Viikon kysymys: Hallitus jätti esittämäni asian pois yhtiökokouksen esityslistalta, mitä tehdä?
Hallitus on kokouksessaan päättänyt jättää esittämäni asian pois yhtiökokouksen esityslistalta. Onko katsottavissa, että kokous tulisi keskeyttää ja kutsua kokoon uudelleen niin, että esityslista on lain mukainen?
Voinko loukattuna osapuolena esittää ehtoja kokouksen jatkamiselle mahdollisen keskeyttämisen ja uudelleen kutsumisen asemasta (siis tarpeettomien kustannusten välttämiseksi)?
Hallituksen puheenjohtaja toimii yhtiön nimen kantavan Facebook-ryhmän itsevaltaisena valvojana ja myös yhtiön nimellä ilmestyvän lehden päätoimittajana. Voisinko esim. vaatia, että näissä julkaistaan kirjoitus hallituksen aiheuttamista tarpeettomista kustannuksista yhtiölle putkiurakan aikana.
Vastaus:
Se ei vielä tee kokouskutsusta asunto-osakeyhtiölain vastaista, jos kokouskutsusta on jätetty pois jokin käsiteltäväksesi haluamasi asia. Miksi hallitus ei ole halunnut asiaasi ottaa käsiteltävien asioiden listalle? Tämä asia ei selviä kysymyksestäsi.
Yhtiökokousta ei tarvitse keskeyttää, jos se on aloitettu, etkä voi esittää ehtoja kokouksen jatkamiselle mahdollisen keskeyttämisen ja uudelleen kutsumisen asemasta kirjoittamallasi perusteella. Jos kokous on laillisesti koolle kutsuttu, se on päätösvaltainen.
Toki voit kirjoittaa taloyhtiönne lehteen tai mainitsemaasi julkaisuun artikkelin tai mielipidekirjoituksen, mutta päätoimittajalla on valta päättää, mitä lehdessä julkaistaan.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.