• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiesitkö, että lataussähkön laskutukseen vaaditaan tietynlainen sähkömittari?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 19.06.2023
20232_80939.jpg

Sähköautojen latauspisteiden valmistaja vastaa ja on vastuussa monestakin asiasta, mutta tiesitkö, että mittaustuloksen hyödyntäjänä taloyhtiöllä tai sähköautonlatausta tarjoavalla yrityksellä on omat vastuualueensa?
Mikäli lataussähköstä aiotaan laskuttaa, tulee latausaseman tai energiamittarin olla mittalaitelain vaatimusten mukainen.

Jos siis osakkaita, asukkaita tai työsuhdeautoilijaa laskutetaan sähköautonlatauksesta mittauksen perusteella, on laskuttavan tahon vastuulla varmistaa, että mittauslaite täyttää lain vaatimukset.

Taloyhtiön latauspisteet

Sähköautoja ladataan joko tasa- tai vaihtovirralla, riippuen latausjärjestelmästä. Toistaiseksi näillä eri sähköenergiamittareiden tyypeillä on myös erilaiset vaatimukset. Vaihtovirtamittareilla tulee olla CE-merkintä ja niiden tulee täyttää mittauslaitedirektiivin vaatimukset. Tasavirtamittareilla, eli suurtehoisilla latauspisteillä, ei toistaiseksi ole EU alueella yhteisiä vaatimuksia.

Kun taloyhtiössä mitataan vain yhden asukkaan sähköautonlatauksen kulutusta autopaikalla sijaitsevalla mittarilla ja siitä laskutetaan asukasta, on tämä mittausdirektiivissä tarkoitettua kulutusmittausta. Toisaalta on myös teknisesti mahdollista syöttää latausenergia huoneiston energiamittarilta ilman erillistä autopaikan latausenergian mittaamista.

Info

Info

  • Ladattava sähkövirta on vaihtovirtaa, joten sähköenergiamittarin on täytettävä mittauslaitedirektiivin (MID) vaatimukset ennen käyttöönottoa.
  • Käyttöönotossa ei tarvitse tehdä mittauslaitelain mukaista varmennusta.
  • Käytön aikana ei tarvitse tehdä määräaikaisvarmennusta, koska kyse on kulutusmittauksesta.

(Lähde: TUKES)

Latausten mittaaminen tehty helpoksi

Latausjärjestelmässä helpointa on fyysisen latausjärjestelmän ja -verkon rakentaminen. – Se on perussähköasennusta, toteaa ABB:n lataustuotteista vastaava tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp.
– Eri käyttäjien lataukset tallentavalle järjestelmälle olisi tarvetta esimerkiksi taloyhtiöissä, Kapp pohtii.

Välimuotojakin onneksi löytyy. Esimerkiksi ABB:n Terra AC -latauspisteet voi kytkeä ABB:n pilvipalveluun.
– Isännöitsijä voi hakea talon latauspisteiden laskutustiedot ABB:n verkkopalvelusta, Henri Kapp kertoo.

Info

Info

Mittauslaitedirektiivi eli MID

  • Mittauslaitedirektiivi määrää mittareiden, joita käytetään laskutettavan sähkön mittaamiseen, on oltava mittausdirektiivin mukaisia.
  • Laskutusperusteena ei saa lain mukaan käyttää sellaista mittausta, mikä on tehty ei-MID-hyväksytyllä mittarilla.
  • sähköautojen latauslaitteita saa sekä MID että tavallisina versioina (joissa mittaus sisäänrakennettuna).
  • Jos olemassa oleva lämmitystolpparakenne muunnetaan lataukseen soveltuvaksi ja lataussähköstä halutaan laskuttaa, tarvitaan MID-hyväksytyt energiamittarit.
ABB Oy
Isännöitsijä
sähköauto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81382.jpg
Vältä vaarat taloyhtiön sähköautojen latauspaikoilla
Taloyhtiöön on tullut uusi sähköauto, olisiko nyt aika alkaa asentaa latausasemia? Kysymys nousee esiin yhä useammassa taloyhtiössä. Samalla nousee esiin kysymyksiä siitä, millaisia latausasemia on tarjolla ja onko homma ylipäätään turvallista.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
Innohome kuormanhallinta
Kuormanhallinta huolehtii, että kodin sähköt riittävät sähköauton lataamiseen
Sähköauton lataaminen kuormittaa kodin sähkönkulutusta, mutta fiksun kuormanhallinnan toteuttaminen, pitää sähkönkulutuksen aisoissa ja takaa kodin sähköjen riittävyyden. Ladattavien autojen käyttäjätutkimuksen (2020, Autoalan tiedotuskeskus) mukaan, yli 80 prosenttia sähkö- ja hybridiautojen omistajista lataa autoaan kotona vähintään kerran viikossa. Kuormanhallinta varmistaa, ettei sähköauton lataus pimennä vahingossa koko taloa.
Wago lattakaapelointi As Oy Karhunpesä
Lattakaapeli­järjestelmästä helppo ratkaisu latauspisteiden sähkönsyöttöön
Sähköautojen yleistyessä vauhdilla kasvaa myös taloyhtiöillä tarve latauspaikkojen järjestämiseen. Käytännössä asuntokohtaiset autopaikat ovat muuttumassa "tankkauspisteiksi". Valmiudet tähän tulisikin ottaa jo hyvissä ajoissa huomioon sähköistyskapasiteettia laajentamalla. Kaapelireittien suunnittelulla ja asentamisella latauspaikoille taloyhtiö varmistaa osaltaan asukkaiden arjen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.
20236_82001.jpg
Sähköauton latausasema jälkiasennuksena - huomioi nämä asiat
Sähköauton latausaseman jälkiasennus tarkoittaa sähköautojen lataamiseen tarkoitetun latausaseman asentamista olemassa olevaan rakennukseen tai paikkaan, jossa sellaista ei vielä ole valmiina. Nykyään rakennuksissa on otettu huomioon mahdollisuus asentaa sähköauton latausasema, mutta vanhemmissa rakennuksissa on syytä tarkistaa sähköasiat ensin kuntoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton