• Etusivu
  • Palvelut

Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.12.2022
202110_73002.jpg

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti tiedotteessaan (julkaistu 2021) testanneen kuusi myynnissä olevaa palovaroitinta. Kaikki testatut palovaroitinmallit olivat standardien mukaisia äänenvoimakkuuden ja savunherkkyyden osalta. Vanhoihin palovaroittimiin ei sen sijaan voi luottaa, sillä niiden äänenvoimakkuus voi heiketä ajan mittaan.

Uudet palovaroittimet testissä

Tukes valitsi testeihin kuusi palovaroitinmallia, joista viisi oli paristokäyttöisiä ja yksi sähköverkkoon kytkettävä. Yksi palovaroitinmalli oli ionisoivaan ilmaisutekniikkaan perustuva ja loput malleista olivat optisia palovaroittimia. Yhdessä mallissa oli sisäänrakennettu paristo, joka kestää koko palovaroittimen käyttöiän.

Savuherkkyystesteissä palovaroittimien tulee reagoida savuun standardin määrittelemissä olosuhteissa. Testejä tehdään neljällä eri materiaalilla, ja jokaisessa testissä on mukana neljä saman mallin palovaroitinta.

Äänenvoimakkuustesteissä palovaroittimen äänen tulee olla vähintään 85 dB(A) kolmen metrin päästä mitattuna. Tiedotteen mukaan kaikki testatut palovaroitinmallit täyttivät savuherkkyys- ja äänenvoimakkuusvaatimukset.

Äänenvoimakkuudella on suuri merkitys

Tukes on selvittänyt myös ikääntyneiden palovaroittimien toimivuutta ja niiden äänenvoimakkuuden desibelitasoja. Viime vuonna julkaistiin selvitysprojektin loppuraportti.

Äänenvoimakkuusmittauksissa huomattiin, että osa palovaroittimista oli rikkoontunut siten, ettei niistä lähtenyt lainkaan ääntä. Muutaman palovaroittimen äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

– Heikentyminen voitiin helposti havaita testinappia painamalla ilman desibelimittausta. Tutkimusten mukaan suurin osa aikuisista herää palovaroittimen ääneen, jos se on vähintään 75 desibeliä. Hankkeessa havaitut matalimmat desibeliarvot eivät riittäisi herättämään aikuista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

– Tämä osoittaa, miten tärkeää on seurata palovaroittimen kuntoa ja testata sen toimintaa säännöllisesti testinapista. Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein, Meurman muistuttaa.

Hanki uusi palovaroitin ajoissa – ota tavaksi säännöllinen tarkistaminen

Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että palovaroittimen toimivuus on tarkastettava testinapista säännöllisesti ja toimimaton laite on syytä vaihtaa uuteen.

Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Palovaroittimen toimivuuden tarkistaminen kannattaa ottaa tavaksi kerran kuukaudessa tiettynä päivänä. Tukes muistuttaa myös ikäihmisten huomioimisesta; samalla kun vieraillaan isovanhempien tai muiden ikäihmisten luona, on hyvä auttaa myös heitä palovaroittimen testaamisessa ja pariston vaihdossa.

Palovaroittimen vaatimukset, niiden sijoitus sekä kunnossapito

Vaatimukset

  • Palovaroittimen tulee täyttää standardi SFS-EN 14604 Palovaroittimet -vaatimukset. Vaatimustenmukaisuus varoittimessa osoitetaan CE-merkinnän avulla.
  • Palovaroitin on pidettävä kunnossa säännöllisesti tapahtuvalla tarkistuksella, myös paristo on muistettava tarvittaessa vaihtaa.
  • Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Vähintään 1 palovaroitin jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohti.

Sijoitus

  • Sijoita palovaroitin kattoon keskelle huonetta, paikkaan johon mahdollinen savu pääsee esteettä.
  • Pidä riittävä etäisyys seinään, nurkkaan sekä kattopalkkiin. Älä myöskään asenna varoitinta tuuletusikkunan tai koneellisen ilmanvaihdon lähelle.
  • Huomioi mahdolliset ilmavirtaukset, jotka vievät palokaasut poispäin palovaroittimesta. Jos varoitin ei havaitse savua, se ei myöskään hälytä.
  • Huomioi sijoituksessa myös tilan käyttö, jotta turhilta hälytyksiltä vältytään (keittiö, kosteat tilat ja niin edelleen).
  • Asenna palovaroitin aina laitteen mukana tulevaa asennusohjetta noudattaen.

Kunnossapito

  • Testaa palovaroittimen toiminta testinapista painaen kerran kuukaudessa. Huomaa kuitenkin, että testinapilla pystyt testaamaan ainoastaan palovaroittimen pariston sekä äänihälytyksen – et savun havainnointikykyä.
  • Puhdista palovaroitin muutaman kerran vuodessa varovasti. Tarkoituksena poistaa kertynyt pöly aiheuttamasta turhia hälytyksiä. Älä päästä kosteutta varoittimen sisään, sillä palovaroitin voi vikaantua/rikkoutua. Pyri tekemään puhdistus vain vähän kostutetulla pyyhkeellä tai kevyesti imuroimalla.
  • Kun huolto on tehty, testaa toiminta testinapista.
  • Uusi palovaroitin 5–10 vuoden välein. Tieto uusimisen ajankohdasta löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Lähde:
Tukes.fi

Palvelut
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
Ihmisiä viihtymässä Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2025
Rakentaja Mediat Oy osti kesäkuun lopulla Rakentaja.fi-palvelut ja sen myötä myös Vantaan Myyrmäki-hallin messut. Rakentaja on järjestänyt tyypillisesti kahdet messut vuosittain. Oma Koti -messut syksyllä ja Rakenna & Remontoi -messut tammikuun lopulla.Kesäkuun lopulla sinetöity kauppa Rakentaja Mediat Oy:n ja Schibsted Suomi Oy:n välillä aiheutti sen verran muutoksia, että syksyn Oma Koti -messuja emme ehdi järkevästi tällä aikataululla järjestämään vuonna 2024.– Päädyimme siihen, että järjestetään ennemmin yhdet viimeisen päälle messut tammikuussa 2025, kuin kahdet hutiloiden ja kovalla kiireellä, Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
202110_73121.jpg
Elämäntilanteet ja asumisen tarpeet muuttuvat - miten olet varautunut?
Esteetön asuminen on sitä, että kodissa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua ja toimia. Esteetön asunto mukautuu asukkaan tarpeisiin, eikä päinvastoin. Esimerkiksi portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.
20193_56898.jpg
Mukana parantamassa ilmanvaihtoa - korvausilmaventtiili tuuletusluukkuun
Korjausrakentamisen tarve kasvaa jatkuvasti, kun 1970- ja 1980-luvun rakennuskanta tulee 40–50 vuoden ikään. Silloin on aika uusia talotekniikka. Erityisesti 1970-luvun rakennuksissa ajankohtaisia ovat nyt julkisivu-, ilmanvaihto- ja putkiremontit sekä energiatehokkuuden parantaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton