• Etusivu
 • Remontti

Viherkatto hyötypuutarhoineen sopii myös Suomeen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Julkaistu 08.03.2023Päivitetty 11.07.2023
20233_81086.jpg

Kattopuutarhat ovat erittäin suosittuja maailman suurkaupungeissa. Kattopuutarhoilla on suuri merkitys kaupunkiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden lisääjinä. Ne tarjoavat lisää elintilaa elintärkeille pölyttäjille ja toimivat hiilinieluina. Taloyhtiön asukkaille ne tarjoavat elämyksellisiä kokemuksia ja hyötyviljelmiä.

Viherkaton hyötyjä ei tunneta

Kattopuutarhat ja viherkatot yleensä ovat alkaneet lisääntyä myös Suomessa. Suomessa ennakkoluulot ovat kohdistuneet pitkälti epäilykseen, että viherkatto voi aiheuttaa kosteusvaurioita ja toisaalta ilmastomme on koettu haasteellisena viherkatoille. Suomi mielletään myös erittäin vehreänä maana, jossa ei ole tarvetta viherkatoille. Laajemmassa kuvassa kuitenkin viherkatot voisivat toimia merkittävinä sadevesien sitojina ja vähentäisivät alueellisia hulevesiongelmia.

Viherkatto tuo monia hyötyjä taloyhtiölle.

 • Lisää viihtyisyyttä ja visuaalisuutta.
 • Suojaa kattoa ja pidentää katon käyttöikää.
 • Eristää lämpöä talvella ja viilentää kesällä.
 • Sitoo sadevettä, joka laajemmassa mittakaavassa vähentäisi hulevesiongelmaa.
 • Tarjoaa elintilaa vähenevälle pölyttäjähyönteiskannalle.
 • Voi toimia myös hyötypuutarhana.
 • Vaimentaa ääntä.
 • Toimii hiilinieluna.

Syötävän kaunis katto

Taloyhtiön kattopuutarha voi olla paitsi kaunis elämyksellinen paikka, mutta myös asukkaiden hyötypuutarha, jossa voidaan kasvattaa kasviksia, yrttejä ja marjoja. Hyvä esimerkki on muun muassa Tampere-talon kattoviljelmä, josta saadaan tuoreita raaka-aineita talon keittiön käyttöön. Kattopuutarha voidaan toteuttaa niin, että koriste- ja hyötykasvit muodostavat kauniin kokonaisuuden.

ISODRÄN-levyllä toteutettu viherkatto

Viherkattoa miettivien kannattaa tutustua ISODRÄNin toteutusratkaisuun. ISODRÄNin salaojittavuus ja lämmöneristyskyky ovat ominaisuudet, joista on hyötyä viherkattojen ja kattoterassien yhteydessä. Vesitiiviin viherkatto- tai terassirakenteen perusedellytys on mahdollisimman lämpimänä pysyvä vedeneristyskerros, joka ei altistu pitkäaikaiselle vedenpaineelle.

20233_81087.jpg

Viherkaton rakenne täytyy toteuttaa huolellisesti

Viherkaton rakentaminen tulisi ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Rakenne ei edellytä monimutkaista tekniikkaa, tärkeintä on vedeneristyksen virheetön ja huolellinen asennus.

Vedenpaine voi aiheuttaa vahinkoa vaikka vesitiiviissä kerroksessa olisi vain hyvin pieniä halkeamia. Erittäin hyvä vaihtoehto on asentaa salaojittava ISODRÄN-lämmöneriste vedeneristeen päälle. Koska ISODRÄN-levy toimii myös lämmöneristeenä, rakenteen lämpötila pysyy tasaisempana ja vähentää lämpöliikettä rakenteissa.

Miksi valita juuri ISODRÄN?

ISODRÄN-levy koostuu suuresta määrästä 5–10 millimetrin kokoisia EPS-kuulia, jotka on pinnoitettu ja liimattu yhteen bitumipohjaisella yhdisteellä. Näin saadaan aikaiseksi huokoinen, salaojittava ja rakenteen nopean kuivumisen mahdollistava lämmöneriste.

Käytettäessä ISODRÄN-levyä saadaan viherkaton rakenteista kuivia, yksinkertaisia ja toimintavarmoja. Betonitaso salaojitetaan siten, että salaojakerros asennetaan suotaan vesitiiviin kerroksen päälle vedenpaineen välttämiseksi. Käyttämällä ISODRÄN-levyä salaojakerroksena suoraan vesitiiviin kerroksen päällä, eliminoidaan vedenpaineen riski. Levyn keveys 19–55 kg/m3, vähentää betonitason rasitusta noin 120–180 kg/m2 soraan verrattuna.

ISODRÄN-levyn hyvä lämmöneristyskyky tarjoaa etuja

 • Kun vesieriste on eristetty lämpimäksi, kuivuu rakenteet nopeasti runsaiden sateiden aikana vesieristeeseen mahdollisesti päässeestä vedestä: Betonitason yläpinta pysyy näin lähes aina kuivana (alhainen höyrynpaine lämmöneristeessä)
 • Rakenteen korkea lämpötila mahdollistaa alhaisen suhteellisen kosteuden betonirakenteessa.
 • Tasainen lämpötila vähentää rakenteiden "elämistä"
 • Kosteuden kondensoituminen voidaan välttää (kuvan mukaan rakennettaessa)
 • Alhaisemmat lämmityskustannukset
Info

Info

ISODRÄN kattoterassille, -puutarhalle ja viherkatoille

Tutustu ISODRÄN-levyjen käyttöön tai etsi sopiva asennuskumppani. ISODRÄN-systeemi sopii erityisen hyvin salaojittavaksi kosteus- ja lämmöneristeeksi. Voit lukea lisää, miten Espoon Tapiolassa saatiin kellarit kuiviksi ISODRÄN-levyillä.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
ammattilaisille
ekologisuus
katto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
julkisivutiili vuolu raot kaikki sävyt
Tiiliarkkitehtuuria Helsingin Jätkäsaaressa
Helsingin merellisillä asuinalueilla, kuten Jätkäsaaressa, tiili on yleisin julkisivumateriaali. Kestävyyden merkitys korostuu vaativissa olosuhteissa, ja ilmaston muuttuessa säärasitukset ovat entistä voimakkaampia. Tiilen käyttöä puoltaa paitsi rakenteellinen kestävyys, myös esteettiset seikat. Tiili kestää erittäin hyvin ajallista kulumista ja likaantumista, ja sen huolloksi riittää monessa tapauksessa pelkkä puhdistus aika ajoin. Koska tiilipinta muodostuu pienistä palasista, on yksittäiset rikkoutumiset suhteellisen helppo korjata.
Geberit IDO seinä-wc
Kestävästi valmistettu uusi seinä-wc on helppo ja nopea asentaa
IDOn uusi seinäasenteinen Glow 68 on pelkistetyn tyylikäs ja helposti puhdistettava wc-istuinmalli. Loppukäyttäjän arjen helpottamisen lisäksi IDO Glow 68 -mallin asentaminen on tehty helpoksi.
Laadukas GreenCoat-katto suojaa taloa vuosikymmeniä.
Kotimainen maalipinnoitettu laatuteräs kestää vuosikymmeniä ankarissakin sääolosuhteissa
Rakennusmateriaaleina käytettäviltä terästuotteilta edellytetään ensisijaisesti kestävyyttä ja laadukkuutta. Tietyt terästuotteet, kuten vesikatteet, sadevesijärjestelmät ja julkisivutuotteet, joutuvat kestämään vaihtelevia ja ankariakin sääolosuhteita, joissa niiden odotetaan kestävän teknisesti ja näyttävän hyviltä vuosikymmenien ajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton