• Etusivu
  • Isännöitsijä

Terve taloyhtiö ja hyvä hallinto kulkevat käsi kädessä

Kiinteistöjuristin puheenvuoro

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 22.10.2024
20159_44381.jpg

Lakimiehenä minun on toimittava jo hyvän asianajotavan nojalla huolellisesti hoitaessani toimeksiantoja päämieheni hyväksi. Lakimies on alan ammattilainen, jonka työhön liittyy huolellisuusvaatimus merkittävällä tavalla. Sama vastuu huolellisesta asioiden hoitamisesta koskee myös taloyhtiöiden päättäjiä.

Asunto-osakeyhtiölain 1:11 §:n mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Määritelmä on kaksiosainen. Lain valmisteluasiakirjojen mukaan huolellisuutta arvioidaan objektiivisin perustein. Johdon jäsenen on toimittava siten kuin huolellinen henkilö toimisi vastaavissa tilanteissa.

Jälkimmäinen sisältää niin sanotun lojaliteettivelvollisuuden suhteessa yhtiöön ja kaikkiin osakkeenomistajiin.

Huolellisuuden vaatimus korostuu päätökseen tai toimeen liittyvän riskin kasvaessa. Riittävänä huolellisuutena voidaan hallituksen esityksen mukaan pitää sitä, että ratkaisun taustaksi on hankittu tilanteen edellyttämä asianmukainen tieto, sen perusteella on tehty johdonmukainen päätös tai muu toimi eivätkä päätökseen ole vaikuttanut johdon jäsenten väliset ristiriidat.

Jos johtoon kuuluva henkilö rikkoo huolellisuusvelvollisuuttaan, niin hän on mahdollisesti velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheuttamansa vahingon.

Info

Info

Esimerkki huolellisuudesta

Taloyhtiön hallitus päätti isännöitsijän esittelystä teettää putkiremontin yhtiöllä, joka oli aikaisemminkin tehnyt yhtiölle vastaavia töitä. Urakkahinta oli kuitenkin kalliimpi kuin halvimman urakkatarjouksen mukainen hinta. Yhtiön kanteesta hovioikeus velvoitti hallituksen jäsenet ja isännöitsijän maksamaan yhtiölle vahingonkorvausta. Perustelujen mukaan pelkästään aikaisemmat remontit eivät olleet riittävä syy halvimmasta tarjouksesta poikkeamiseen. (HHO 26.3.1986 nro 1512).

Suomalainen taloyhtiömalli perustuu maallikkovetoiseen hallintoon. Isännöitsijä ammattilaisena auttaa juoksevissa asioissa. Joskus on asiantuntijoiden toimesta esitetty arvio, että asunto-osakeyhtiön suurin riski on sen hallitus. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että hallitus huolehtii siitä, että apuna on riittävän osaavia asiantuntijoita ja päteviä tekijöitä.

Taloyhtiöiden johdon työ on vaativaa. Hatunnosto vain kaikille teille, jotka yhtiön toimielimissä osallistutte taloyhtiön yhteisten asioiden hoitamiseen.

Juristina ajattelen jo lähtökohtaisesti niin, että lakia on noudatettava. Myönnän kuitenkin, että joskus tulee mieleen, että ovatko asiat jo liikaakin juridisoituneet.

Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa muutaman sadan euron arvoinen osakkaan vaatimus taloyhtiölle yhtiön kunnossapitovastuulla liittyvässä asiassa nosti myrskyn vesilasissa. Taloyhtiön hallitus ei uskalla ratkaista asiaa sovinnolliseen päätökseen peläten rikkovansa lain yhdenvertaisuusperiaatetta. Kaikki tunnustavat epäoikeudenmukaisuuden asiassa, mutta välineitä asian ratkaisemiseksi ei tunnu olevan.

Olaus Petrin tuomarinohjeissa 450 vuoden takaa todetaan, että "yhteisen kansan hyöty on paras laki". Tässä voisi olla ohjetta ratkaisuksi myös tämän päivän taloyhtiöille, joissa painitaan lain tulkintojen kanssa.

Taloyhtiön tervehdyttämisestä yhteiseksi hyväksi

Ongelmallisissa taloyhtiöissä moni asia saattaa olla niin sanotusti rempallaan. Jos osaamista puuttuu, niin vaikeudet saattavat kumuloitua ajan kuluessa. Hallituksen jäsenet saattavat näissä taloyhtiöissä kokea tehtävänsä ahdistavaksi, mahdollisesti jopa ylivoimaiseksi. Seurauksena saattaa olla myös ongelmien kieltäminen, salailu sekä puutteellisten ja virheellisten tietojen antaminen.

Pelko mahdollisesta vahingonkorvausvastuusta saattaa olla jopa este taloyhtiön tilanteen normalisoitumiselle ja tervehdyttämiselle.

Taloyhtiön tilanne vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen arvoon. Hyvin hoidettu taloyhtiö tarkoittaa samalla osakkeenomistajien omaisuuden arvon säilymistä ja sen kasvua. Taloyhtiön asioiden hoito olisi hyvä nähdä ennen kaikkea yhteisenä juttuna. Vaikka tässä on idealismia mukana, niin sitä kohden kannattanee tietoisesti kollektiivina pyrkiä. Riitainen taloyhtiö ei ole terve taloyhtiö.

Pitäisikö Suomessakin panostaa ongelmallisten taloyhtiöiden terveystarkastukseen ja sen pohjalta toteutettavaan tervehdyttämisohjelmaan? Taloyhtiön etu ei välttämättä ole saada yhtiön johtoa korvausvastuuseen huolimattomasta asioiden hoidosta, vaan saada yhtiö sellaiseen hyvään kuntoon, jossa tehdään yhdessä asioita yhteiseksi hyväksi – kiinteistönomaisuuden arvon säilyttämiseksi.

Markus Talvio,

Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
201111_28419.jpg
Piha-alueen asfaltista on syytä pitää huolta
Asfaltin kestoikä piha-alueilla on 10–50 vuotta riippuen liikennemääristä, raskaan kaluston kuten jäteautojen ja huoltokaluston käynneistä, ja siitä kuinka hyvin päällystettä hoidetaan ja huolletaan. Tyypillisiä asfalttipäällysteessä näkyviä vaurioita ovat halkeamat, painumat, kohoumat sekä ajoneuvoista valuneiden polttoaineiden ja öljyjen aiheuttamat rapautumat.Lisää aiheesta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton