m2K. Kingspan Kooltherm K15 C -lämmöneristeellä uusitun rakenteen lämmönläpäisykerroin puolittui: U-arvoksi muodostui U=0,22 W/m2K. "Lämmöneristys parani selkeästi ja samalla seinärakenteen paksuus pysyi lähes samana kuin alkuperäisrakenteessa . Näin myös arkkitehtoninen kokonaisuus pysyy mahdollisimman lähellä alkuperäistä suunnitelmaa", kertoo Ryyppö.
Energiatehokas rakenne eristää talvella hyvin kylmää vastaan ja vastaavasti kesällä estää asuntoa lämpenemästä. Kun asuntoja ei tarvitse liiallisesti lämmittää tai viilentää, säästyy energiaa, mikä näkyy lämmityskustannussäästöinä. Uusitussa rakenteessa on tuuletusrako ja ulkoverhous toteutettiin tiililaattajärjestelmällä.