• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat A ja B

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa asuntoala, tai aluerakenteet? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu bruttoala. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten aloitetaanpa kirjaimesta A:

A niin kuin...

Alakaton verhous

Alakattoon kuuluva verhouskerros, osittain tai kokonaan peittävä.

Alkusammutuskalusto

Kaikkien käytettävissä oleva palonalkujen sammutusvälineistö, kuten pikapaloposti, käsisammutin tai sammutuspeite.

Asemakaava

Näytetään kunnan tietyn osa-alueen käyttö sekä kunnan rakentamisen järjestys.

Asuntoala

Asunnon huoneistoala, joka on laskettu käyttötarkoituksen mukaisten rajojen mukaan. Siihen ei pientaloissa lasketa mm. teknisiä ja kylmiä tiloja, erillisiä säilytystiloja eikä kellaritiloja.

AVL

Asukasvastineluku. Jäteveden orgaanista pilaantumista kuvaava mittayksikkö, joka vastaa yhden ihmisen aiheuttamaa jätevesikuormitusta päivässä.

Alakatto

Kantavan rakenteellisen väli- tai yläpohjan alapuolelle ripustettu sisäkatto.

Aluerakenteet

Rakennusta ympäröivän alueen asfaltti-, kivi- ja puupinnat sekä vihertyöt.

Askelääni

Ääni, joka aiheutuu esimerkiksi kulkemisesta välipohjalla tai portaissa.

A niin kuin...
A niin kuin...

Automaattinen paloilmoitin

Tulipalon alkaessa automaattisesti siitä ilmoittava laitteisto. Se ilmoittaa myös, kun sen toimintavarmuus on uhattuna.

Aluevarusteet

Rakennusta ympäröivän alueen piha- ja leikkivarusteet.

Askeläänitaso

Äänenpainetaso, jonka askeläänikoneen iskut lattiaan aiheuttavat toisessa huoneessa.

Automaattinen savunpoistolaitteisto

Laitteisto, joka toimii automaattisesti poistaen palossa syntyvän savun ja lämmön.

B niin kuin...

Bitumi

Maaöljystä valmistettuja tuotteita, jotka pääasiassa koostuvat hiilivedyistä.

Bitumiliuos

Bitumista ja haihtuvasta liuottimesta valmistettu liuos; voi sisältää täyte- ja lisäaineita.

Bitumiemulsio

Bitumin ja veden seos, jossa bitumi on jakautunut erillisiksi hienojakoisiksi pisaroiksi veteen tai vesi bitumiin.

B niin kuin...
B niin kuin...

Bitumikermi

Vedeneristystarkoitukseen käytettävä, vettä läpäisemätön mattomainen tarvike, jonka eristysaineena on bitumia ja joka yksinään tai liitettynä toisiin samanlaisiin tuotteisiin muodostaa yhtenäisen vedeneristyskerroksen.

Bruttoala

Koko rakennuksen laajuutta kuvaava ala, joka lasketaan kaikkien kerrostasojen kerrostasoalojen summana ja alat lasketaan kokonaisina, olivatpa ne missä tasossa tahansa. Sekä kylmät että lämpimät huoneet lasketaan kerrostasoalaan ja näin ollen myös bruttoalaan.

202110_72823.jpg
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20236_82003.jpg
Autopaikan käyttäminen ja pysäköintityyli?
Minulla on kerrostalossa autopaikka vuokralla. Viereisessä autopaikassa naapuri kiilaa autonsa aivan oman paikkansa reunaan, jolloin minulla on vaikeuksia päästä kuskin puolelta autosta pois. Onko hänellä oikeus pysäköidä autonsa miten haluaa ja voiko tähän mitenkään puuttua. Pyynnöistä huolimatta pysköintityyli ei ole muuttunut. Isännöitsijä ei ole saanut naapuria kuriin. Onko lainopillista neuvoa tähän ongelmaan?
201510_44492.jpg
Miten lopetan puheenjohtajana ja mistä uusi tilalle?
Meillä on tyypillinen neljän perheen rivitaloyhtiö. Yksi asukas on isännöitsijänä ja minä puheenjohtajana. Kukaan muu ei "halua olla" puheenjohtaja. Jos minä haluaisin lopettaa ja kukaan muu ei halua olla, mitä sitten voidaan tehdä? Sama koskee isännöitsijän tehtävää. Hän ehkä myös haluaa lopettaa kohta. On toki olemassa isännöintipalveluyhtiöitä, joten se lienee ok.Mutta miten tehdään puheenjohtajan valinnan kanssa? Ja miten lopetan? Onko kirjallinen ilmoitus ok? Kenelle se osoitetaan? Voinko erota kesken kauden?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton