• Etusivu
  • Osakas

Vastuuvapauden myöntäminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Varsinaisen yhtiökokouksen asiana on päättää vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille isännöitsijälle. Vastuuvapaudesta päätetään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.

Vastuuvapauden myöntäminen ei sinänsä vaikuta oikeuteen vaatia hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä vahingonkorvausta. Tämä johtuu siitä, että vastuuvapaudesta päätettäessä ei yleensä käsitellä vastuuvelvollisen suorittamia yksittäisiä toimia. Päätös perustuu usein pelkästään siihen, että tilinpäätös ja tase on hyväksytty ja että tilintarkastuskertomuksessa on puollettu vastuuvapauden myöntämistä.

Jos vastuuvapautta koskevassa yhtiökokouksessa sen sijaan on ollut käsittelyssä yksityiskohtaisia toimia tai seikkoja, vastuuvapauden myöntäminen vapauttaa vastuuvelvollisen vastuusta näiden osalta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luvun 8.2 §).

Yhtiökokouksen myöntämä vastuuvapaus koskee vain vastuuvelvollisen vastuuta suhteessa taloyhtiöön. Vastuuvapaus ei vaikuta millään tavoin hallituksen, sen jäsenen tai isännöitsijän korvausvastuuseen osakkeenomistajaa tai yhtiön ulkopuolisia tahoja kohtaan. Taloyhtiön sopimuskumppani voi siten vastuuvapaudesta riippumatta vaatia korvausta hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
201610_47499.jpg
Säästötulos vastaa odotuksia
Kuusi lämpökaivoa ja yksi NIBE:n F1345-60 kw maalämpöpumppu asennettiin Sebbas-norrstugrändin 17 asunnon rivitaloyhtiöön keväällä 2015. 1970-luvulla valmistuneessa talossa oli aiemmin öljylämmitys, jonka myötä lämmitykseen liittyvät kulut olivat suuret. NIBE:n F1345-maalämpöpumpun asentamisen jälkeen ovat talon lämmityskustannukset pienentyneet neljänneksellä.– Öljylämmitys oli niin kallis, että meidän piti alkaa selvittää muita vaihtoehtoja. Harkitsimme kolmen eri yrityksen lämpöpumppuja, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Bengt Sund.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella. Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.
20107_22539.jpg
Vesivahinko kylpyhuoneessa
Muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä alkoi vuosia muhinut ongelma. Vuonna 1997 tehdyn kylpyhuoneen laatoitustyön yhteydessä tehty virhe paljastui 13 vuotta myöhemmin asunnon vaihtaessa omistajaa. Vahinko tuli ilmi kun irralliset lattialaatat huomattiin suihkukaapin poistamisen yhteydessä. Virheestä aiheutuneen vahingon korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Samassa yhteydessä taloyhtiön puolesta tarkistetut seinärakenteet uusittiin taloyhtiön kustantamana.
Katu, jossa on taloja rivissä
Epäoikeudenmukaiset vesimaksut?
Rivitaloyhtiössämme on 10 samankokoista asuntoa, joissa asukkaita 1-6/asunto. Vesimaksu sisältyy yhtiövastikkeeseen, joka perustuu samankokoisten asuntojen pinta-alaan yhtiöjärjestyksen mukaan. Yksin asuva osakas joutuu maksamaan n. 3,5-kertaisesti kuluttamansa veden. Onko mitään lakiin perustuvaa keinoa muuttaa vesimaksua esim. talouden henkilömäärään perustuvaksi? Huoneistokohtaisia vesimittareita ei ole ja yhtiöjärjestyksen muuttaminen on varmasti vaikeaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton