• Etusivu
 • Palvelut

Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.10.2021Päivitetty 13.12.2022
202110_73002.jpg

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti tiedotteessaan (julkaistu 2021) testanneen kuusi myynnissä olevaa palovaroitinta. Kaikki testatut palovaroitinmallit olivat standardien mukaisia äänenvoimakkuuden ja savunherkkyyden osalta. Vanhoihin palovaroittimiin ei sen sijaan voi luottaa, sillä niiden äänenvoimakkuus voi heiketä ajan mittaan.

Uudet palovaroittimet testissä

Tukes valitsi testeihin kuusi palovaroitinmallia, joista viisi oli paristokäyttöisiä ja yksi sähköverkkoon kytkettävä. Yksi palovaroitinmalli oli ionisoivaan ilmaisutekniikkaan perustuva ja loput malleista olivat optisia palovaroittimia. Yhdessä mallissa oli sisäänrakennettu paristo, joka kestää koko palovaroittimen käyttöiän.

Savuherkkyystesteissä palovaroittimien tulee reagoida savuun standardin määrittelemissä olosuhteissa. Testejä tehdään neljällä eri materiaalilla, ja jokaisessa testissä on mukana neljä saman mallin palovaroitinta.

Äänenvoimakkuustesteissä palovaroittimen äänen tulee olla vähintään 85 dB(A) kolmen metrin päästä mitattuna. Tiedotteen mukaan kaikki testatut palovaroitinmallit täyttivät savuherkkyys- ja äänenvoimakkuusvaatimukset.

Äänenvoimakkuudella on suuri merkitys

Tukes on selvittänyt myös ikääntyneiden palovaroittimien toimivuutta ja niiden äänenvoimakkuuden desibelitasoja. Viime vuonna julkaistiin selvitysprojektin loppuraportti.

Äänenvoimakkuusmittauksissa huomattiin, että osa palovaroittimista oli rikkoontunut siten, ettei niistä lähtenyt lainkaan ääntä. Muutaman palovaroittimen äänenvoimakkuus oli selvästi heikentynyt.

– Heikentyminen voitiin helposti havaita testinappia painamalla ilman desibelimittausta. Tutkimusten mukaan suurin osa aikuisista herää palovaroittimen ääneen, jos se on vähintään 75 desibeliä. Hankkeessa havaitut matalimmat desibeliarvot eivät riittäisi herättämään aikuista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

– Tämä osoittaa, miten tärkeää on seurata palovaroittimen kuntoa ja testata sen toimintaa säännöllisesti testinapista. Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein, Meurman muistuttaa.

Hanki uusi palovaroitin ajoissa – ota tavaksi säännöllinen tarkistaminen

Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että palovaroittimen toimivuus on tarkastettava testinapista säännöllisesti ja toimimaton laite on syytä vaihtaa uuteen.

Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Palovaroittimen toimivuuden tarkistaminen kannattaa ottaa tavaksi kerran kuukaudessa tiettynä päivänä. Tukes muistuttaa myös ikäihmisten huomioimisesta; samalla kun vieraillaan isovanhempien tai muiden ikäihmisten luona, on hyvä auttaa myös heitä palovaroittimen testaamisessa ja pariston vaihdossa.

Palovaroittimen vaatimukset, niiden sijoitus sekä kunnossapito

Vaatimukset

 • Palovaroittimen tulee täyttää standardi SFS-EN 14604 Palovaroittimet -vaatimukset. Vaatimustenmukaisuus varoittimessa osoitetaan CE-merkinnän avulla.
 • Palovaroitin on pidettävä kunnossa säännöllisesti tapahtuvalla tarkistuksella, myös paristo on muistettava tarvittaessa vaihtaa.
 • Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Vähintään 1 palovaroitin jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohti.

Sijoitus

 • Sijoita palovaroitin kattoon keskelle huonetta, paikkaan johon mahdollinen savu pääsee esteettä.
 • Pidä riittävä etäisyys seinään, nurkkaan sekä kattopalkkiin. Älä myöskään asenna varoitinta tuuletusikkunan tai koneellisen ilmanvaihdon lähelle.
 • Huomioi mahdolliset ilmavirtaukset, jotka vievät palokaasut poispäin palovaroittimesta. Jos varoitin ei havaitse savua, se ei myöskään hälytä.
 • Huomioi sijoituksessa myös tilan käyttö, jotta turhilta hälytyksiltä vältytään (keittiö, kosteat tilat ja niin edelleen).
 • Asenna palovaroitin aina laitteen mukana tulevaa asennusohjetta noudattaen.

Kunnossapito

 • Testaa palovaroittimen toiminta testinapista painaen kerran kuukaudessa. Huomaa kuitenkin, että testinapilla pystyt testaamaan ainoastaan palovaroittimen pariston sekä äänihälytyksen – et savun havainnointikykyä.
 • Puhdista palovaroitin muutaman kerran vuodessa varovasti. Tarkoituksena poistaa kertynyt pöly aiheuttamasta turhia hälytyksiä. Älä päästä kosteutta varoittimen sisään, sillä palovaroitin voi vikaantua/rikkoutua. Pyri tekemään puhdistus vain vähän kostutetulla pyyhkeellä tai kevyesti imuroimalla.
 • Kun huolto on tehty, testaa toiminta testinapista.
 • Uusi palovaroitin 5–10 vuoden välein. Tieto uusimisen ajankohdasta löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Lähde:
Tukes.fi

Palvelut
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20238_82981.jpg
Tee se itse askartelubetonilla
Kuulutko heihin, jotka haluavat tehdä ja toteuttaa itse – kokeilla rohkeasti omaa luovuuttaan ja taitojaan? Juurikin askartelukäyttöön ja DIY-henkiseen tekemiseen on kehitetty weber Hobby Concrete Askartelubetoni ja weber white concrete, joilla voit helposti toteuttaa erilaisia betonisia koriste- ja käyttöesineitä, betonitaidetta, puutarha-aiheita ja niin edelleen. Tuotteille on myönnetty Avainlippu. Askartelubetoni voidaan valaa muottiin ja sitä voi soveltuvin osin myös muovailla.Tässä muutamia askarteluideoita syksyn pimeneviin iltoihin:
20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista
Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.Väestönsuojista pelastuslaissa...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton