Viherkatto hyötypuutarhoineen sopii myös Suomeen
Kattopuutarhat ovat erittäin suosittuja maailman suurkaupungeissa. Kattopuutarhoilla on suuri merkitys kaupunkiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden lisääjinä. Ne tarjoavat lisää elintilaa elintärkeille pölyttäjille ja toimivat hiilinieluina. Taloyhtiön asukkaille ne tarjoavat elämyksellisiä kokemuksia ja hyötyviljelmiä.
Viherkaton hyötyjä ei tunneta
Kattopuutarhat ja viherkatot yleensä ovat alkaneet lisääntyä myös Suomessa. Suomessa ennakkoluulot ovat kohdistuneet pitkälti epäilykseen, että viherkatto voi aiheuttaa kosteusvaurioita ja toisaalta ilmastomme on koettu haasteellisena viherkatoille. Suomi mielletään myös erittäin vehreänä maana, jossa ei ole tarvetta viherkatoille. Laajemmassa kuvassa kuitenkin viherkatot voisivat toimia merkittävinä sadevesien sitojina ja vähentäisivät alueellisia hulevesiongelmia.
Viherkatto tuo monia hyötyjä taloyhtiölle.
- Lisää viihtyisyyttä ja visuaalisuutta.
- Suojaa kattoa ja pidentää katon käyttöikää.
- Eristää lämpöä talvella ja viilentää kesällä.
- Sitoo sadevettä, joka laajemmassa mittakaavassa vähentäisi hulevesiongelmaa.
- Tarjoaa elintilaa vähenevälle pölyttäjähyönteiskannalle.
- Voi toimia myös hyötypuutarhana.
- Vaimentaa ääntä.
- Toimii hiilinieluna.
Syötävän kaunis katto
Taloyhtiön kattopuutarha voi olla paitsi kaunis elämyksellinen paikka, mutta myös asukkaiden hyötypuutarha, jossa voidaan kasvattaa kasviksia, yrttejä ja marjoja. Hyvä esimerkki on muun muassa Tampere-talon kattoviljelmä, josta saadaan tuoreita raaka-aineita talon keittiön käyttöön. Kattopuutarha voidaan toteuttaa niin, että koriste- ja hyötykasvit muodostavat kauniin kokonaisuuden.
ISODRÄN-levyllä toteutettu viherkatto
Viherkattoa miettivien kannattaa tutustua ISODRÄNin toteutusratkaisuun. ISODRÄNin salaojittavuus ja lämmöneristyskyky ovat ominaisuudet, joista on hyötyä viherkattojen ja kattoterassien yhteydessä. Vesitiiviin viherkatto- tai terassirakenteen perusedellytys on mahdollisimman lämpimänä pysyvä vedeneristyskerros, joka ei altistu pitkäaikaiselle vedenpaineelle.
Viherkaton rakenne täytyy toteuttaa huolellisesti
Viherkaton rakentaminen tulisi ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Rakenne ei edellytä monimutkaista tekniikkaa, tärkeintä on vedeneristyksen virheetön ja huolellinen asennus.
Vedenpaine voi aiheuttaa vahinkoa vaikka vesitiiviissä kerroksessa olisi vain hyvin pieniä halkeamia. Erittäin hyvä vaihtoehto on asentaa salaojittava ISODRÄN-lämmöneriste vedeneristeen päälle. Koska ISODRÄN-levy toimii myös lämmöneristeenä, rakenteen lämpötila pysyy tasaisempana ja vähentää lämpöliikettä rakenteissa.
Miksi valita juuri ISODRÄN?
ISODRÄN-levy koostuu suuresta määrästä 5–10 millimetrin kokoisia EPS-kuulia, jotka on pinnoitettu ja liimattu yhteen bitumipohjaisella yhdisteellä. Näin saadaan aikaiseksi huokoinen, salaojittava ja rakenteen nopean kuivumisen mahdollistava lämmöneriste.
Käytettäessä ISODRÄN-levyä saadaan viherkaton rakenteista kuivia, yksinkertaisia ja toimintavarmoja. Betonitaso salaojitetaan siten, että salaojakerros asennetaan suotaan vesitiiviin kerroksen päälle vedenpaineen välttämiseksi. Käyttämällä ISODRÄN-levyä salaojakerroksena suoraan vesitiiviin kerroksen päällä, eliminoidaan vedenpaineen riski. Levyn keveys 19–55 kg/m3, vähentää betonitason rasitusta noin 120–180 kg/m2 soraan verrattuna.
ISODRÄN-levyn hyvä lämmöneristyskyky tarjoaa etuja
- Kun vesieriste on eristetty lämpimäksi, kuivuu rakenteet nopeasti runsaiden sateiden aikana vesieristeeseen mahdollisesti päässeestä vedestä: Betonitason yläpinta pysyy näin lähes aina kuivana (alhainen höyrynpaine lämmöneristeessä)
- Rakenteen korkea lämpötila mahdollistaa alhaisen suhteellisen kosteuden betonirakenteessa.
- Tasainen lämpötila vähentää rakenteiden "elämistä"
- Kosteuden kondensoituminen voidaan välttää (kuvan mukaan rakennettaessa)
- Alhaisemmat lämmityskustannukset
Info
ISODRÄN kattoterassille, -puutarhalle ja viherkatoille
Tutustu ISODRÄN-levyjen käyttöön tai etsi sopiva asennuskumppani. ISODRÄN-systeemi sopii erityisen hyvin salaojittavaksi kosteus- ja lämmöneristeeksi. Voit lukea lisää, miten Espoon Tapiolassa saatiin kellarit kuiviksi ISODRÄN-levyillä.