• Etusivu
  • Remontti

Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.

Väestönsuojista pelastuslaissa...

Väestönsuojan varsinaisen suojatilan koko, rakenne ja sijainti

Pelastuslaissa tarkoitetun väestönsuojan varsinaisen suojatilan pinta-alan tulee olla vähintään kaksi prosenttia asianomaisen rakennuksen yhteenlasketusta kerrosalasta. Väestönsuojan varsinaisen suojatilan tulee olla kuitenkin vähintään 20 neliömetriä.
S1-luokan teräsbetonisen väestönsuojan ympärysseinien ja katon tulee olla vähintään 300 millimetriä paksua teräsbetonia sekä väestönsuojan lattian, kantavien teräsbetonisten väliseinien ja pilarien sekä kaksikerroksisen väestönsuojan teräsbetonisen välipohjan tulee olla vähintään 150 millimetriä paksua teräsbetonia.

S2-luokan teräsbetonisen väestönsuojan ympärysseinien ja katon tulee olla vähintään 400 millimetriä paksua teräsbetonia sekä lattian paksuuden muilta kuin kalliota vasten olevilta kohdin vähintään 200 millimetriä paksua teräsbetonia.

Väestönsuoja saadaan sijoittaa enintään 250 metrin päähän rakennuksesta, jota varten se rakennetaan. Rakennusluvan myöntävä viranomainen voi alueen pelastusviranomaista kuultuaan uhka-arvioon perustuen erityisistä syistä päättää, että pelastuslain mukainen yhteinen väestönsuoja saadaan sijoittaa edellä säädettyä kauemmaksi.

Lisään Valtioneuvoston asetuksesta...

Väestönsuojan laitteet ja varusteet

Pelastustoimen laitteista annetun lain 6§:n 1 momentissa tarkoitetun laitteen markkinoille saattajan tai luovuttajan tulee huolehtia siitä,että laitteille ja tuotteille tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset täyttyvät.

Tuotteet tulee varustaa pysyvällä merkinnällä.Merkinnän tulee sisältää vähintään:

  1. tunnuskirjaimet VSS
  2. laitteen tai varusteen nimike
  3. valmistajan nimi ja valmistusvuosi
  4. valmistajan sarjanumero

Laitteiden ja varusteiden suunnitellun käyttöiän tulee olla vähintään 30 vuotta kun noudatetaan valmistajan tai maahantuojan antamia varastointi- ja huolto-ohjeita. Betonirakenteisiin kiinnitettäviltä laitteilta tai niiden osilta edellytetään vähintään 50 vuoden suunniteltua käyttöikää. Tieto laitteen ja varusteen vaatimasta pinta-alasta ja tilavuudesta pakattuna tulee merkitä pakkaukseen.

Lisää väestönsuojan laitteista ja varusteista...

Lähde: Finlex.fi

Remontti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
20233_81286.jpg
Saako hallituksen jäsen käyttää yleisavaimia?
Taloyhtiössämme on isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Hallituksen kaksi jäsentä tekee edellämainittujen toimijoiden töitä. He seuraavat aktiivisesti kaikkien asuntojen vedekulutusta, tekee operatiivisia huoltotöitä ja isännöitsijälle kuuluvia töitä ja menevät omavaltaisesti osakkeenomistajien tiloihin. He käyttävät yleis-/huoltoavaimia omistajan tavoin. Onko tämä asunto-osakeyhtiölain mukaista toimintaa? Tietojeni mukaan heillä ei ole edellämainittuihin tehtäviin vaadittavaa koulutusta tai pätevyyttä. Yhtiökokous on valinnut heidät hallituksen jäseniksi ei isännöitsijäksi tai huoltomiehiksi. Mitä tehdä asian palauttamiseksi normaaliksi?
202110_73362.jpg
Onko auto­paikan haltijan osallistut­tava katoksen remontti­kustannuksiin?
En omista autokatospaikkaa. Onko autopaikan haltijoiden osallistuttava katoksen huoltokustannuksiin? Yhtiöjärjestyksessä on kirjattu, että yhtiön välittömään hallintaan jäävät autokatokset ovat hallintakirjoilla.Hallintakirjassa kustannusjaosta:Autokatospaikkaa voi hallita ainoastaan yhtiön osakkeenomistaja tai yhtiö itse.Autokatospaikan hoitokulut suoritetaan normaalisti yhtiön varoista ja peritään paikan haltijalta erillisen vastikkeen muodossa.Osakkeenomistaja voi vuokrata autokatospaikkansa myös yhtiön ulkopuolisille henkilöille edellyttäen, että yhtiön asukkailla on aina käytössään riittävä määrä yhtiön tontilla olevia autopaikkoja.Epäselvissä tapauksissa asian ratkaisee yhtiön hallitus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton