Vaihtaisimmeko maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida
Maalämpö hyödyntää uusiutuvaa energiaa, joten se on ekologinen ratkaisu vähentäessään sähkön kulutuksesta syntyviä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.
Yhä useammassa taloyhtiössä harkitaan siirtymistä ekologiseen ja lämmityskuluja pienentävään maalämpöön. Suurimpana esteenä maalämmön hankkimiselle pidetään usein sen korkeaa hankintakustannusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja oikein mitoitettuina energiakaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön arvoon.
Miksi maalämpöön vaihtaminen kannattaa?
Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että sähkön ja maakaasun hinnat ovat nousseet muita energiamuotoja nopeammin. Kaasun saatavuuteen myös liittyy nyt ja tulevaisuudessa isoja kysymysmerkkejä ja epävarmuuksia. Lisäksi lämmityksen ekologisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, minkä vuoksi esimerkiksi öljylämmityksestä halutaan mieluusti luopua.
Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän alhaiset käyttökulut kattavat yleensä järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Hankinnan kallein osuus ovat energiakaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Lisäksi maalämpö vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon.
Maalämmön avulla taloyhtiö voi säästää merkittävästi lämmityskuluissa. Myös viilennyksen ja käyttöveden lämmityksen saa maalämmöllä edullisesti.
Kun kaukolämmöstä ei haluta luopua kokonaan
Maalämpö voidaan asentaa myös kaukolämmön rinnalle NIBE rockHEAT -hybridijärjestelmän avulla. Investointi hybridijärjestelmään tuo sekä taloudellista säästöä että parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Järjestelmän älykäs automatiikka kohentaa sisäilman olosuhteita, optimoi energiankäyttöä ja välttää huoneistojen ylilämmittämistä.
NIBE rockHEATin avulla taloyhtiö voi pienentää lämmityskustannuksiaan vuodessa jopa yli puolella. Säästöjen suuruus riippuu muun muassa rakennuksen koosta, kaukolämmön hinnoittelusta ja muista energiatehokkuuden parannustoimenpiteistä, kuten eristyksen lisäämisestä sekä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja puhdistuksesta.
Lue myös:Taloyhtiöön sopivin lämmitysmuoto on monen tekijän summa
Taloyhtiöille on tarjolla kattavasti tietoa maalämmöstä
Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksen jäsenet voivat käynnistää maalämpöselvityksen helposti. Tietoa järjestelmistä on saatavissa useista eri lähteistä. Taloyhtiön isännöitsijä pystyy tukemaan hallitusta hankkimalla avuksi asiaa tuntevia suunnittelijoita, joiden kanssa hankkeen järkevyyttä voidaan tarkastella.
Kattavaa ja puolueetonta tietoa maalämpöön siirtymisestä tarjoaa myös Motivan taloyhtiöille ja kunnille suunnattu lämpöpumppujen hankintaopas, jonka löydät muun muassa Motivan nettisivuilta.
Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Näin taloyhtiön hallitus voi koko ajan seurata hankkeen mielekkyyttä ja kustannusvaikutuksia.
Urakoitsijan valinta tehdään useimmiten hankesuunnitteluaineiston pohjalta. Urakoitsijaa valittaessa kannattaa kysyä myös aiemmin tehdyistä vastaavista projekteista, jolloin hallitus saa riittävän käsityksen toteutuksen laadusta.
Taloyhtiö vaihtoi öljyn maalämpöön – katso video
Äänekoskella sijaitseva kahdeksan huoneiston rivitaloyhtiö päätyi vaihtamaan öljylämmityksen maalämpöön, sillä lämmityskustannuksia haluttiin pienentää. Vertailuja tehtiin kaukolämmön ja maalämmön välillä, joista jälkimmäinen osoittautui sijainnin takia järkevämmäksi ratkaisuksi.
Koko hankkeen budjetti oli 75 000 euroa, josta ARAn energia-avusuksella katettiin 32 000 euroa. Alustavien laskelmien mukaan ensimmäisenä vuotenä säästöä on kertynyt noin 15 000 euroa.
Katso alla olevalta videolta, kuinka lämmitysjärjestelmän uudistaminen Äänekoskella sujui.
Huomio
Muista nämä 5 tärkeää asiaa maalämpöhankkeen alussa
• Hankesuunnittelijan valinta on projektin tärkeimpiä vaiheita. Kokenut suunnittelija helpottaa hallituksen päätöksentekoa ja pystyy varmistamaan hankkeen laatua.
• Selvitä ajoissa kunnan rakennusvalvonnalta, onko energiakaivojen poraamiselle rajoituksia.
• Mikäli kaukolämpö jää toiseksi lämmitysjärjestelmäksi, kannattaa olla yhteydessä energiayhtiöön ajoissa.
• Kilpailuta oikein: anna kaikille toimittajille samat kattavat lähtötiedot, ota tarjous kokonaisuuksista ja pyydä tarjouksen liitteeksi mitoitus- ja säästölaskelmat. Pyri saamaan kokonaisurakka, johon kuuluvat käyttöönotto, koulutus ja jälkiseuranta takuuaikana.
• Valitse urakoitsija huolellisesti – halvin ei aina ole kokonaistaloudellisin tai helpoin yhteistyökumppani.
Miksi NIBE?
Taloyhtiön edustajien kannattaa olla heti projektin alkuvaiheessa yhteydessä NIBEn projektimyyntiin projekti@nibe.fi, jossa tehdään kiinteistön lähtötiedoista alustavat laskelmat ja mitoitukset sekä opastetaan eteenpäin.
NIBEn maalämpöpumput S1155,F1355 ja F1345 ovat ensiluokkaisen luotettavia ja tehokkaita ratkaisuja esimerkiksi rivitalojen, kerrostalojen ja teollisuuskiinteistöjen lämmitykseen.
Lämpöpumput voidaan liittää kaikkiin vesikiertoisiin lämmönjakojärjestelmiin, kuten lämpöpatteri-, lattialämmitys-, konvektori- tai ilmalämmitysjärjestelmään.
NIBE tarjoaa asiakkailleen laajan teknisen tuen. Valtuutettujen huoltoliikkeiden ketju kattaa koko Suomen. Haluttaessa huolto- tai asennusliikkeen ammattilainen pystyy seuraamaan ja säätämään taloyhtiön lämpöpumppujärjestelmää NIBEn myUplink-palvelun kautta etänä. Näin esimerkiksi huoltotarpeen selvittäminen sujuu nopeasti ja kustannustehokkaasti.