• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Milloin osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 15.11.2024
202112_74037.jpg

Milloin osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja? Pitääkö isännöitsijän vai hallituksen antaa se kirjallisena vai riittääkö kun lähettää sähköpostin missä lukee, että liitteessä kopio kevään yhtiökokouksen pöytäkirjasta? Kuitenkin sähköpostista puuttuu liite, pitääkö osakkeenomistajan pyytää, anella ja ruikuttaa saadakseen kyseisen asiakirjan? Onko se saatava kirjallisena, voinko valittaa jonnekin? Kokouksesta on yli kaksi viikkoa, taloyhtiön hallitus ei valvo isännöitsijän tekemisiä eikä välitä.

Vastaus:

Yhtiökokouksen pöytäkirja on pidettävä yhtiön isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan luona osakkeenomistajien nähtävänä viimeistään neljän viikon kuluttua kokouksesta. Osakkeenomistajalla on oikeus saada pyynnöstä kopio pöytäkirjasta ja sen liitteistä. Pöytäkirjan ja liitteiden lähettämisestä saadaan periä yhtiön hallituksen vahvistama kohtuullinen maksu.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet logo

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82145.jpg
Osakkaat eivät hyväksy remontteja, mitä tehdä?
Taloyhtiöömme kuuluu 10 huoneistoa ja liikehuoneisto. Talo on rakennettu vuonna 1972 ja se on suurelta osin alkuperäisessä kunnossa. Hallituksessa on 5 henkilöä ja eräällä heistä on tuo liikehuoneisto ja 3 huoneistoa, jotka ovat vuokrattuna.Hallitus on kolme vuotta suunnitellut kattoremonttia tuloksetta, sillä liikehuoneiston omistaja on saanut aina puolelleen kaksi osakasta ja heidän äänimäärä on kaatanut kaikki remontit. Kuntokartoitus on tehty ja siinä todetaan suurten remonttien tarve, sisäkatossa on joissakin jo valumajälkiä, ehkä kondessivettä, mutta varastossa on jo vuodon jälkiä. Mikä avuksi? Vastuu on hallituksen jos jotain sattuu, mutta miten neljä jäsentä voi olla vastuussa jos toiset ei usko?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saiko saunan laittaa käyttökieltoon lattian takia?
Taloyhtiömme saunat remontoitiin vuonna 2013. Tänä vuonna huoltoyhtiön tekninen asiantuntija totesi toisen saunan lattialaatat hengenvaarallisen liukkaiksi ja sauna laitettiin käyttökieltoon. Hallituksen puheenjohtajana on sama henkilö kuin remonttien aikana. Hän on kertonut, että lattialaattojen standardit ovat muuttuneet ja siksi ne on vaihdettava.Onko standardit muuttuneet? Jos ei, niin kuka on vastuussa ja onko kukaan mahdollisesti korvausvelvollinen?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mitä tehdä, kun yöhäirinnälle ei tule loppua?
Kun säätiö osti naapuriosakkeen, niin rappumme muuttui kuin päihdeasuntolaksi. Yöllä ei voinut nukkua. Isännöitsijä ei halunnut puuttua asiaan, vaikka rappuammekin hajotettiin ja talo yritettiin sytyttää palamaan. Lopulta säätiö itse toimitti häädön otettuani suoraan yhteyttä sinne, mutta tilalle järjestettiin vielä vaikeampi häirikkö. Olen menettänyt terveyteni tässä rumbassa. Säätiö ei enää vastaa, eikä isännöitsijää tai taloyhtiötä kiinnosta. Kaksi naapuria on jo muuttanut pois. Itse en voi muuttaa, en voi kantaa raskaita tai pakata. Lähes 10 vuotta tätä menoa on aivan liikaa. Nyt "valituskaverinikin" muuttaa pois ja jään yksin. Onko säätiöllä ylivalta? Mitä tehdä?
20236_82145.jpg
Voiko taloyhtiö periä lumityövastikkeen lumitöistä?
Taloyhtiössämme on tehty lumityöt ns. talkootyönä aina. Nyt on tullut mitta täyteen ja olemme toisen hallituksen jäsenen kanssa ajatelleet, että otamme ulkopuolisen tekemään lumityöt koneellisesti. Todennäköisesti joudutaan perimään ylimääräinen vastike. Voiko taloyhtiö periä jonkinlaisen lumityövastikkeen, joka olisi kaikille osakkaille sama vai pitääkö tämä mennä yhtiövastikkeena?Jos maksamme vastikkeen mukana, joudumme maksamaan enemmän kuin ne muut jotka ei ikinä ole osallistuneet pihatöihin. Tai voiko taloyhtiö periä niiltä isompaa vastiketta tai vastaavasti hyvittää niille vastikkeen alennuksena jotka tekevät pihatöitä ja muuta vastaava taloyhtiön kunnossapitotöitä?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
punainen rivitalo
Onko remonttiin pakko suostua?
Yhdeksän huoneiston rivitaloyhtiössämme suunnitellaan ikkunoiden vaihtoa energiaystävällisemmiksi. Yksi osakas ei halua osallistua lainkaan uusimiseen. Voiko hän millä perusteilla jättäytyä remontin ulkopuolelle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton