• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat H, I ja J

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 26.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa huoneistoala, tai ilmaääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu jäteilmakanava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista H, I ja J.

H niin kuin...

Harjattu rappaus

Harjalla tasattu tai harjalla levitetty ja tasattu rappauspinta. Pinnan karkeus riippuu laastista ja harjan jäykkyydestä.

Hienorappaus

Sisätiloihin tarkoitettu, hienorakeisella laastilla tehty pintarappaus.

Hiertorappaus

Puuhiertimellä tasaiseksi hierretty rappauspinta.

Hormi

Ilman ja muiden kaasujen johtamiseen tarkoitettu kanava.

Hulevesi

Lumen sulamis- tai sadevesi.

H niin kuin...
H niin kuin...

Huoltokirja

Kiinteistökohtainen asiakirjakokonaisuus, joka sisältää kiinteistön perustietojen lisäksi kunnossa- ja ylläpito-ohjeita sekä seurantatietoja

Huone

Rakentamisesta puhuttaessa huoneita ovat kaikki tilat, joita lattia, katto ja seinät rajaavat. Tiloilla on myös suunniteltu käyttötarkoitus tai -tapa. Jos huoneen korkeus on alle 1600 mm, sitä ei lasketa huoneen pohja-alaan.

Huone on joko lämmitettävä tai kylmä. Huoneeksi ei lasketa ulkopuolella rakennusta olevia parvekkeita, terasseja, lastaussiltoja eikä alapohjan alapuolisia osia, joissa kulkee putkistot tai muut vaakasuorat rakenteet.

Huone ei myöskään ole parvi, jos parven keskikorkeus jää alle 2200 mm, kun lasketaan keskikorkeus parven korkeuden 1600 mm ylittävältä osalta.

Huoneala

Huoneen ala, jossa rajoina on ympäröivät seinien pinnat tai niille ajateltu jatke. Pienet välipohjan aukot lasketaan tähän mukaan, syvennys, joka on korkeudeltaan 2200 mm vähintään, kuuluu huonealaan.

Hormit, kantavat ja muut kiinteät rakennusosat eivät kuulu rakennusalaan eikä muuratut komerot tai vaatehuoneet. Huoneen korkeuden ollessa alle 1600 mm, ei tätä osaa lasketa enää muonealaan.

Huoneisto

Rakentamisesta puhuttaessa: yksi tai useampi huone, jotka muodostavat yhdessä kokonaisuuden tiettyä tarkoitusta varten.

Huoneistoala

Ala, jota rajaavat huoneistoa ympäröivät seinät ja huoneiston sisällä olevat kantavat sekä muut koko rakennukselle välttämättömät rakennusosien huoneiston puoleiset pinnat. Ala voidaan laskea myös niin, että ala lasketaan ja mitataan huoneistoa ympäröivien seinien huoneiston sisäpuolisten pintojen mukaan ja tästä alasta vähennetään huoneiston sisäisten kantavien ja osastoivien rakennusosien, hormien ja hormiryhmien rakennusosa-alat.

Huonetilaluettelo

Kaikki jo olemassa olevat huonetilat sekä remontin yhteydessä lisäksi tarvittavat huonetilat tai uudisrakennukseen kaikki tulevat huonetilat luettelona pinta-aloineen.

Hyötyala

Tarvitaan kohteissa, joissa laaditaan tilaohjelma ja joka kuvaa tilojen laajuutta, jotka kuuluvat tilaohjelmaan. Se lasketaan huonealojen summana paitsi asuinhuoneistoissa, joissa käytetään huoneistoalaa. Hyötyalaan eivät kuulu rakennuksen liikennetilat (käytävät, aulat, portaat, porrashuoneet, tuulikaapit ) eivätkä tekniset tilat ( lämpökeskus, iv-kh).

I niin kuin...

Ikkunaovi

Ulko-ovi, kehys- tai laakarakenteinen, jossa on lasiaukko.

Ilmahormi

Kanava, jota myöten ilmanvaihtojärjestelmän ilmaa kuljetetaan rakennuksen osasta toiseen.

Ilmakanava

Kanava, jota myöten ilmanvaihtojärjestelmän ilmaa kuljetetaan rakennuksen osasta toiseen. Ilmakanava on yleensä koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän osa tuuletettavan tilan pääte-elimen ja ilmanvaihtokojeen välillä.

I niin kuin...
I niin kuin...

Ilmanvaihto

Ylläpidetään huoneen ilman laatua ja parannetaan sitä vaihtamalla huoneen ilmaa.

Ilmastointi

Tarkoitetaan huoneilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden ja ilman liikkeen hallintaa tulo- tai kierrätysilmaa käsittelemällä.

Ilmaääni

Äänilähteestä ympäristöön ilman välityksellä leviävä ääni.

J niin kuin...

Johtotie

Kanavien, putkien, kaapelien yms. johtamiseen varattu tila rakennuksen osien välillä.

Jäteilma

Poistoilma, joka johtuu rakennuksesta ulos.

Jäteilmakanava

Poistoilma johdetaan tätä kautta poistoputken kautta ulos.

J niin kuin...
J niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton