• Etusivu
  • Remontti

Uudet putket vai lisäaikaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
20144_38919.jpg

Uudet putket tuovat huolettomia vuosia.

Kerrostalossa putkiremontti tulee ajankohtaiseksi, kun taloyhtiön vuosittaiset putkiston ja viemäriverkoston ylläpito- ja korjauskustannukset nousevat korkeiksi – yleensä noin 50 vuoden välein.

Kerrostalon putkiremontissa onnistuminen edellyttää taloyhtiön omistajien yhteistä tahtotilaa, jossa määritellään se taso, miten omaa taloyhtiötä ylläpidetään ja korjataan. Taloyhtiön omistajien on päätettävä haetaanko lisäaikaa putkien pinnoituksella vai korjataanko putket kerralla kuntoon vaihtamalla entisten tilalle uudet putket ennenkuin putkiremonttia lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan. Peruskorjauksen rinnalla puhutaan myös perusparannuksesta, jolla tarkoitetaan korjaushankkeen yhteydessä tapahtuvaa laatutason muuttamista olennaisesti alkuperäistä tasoa paremmaksi.

Mitä kerrostalon putkiremontissa tehdään?

Kerrostalon putkiremontissa korjataan usein taloyhtiön käyttövesiputkien lisäksi pohja- ja tonttiviemärit, talon sisäpuoliset viemärit sekä kylpyhuoneet. Samalla on mahdollista tehdä myös muita perusparannuksia taloyhtiön yhteisiin tiloihin ja talon tekniikkaan (esim. uusia sähköjohdot). Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.

<p data-block-key="rwesl">Wc-tila ennen remonttia...</p>
Wc-tila ennen remonttia...
<p data-block-key="p7q6f">... ja wc-tila remontin jälkeen.</p>
... ja wc-tila remontin jälkeen.

Kauanko kerrostalon putkiremontti kestää?

Kerrostalon putkiremontin kestoon vaikuttavat tehtävien toimenpiteiden laajuus ja valittu korjausmenetelmä. Taloyhtiöissä putkiremontti nopeutuu, jos pystynousuissa uudet putket voidaan uudet sijoittaa uusille reiteille esivalmistettuissa putkistoelementteissä. Tällöin vanhat putket tyhjennetään ja jätetään paikoilleen vanhoihin hormeihin. Kylpyhuoneissa voidaan uudet kromatut kupariputket asentaa pintaan. Eteisessä uudet putket voidaan myös koteloida tai asentaa osaksi alaslaskettua kattoa. Kylpyhuoneissa uusien kromattujen kupariputkien pinta-asennus nopeuttaa asennustyötä. Pienikokoiset puristusliittimet viimeistelevät siistin putkien pinta-asennuksen ja tulitöitä ei tarvita.

Kerrostalon putkiremontin kustannukset

Hyvin suunniteltu ja toteutettu perinteinen putkiremontti on sijoitus asunnon arvoon ja samalla asumisviihtyvyyteen pitkälle tulevaisuuteen. Kerrostalon putkiremontti Cuporin tapaan kupariputkilla on taloyhtiölle kokonaistaloudellisesti edullinen vaihtoehto.

<p data-block-key="g1ay5">Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.</p>
Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.
Info

Info

Kupariputki suosituin putkimateriaali kerrostalon putkiremontissa

Kupariputki on Isännöintiliiton tekemän Putkiremontti 2008 -tutkimuksen mukaan eniten käytetty putkimateriaali kerrostalojen putkiremonteissa. Kupariputkilla on monia etuja:

  • hyvät käyttökokemukset yli 100 vuoden ajalta
  • hygieeninen, ei edistä bakteerien kasvua juomavedessä
  • aito ja puhdas luonnontuote, joka ei vaikuta juomaveden laatuun
  • soveltuu käyttövesi-, lämmitys-, aurinkolämpö-, kaasu-, jäähdytys- ja ilmastointiputkistoihin
  • 100 % kierrätettävä, ympäristöystävällinen materiaali

Taloyhtiöille kupariputket ovat turvallinen valinta. Kupariputkijärjestelmä on helppo huoltaa, koska eri valmistajien kupariputket, liittimet ja työkalut sopivat toisiinsa ilman valmistajakohtaisia rajoitteita. Cuporin kotimaiset ja laadukkaat kupariputket on suunniteltu erityisesti Pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Putkiremontti vai lisäaikaa?

Taloyhtiön omistajien on päätettävä haetaanko lisäaikaa putkien pinnoituksella vai korjataanko putket kerralla kuntoon vaihtamalla entisten tilalle uudet putket. Ns. uudet menetelmät, kuten putkistojen sujutukset tai pinnoitukset, lupaavat lisää elinaikaa olemassa olevalle putkistolle, jolloin taloyhtiön peruskorjausta saattaa olla mahdollista lykätä. Uusista menetelmistä on kuitenkin vielä rajoitetusti kokemuksia, eikä niiden kestävyydestä tai pitkäikäisyydestä ole välttämättä riittävästi tietoa Suomessa.

Remontti
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
20149_40959.jpg
Uusi kotisi vesiputket hyvissä ajoin
Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.
20226_78598.jpg
Saako taloyhtiö jättäytyä jätteiden­lajittelusta pois?
Voiko taloyhtiö jättäytyä pois uudesta jätteiden lajittelusta siihen vedoten, että tälläkin hetkellä yleinen lajittelupiste on lähellä?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kokouspäätöksen moittiminen
Yhtiökokouksen päätöstä voidaan moittia, jos asian käsittelyssä ei ole noudatettu lain tai yhtiöjärjestyksen vaatimia menettelymääräyksiä ja tämä on voinut vaikuttaa joko päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen tai, jos se on asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen määräysten vastainen. Moiteoikeus on osakkeenomistajalla.Moittiminen toteutetaan nostamalla kanne yhtiötä vastaan yhtiön kotipaikan tuomioistuimessa. Kanteessa voikaan vaatia päätöksen julistamista kokonaisuudessaan pätemättömäksi tai sen muuttamista. Kanteessa voidaan myös vaatia päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.Kanne on pantava vireille määräajassa. Määräaika on kolme kuukautta siitä, kun päätös on tehty. Määräaika alkaa siten kulua kokousajankohdasta eikä esim. siitä, kun osakkeenomistaja on saanut tiedon pöytäkirjasta.Jos kannetta ei ole pantu vireille kolmen kuukauden määräajassa, jää päätös pysyväksi.Tuomioistuimen päätös, jossa yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai sitä on muutettu, koskee myös niitä osakkeenomistajia, jotka eivät ole olleet oikeudenkäynnissä osallisina.
201311_36921.jpg
Uutta eleganssia ja avaria näkymiä lasiterassilta
Lasiterassi on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Onhan se kuin vanhan lasikuistin nykyaikaan päivitetty versio.
Katu, jossa on taloja rivissä
Sähköauton lataus taloyhtiössä - toimitaanko oikein?
Taloyhtiössämme asuu vuokralainen, joka on hankkinut sähköauton noin vuosi sitten. Hän lataa autoaan lämmitystolpasta ilman mitään mittaria. Yhtiökokouksessa vaadin isännöitsijää puuttumaan asiaan. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Puheenjohtaja ei myöskään ota kantaa. Mitä kannattaisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton