Tiesitkö, että lataussähkön laskutukseen vaaditaan tietynlainen sähkömittari?
Sähköautojen latauspisteiden valmistaja vastaa ja on vastuussa monestakin asiasta, mutta tiesitkö, että mittaustuloksen hyödyntäjänä taloyhtiöllä tai sähköautonlatausta tarjoavalla yrityksellä on omat vastuualueensa?
Mikäli lataussähköstä aiotaan laskuttaa, tulee latausaseman tai energiamittarin olla mittalaitelain vaatimusten mukainen.
Jos siis osakkaita, asukkaita tai työsuhdeautoilijaa laskutetaan sähköautonlatauksesta mittauksen perusteella, on laskuttavan tahon vastuulla varmistaa, että mittauslaite täyttää lain vaatimukset.
Taloyhtiön latauspisteet
Sähköautoja ladataan joko tasa- tai vaihtovirralla, riippuen latausjärjestelmästä. Toistaiseksi näillä eri sähköenergiamittareiden tyypeillä on myös erilaiset vaatimukset. Vaihtovirtamittareilla tulee olla CE-merkintä ja niiden tulee täyttää mittauslaitedirektiivin vaatimukset. Tasavirtamittareilla, eli suurtehoisilla latauspisteillä, ei toistaiseksi ole EU alueella yhteisiä vaatimuksia.
Kun taloyhtiössä mitataan vain yhden asukkaan sähköautonlatauksen kulutusta autopaikalla sijaitsevalla mittarilla ja siitä laskutetaan asukasta, on tämä mittausdirektiivissä tarkoitettua kulutusmittausta. Toisaalta on myös teknisesti mahdollista syöttää latausenergia huoneiston energiamittarilta ilman erillistä autopaikan latausenergian mittaamista.
Info
- Ladattava sähkövirta on vaihtovirtaa, joten sähköenergiamittarin on täytettävä mittauslaitedirektiivin (MID) vaatimukset ennen käyttöönottoa.
- Käyttöönotossa ei tarvitse tehdä mittauslaitelain mukaista varmennusta.
- Käytön aikana ei tarvitse tehdä määräaikaisvarmennusta, koska kyse on kulutusmittauksesta.
(Lähde: TUKES)
Latausten mittaaminen tehty helpoksi
Latausjärjestelmässä helpointa on fyysisen latausjärjestelmän ja -verkon rakentaminen. – Se on perussähköasennusta, toteaa ABB:n lataustuotteista vastaava tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp.
– Eri käyttäjien lataukset tallentavalle järjestelmälle olisi tarvetta esimerkiksi taloyhtiöissä, Kapp pohtii.
Välimuotojakin onneksi löytyy. Esimerkiksi ABB:n Terra AC -latauspisteet voi kytkeä ABB:n pilvipalveluun.
– Isännöitsijä voi hakea talon latauspisteiden laskutustiedot ABB:n verkkopalvelusta, Henri Kapp kertoo.
Info
Mittauslaitedirektiivi eli MID
- Mittauslaitedirektiivi määrää mittareiden, joita käytetään laskutettavan sähkön mittaamiseen, on oltava mittausdirektiivin mukaisia.
- Laskutusperusteena ei saa lain mukaan käyttää sellaista mittausta, mikä on tehty ei-MID-hyväksytyllä mittarilla.
- sähköautojen latauslaitteita saa sekä MID että tavallisina versioina (joissa mittaus sisäänrakennettuna).
- Jos olemassa oleva lämmitystolpparakenne muunnetaan lataukseen soveltuvaksi ja lataussähköstä halutaan laskuttaa, tarvitaan MID-hyväksytyt energiamittarit.