• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa K (1/2)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa kerrosala, tai kerrostasoala? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:

K niin kuin...

Kaluste (kiintokaluste)

Kiinteistön ja huoneiston osaksi luettava, kiinteä tai irrallinen, yleensä tehtaassa valmistettu, säilytykseen, työskentelyyn tai tavaroiden käsittelyyn tarkoitettu rakennusvaruste. Kalusteen ja irtaimiston välillä ei yleisesti ole selvää rajausta; rajaus on hankekohtainen.

Kapillaarivesi

Pohjavedenpinnan yläpuolelle maarakentamisessa noussut vesi, joka nousee veden pintajännitysvoimien vaikutuksesta. Se nousee sitä korkeammalle, mitä hienorakeisempi maalaji on.

K niin kuin...
K niin kuin...

K-arvo (nyk. U-arvo)

K-arvo (nykyisin U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmönläpäisevyyttä kuvaava arvo. Mitä pienempi k-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta.

Kehysovi

Kantava osa ovilevystä on puinen ja jäykkä kehys. Osa, jota kehys rajaa, voi olla puu- tai lasilevy tai lämmöneriste voi olla kehysten välissä ja ovilevyn molemmat sivut verhoillaan vaikkapa paneelilla.

Kerrosala

Kerrosten alat ja ullakon se ala, jossa sijaitsee asuin-, työhuoneita tai rakennuksen pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kellarikerroksesta siihen huomioidaan se ala, jossa on työhuoneita tai rakennuksen pääkäyttötarkoituksenmukaisia tiloja.

Kerrostaso

Rakentamisesta puhuttaessa: rakennuksen osa, jossa on lattiana samassa tai jota kuinkin samassa tasossa oleva ala- tai yläpohja ja kattona ylä- tai välipohja. Siihen kuuluu myös nimestä poiketen tilat ja pystysuorat rakennusosat.

Kerrostasoala

Laskemiseen käytetään rakennuksen ulkomittoja. Aukot lasketaan mukaan käyttäen seinien ajateltua jatketta aukkojen kohdalla. Siihen ei lasketa välipohjan aukkoja, jotka ovat vähäistä suurempia. Ullakon ja kellarin kerrostaso sisältää vain ne huoneet, joilla on suunniteltu käyttötarkoitus ja niitä ympäröivät rakennusosat. Näinpä myös tilat, joiden korkeus on alle 1600 mm lasketaan kerrostasoalaan. Ullakon tekniset tilat, iv-kh ja varastotilat muodostavat kerrostasoalaa. Yläpohjan ja vesikaton välistä tilaa ei lasketa kerrostasoksi olipa sen korkeus mikä tahansa. Mutta, jos se rakennetaan käyttöä varten, se muuttaa rakennuksen laajuustietoja. Alaan ei lasketa parvekkeita, porttikäytäviä eikä ulkoseinän paksuutta syvempiä ovisyvennyksiä.

Kevyt väliseinä

Sisävalmistustöiden yhteydessä tehtävä kantavasta rungosta erillinen väliseinä riippumatta valmistusmateriaalista.

Kierrätysilma

Ilma, joka palautetaan ainoastaan samaan huonetilaan tai asuntoon.

Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuolto on jatkuvaa kiinteistön hoitoa, jonka tarkoitus on estää vikojen ilmaantuminen ja pitää kiinteistö käyttö- ja toimintakunnossa. Kiinteistönhuoltoa voidaan kohdistaa mm. rakenteisiin, rakenneosiin sekä teknisiinjärjestelmiin.

Kiinteistön elinkaari

Kiinteistön elinkaari kattaa kaikki vaiheen maan käyttöönotosta, rakennuksen hyödyntämisen kautta siitä luopumiseen.

Kiinteistön hallinto

Hallinto kuvaa toimintoja, joiden tarkoituksena on hallita kiinteistöön liittyvän talouden, toiminnan, henkilöstön sekä juridisten asioiden hoitamista.

Kiinteistönhoito

Kiinteistönhoitoon luetaan mm. kiinteistönhuolto, siivous, ulkoalueiden kunnossapito sekä kiinteistön jätehuolto

Kiinteistönpito

Kiinteistöstä ja sen käytettävyydestä huolehtiminen.

Kiinteistöstrategia

Kiinteistön omistajien näkemys siitä, miten etukäteen ja tavoitteellisesti vaikutetaan kiinteistön ylläpitoa ja omistamista käsitteleviin tapahtumiin ja asioiden kulkuun. Strategiassa määritellään myös taso, johon ylläpidolla halutaan päästä ja jota ei kustannuksien puitteissa olla valmiita ylittämään.

202110_72823.jpg
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
Ruohonleikkuri
Viikon kysymys: Kuka maksaa ruohonleikkurin korjauksen?
Osakkaan leikatessa vastuullaan olevaa ruohoaluetta talonyhtiön leikkuri menee rikki, koska käyttäjä vahingossa ajaa leikkurin kiinteään esineseen. Kenen vastuulla on maksaa kustannut aiheutuneesta korjauksesta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton