• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiesitkö, että lataussähkön laskutukseen vaaditaan tietynlainen sähkömittari?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 22.02.2023Päivitetty 19.06.2023
20232_80939.jpg

Sähköautojen latauspisteiden valmistaja vastaa ja on vastuussa monestakin asiasta, mutta tiesitkö, että mittaustuloksen hyödyntäjänä taloyhtiöllä tai sähköautonlatausta tarjoavalla yrityksellä on omat vastuualueensa?
Mikäli lataussähköstä aiotaan laskuttaa, tulee latausaseman tai energiamittarin olla mittalaitelain vaatimusten mukainen.

Jos siis osakkaita, asukkaita tai työsuhdeautoilijaa laskutetaan sähköautonlatauksesta mittauksen perusteella, on laskuttavan tahon vastuulla varmistaa, että mittauslaite täyttää lain vaatimukset.

Taloyhtiön latauspisteet

Sähköautoja ladataan joko tasa- tai vaihtovirralla, riippuen latausjärjestelmästä. Toistaiseksi näillä eri sähköenergiamittareiden tyypeillä on myös erilaiset vaatimukset. Vaihtovirtamittareilla tulee olla CE-merkintä ja niiden tulee täyttää mittauslaitedirektiivin vaatimukset. Tasavirtamittareilla, eli suurtehoisilla latauspisteillä, ei toistaiseksi ole EU alueella yhteisiä vaatimuksia.

Kun taloyhtiössä mitataan vain yhden asukkaan sähköautonlatauksen kulutusta autopaikalla sijaitsevalla mittarilla ja siitä laskutetaan asukasta, on tämä mittausdirektiivissä tarkoitettua kulutusmittausta. Toisaalta on myös teknisesti mahdollista syöttää latausenergia huoneiston energiamittarilta ilman erillistä autopaikan latausenergian mittaamista.

Info

Info

  • Ladattava sähkövirta on vaihtovirtaa, joten sähköenergiamittarin on täytettävä mittauslaitedirektiivin (MID) vaatimukset ennen käyttöönottoa.
  • Käyttöönotossa ei tarvitse tehdä mittauslaitelain mukaista varmennusta.
  • Käytön aikana ei tarvitse tehdä määräaikaisvarmennusta, koska kyse on kulutusmittauksesta.

(Lähde: TUKES)

Latausten mittaaminen tehty helpoksi

Latausjärjestelmässä helpointa on fyysisen latausjärjestelmän ja -verkon rakentaminen. – Se on perussähköasennusta, toteaa ABB:n lataustuotteista vastaava tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp.
– Eri käyttäjien lataukset tallentavalle järjestelmälle olisi tarvetta esimerkiksi taloyhtiöissä, Kapp pohtii.

Välimuotojakin onneksi löytyy. Esimerkiksi ABB:n Terra AC -latauspisteet voi kytkeä ABB:n pilvipalveluun.
– Isännöitsijä voi hakea talon latauspisteiden laskutustiedot ABB:n verkkopalvelusta, Henri Kapp kertoo.

Info

Info

Mittauslaitedirektiivi eli MID

  • Mittauslaitedirektiivi määrää mittareiden, joita käytetään laskutettavan sähkön mittaamiseen, on oltava mittausdirektiivin mukaisia.
  • Laskutusperusteena ei saa lain mukaan käyttää sellaista mittausta, mikä on tehty ei-MID-hyväksytyllä mittarilla.
  • sähköautojen latauslaitteita saa sekä MID että tavallisina versioina (joissa mittaus sisäänrakennettuna).
  • Jos olemassa oleva lämmitystolpparakenne muunnetaan lataukseen soveltuvaksi ja lataussähköstä halutaan laskuttaa, tarvitaan MID-hyväksytyt energiamittarit.
ABB Oy
Isännöitsijä
sähköauto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
20235_81880.jpg
Mitä, jos joku haluaakin lataus­pisteen autolleen taloyhtiössä?
Taloyhtiöissä keskustelu sähköautojen lataamisesta alkaa yleensä silloin, kun joku asukkaista tai osakkaista on hankkinut ladattavan auton ja haluaisi ladata sitä autopaikallaan tai taloyhtiön parkkialueella.
Plugit
Oikeanlainen lataus ottaa huomioon kiinteistöt, autot ja ihmiset
Plugitin tarjoama oikeanlainen lataus koostuu monista eri palasista, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden; latausratkaisun, joka toimii nyt ja tulevaisuudessa.
harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton