• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiesitkö tämän tilaajavastuulaista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2018
20139_36215.jpg

Tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä eli tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan (esim. asunto-osakeyhtiön) selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa on hoitanut lakisääteiset yhteiskunnalliset velvoitteensa (mm. verojen maksu, vakuutukset ym.).

Lain noudattamista on tehostettu laiminlyöntimaksulla, joka määrätään, mikäli tilaaja laiminlyö tämän selvitysvelvollisuutensa. Maksun suuruus on 1 600 – 16 000 euroa. Rakentamistoimintaa koskeva ns. korotettu laiminlyöntimaksu on 16 000 - 50 000 euroa.

Maksu voidaan määrätä esimerkiksi, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakiellossa olevan kanssa. Laiminlyöntimaksu voidaan määrätä myös, jos tilaaja osoittaa selvää ja yleisen elämänkokemuksen mukaan havaittavaa välinpitämättömyyttä siitä, että hänen sopimuskumppaninsa ei noudata velvoitteitaan.

Tilaajavastuulain noudattamista valvotaan valvomalla tilaajia. Aluehallintoviraston mukaan vuonna 2013 valvonnan painopisteitä ovat palvelualat, logistiikka, rakennusala ja teknologiateollisuus.

Huomioitavaa on, että laki koskee myös korjausrakentamista sekä hoito- ja kunnossapitotoimintaa, ei vain rakennuttamista. Selvitykset on saatava sopimuskumppanilta ennen sopimuksen allekirjoittamista ja ne on oltava enintään kolme kuukautta vanhoja. Selvitysvelvollisuus ei koske alle 7500 euron (vuodessa) alihankintasopimuksia ja vuokratyön käyttöä jos työskentely kestää alle 10 työpäivää. Lakia ei sovelleta, jos tilaajan sopimuskumppania voidaan pitää luotettavana (esim. valtio, kunta, julkinen osakeyhtiö).

Vaadittavat selvitykset:

  • Selvitys merkinnästä ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • Kaupparekisteriote
  • Todistus verojen maksamisesta, verovelkatodistus tai selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty
  • Todistus eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
  • Todistus työtapaturmavakuutuksen ottamisesta

Tilaajavastuulain tarkoitus on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista. Lailla pyritään torjumaan harmaata taloutta.

Ohje

Ohje

Ohjeita tilaajavastuulain noudattamiseksi:

  • Jo tarjouspyynnössä edellytetään tilaajavastuulain mukaiset tiedot
  • Urakkaneuvotteluihin otetaan vain toimittajat, joiden tilaajavastuutiedot ovat kunnossa, tarkastetaan myös luottotiedot
  • Urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä varmistetaan tilaajavastuuraportti ja se liitetään sopimukseen
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?
20114_25271.jpg
Julkisivusaneerauksessa myös ääneneristävyys tärkeää
Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?Jätä yhteydenottopyyntö!
20137_35652.jpg
Energiatodistus uudistui- miten tämä vaikuttaa taloyhtiössä?
Rakennusten energiatodistus uudistui, nyt myös pientaloihin tarvitaan todistus.Valtioneuvosto hyväksyi 27. helmikuuta asetukset, jotka yhdessä samaan aikaan annettujen ympäristöministeriön asetusten kanssa viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen. Energiatodistus tarvitaan nyt myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.
20218_72060.jpg
Paukkuvatko vesiput­ket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä
Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, joissain rakennuksissa käyttövesiputkista kuuluu paukahdus.Äänet kulkeutuvat rakenteiden kautta moniin asuntoihin. Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhteispesulan kunnostus - voidaanko yhteisomistussopimus purkaa?
Asunto-osakeyhtiöllämme on yhteispesula kahden muun taloyhtiön kanssa. Kaksi taloista on omistajaosakkailla, yksi on kunnan vuokratalo. Pesula sijitsee läheisessä, osakkaiden omistamassa taloyhtiössä. Sopimus on solmittu vuonna 1981. Arvioidut kustannukset jaetaan yhtiöiden asuntoneliöiden suhteessa.Taloyhtiömme hallituksen mielestä kustannukset ovat kohtuuttoman suuret, koska pesulaa käyttää vain muutama taloyhtiömme osakas. Huoltoyhtiö, joka on määrätty sopimuksessa ratkaisemaan erimielielisyydet, on lopettanut toimintansa jo yli kymmenen vuotta sitten. Onko mahdollista purkaa sopimus yhteisellä päätöksellä?Voiko yhtiö, jonka omistamissa tiloissa pesula sijaitsee, pakottaa toiset osakkaiksi vedoten siihen, ettei sopimusta voida purkaa? voiko tilojen käyttötarkoitusta muuttaa hakemalla kunnan rakennuslautakunnalta lupaa?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Talousarvion laatiminen
Talousarvio on taloyhtiön toimintasuunnitelma ja sen laatii yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen ohjeiden perusteella. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.Talousarvio on hyvä tehdä tuloslaskelmakaavan mukaisesti ja sitä voidaan tarkentaa tarvittavilla yksityiskohdilla. Talousarvion laadinta lähtee kulujen arvioinnista. Ensimmäisenä arvioidaan kiinteistön hoitomenot sekä ne aktivoitavat kulut, jotka on suunniteltu katettavan hoitovastikkeilla. Hoitomenojen jälkeen arvioidaan kiinteistön muut tuotot, kuten vuokrat sekä käyttökorvaukset ja näin jäljelle jää osakkailta perittävillä hoitovastikkeilla katettavat kulut. Jos edellisen vuoden talousarvio on toteutunut ylijäämäisenä, eli vastikkeina perittävät tulot ovat ylittäneet niillä katettavat kulut, otetaan tämä ylijäämä vastikkeiden arvioinnissa huomioon. Vastaavasti otetaan huomioon myös edellisen vuoden alijäämä, jolloin vastike voi olla talousarvion osoittamaa suurempi.Jos taloyhtiöllä on pankkilainoja, tulee niistä tehdä lainakohtaiset talousarviot. Samoin kuin hoitovastikkeiden määrittelyssä, ensin arvioidaan lyhennyksiin, korkoihin ja lainanhoitokuluihin kuluvat menot, jolloin saadaan selville pääomavastikkeina perittävä määrä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton