Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
(Kuva: Adobe Stock)
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
Heti sisään muutettuani huomasin lattioista kahdesta sisäseinästä runsasta ilmavuotoa, ja näiden mukana maakellarin hajua. Maakellarin hajua ei ollut havaittavissa, kun ostin asunnon, koska maa oli vielä jäässä. Otin yhteyttä heti myyjään, joka on ehdottanut kaupan purkua sovintona. Asunnossa kävi RTA tekemässä sisäilmatutkimuksen silmämääräisesti sekä kosteusmittarilla.
Rakennepiirroksista kävi ilmi, että asunto onkin valesokkeli, eikä minulla ollut asiasta mitään tietoa, vaikka tätä olin nimenomaan kysynyt. Lisäksi savukokeella oli havaittavissa runsaat ilmavuodot sekä maakellarin vahva haju.
Onko jotain, mitä minun tulisi huomioida asuntokaupan purussa, jos se saadaan solmittua ilman käräjäoikeuden päätöstä? Tulisiko minun vaatia tilanteessani isännöitsijää teetättämään taloyhtiön kustannuksella rakennetutkimukset, jotta kaupan purku toteutuu?
Kun myyjänä on ollut rakennusalan yrittäjä, voidaanko hänellä katsoa olleen suurempi merkitys antaa minulle ostajana tietoa asunnon rakenteista? Onko asiasta olemassa jokin sopimusmalli, jolla kaupan voi purkaa vai voiko sen tehdä vapaamuotoisesti?
Taloyhtiö on pieni, ja todennäköistä on, että mahdolliset korjaukset alapohjan rakenteissa olisivat kalliimmat kuin mitä taloyhtiön arvo edes olisi.
Vastaus:
Osapuolet voivat purkaa kaupan vapaaehtoisesti ilman tuomioistuimen vahvistamaa nimenomaista päätöstä siitä. Mikäli osapuolet haluavat välttyä veroseuraamuksilta, tulee kaupan purun oikeudellisten edellytysten täyttyä.
Näitä perusteita ja edellytyksiä on hyvä purkusopimuksessa avata. Mikäli edellytykset täyttyvät, on osapuolten mahdollista hakea varainsiirtoverojen palauttamista.
Kun myyjänä on ollut rakennusalan yrittäjä, voidaan sillä seikalla katsoa olleen suurempi merkitys antaa ostajalle väärää tietoa rakenteista, mutta asialla ei vapaaehtoisen purun kohdalla liene käytännössä merkitystä.
Kaupan purku kannattaa jättää osaavan kiinteistöjuristin tehtäväksi.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.
Info
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>
Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>