Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta
Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.
Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.
Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät
Ovipuhelin ja rikosilmoitin
Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä
Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.
Palovaroitin ja kosteusvahti
Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.
Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.
Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.
Lähde: STK