• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Pystyykö vastiketta kohtuullistamaan jälkikäteen? Jos, niin miten?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 12.10.2023
20225_78323.jpg

Kuva: Shutterstock

Asumme kerrostalossa ja olemme huoneisto-osakkeen omistajia. Taloyhtiön ensimmäinen- ja pohjakerros on remontoitu 2015–2016 asuinhuoneistoiksi. Pohjakerroksessa yksi osake on liikehuoneisto sekä saunatila, jonka olemme ostanee vuonna 2018.

Näissä kahdessa osakkeessa on vastikekerroin 1,7. Olemme yrittäneet saada omistamamme saunatilan vastiketta alennettua huoneistojen tasolle. Saunatilamme ei ole yhtiöjärjestyksessä kirjattu liiketilaksi, kuten tämä toinen huoneisto eli liiketila on. Saunatilamme vastikkeen määrittämisessä ei ole minkäänlaisia perusteluja.

Kysyisinkin, voiko ja onko järkevää riitauttaa asia ja mitenkähän oikeus suhtautuisi?
..........
Kysymystä on jatkettu lakimiehen vastauksen antamisen jälkeen seuraavasti:
Tässähän on se pointti, että yhtiöjärjestyksessä ei ole ko. vastikkeen määrittelyssä minkäänlaisia perusteluja. Eikä niitä ole edes sen kokouksen pöytäkirjassakaan, jossa vastike on määrätty.

Maksamme noin 600 euroa vuodessa perustelematonta vastiketta, eli onhan se aika paljon ja kohtuutonta.
Mielestäni ko. päätös ei ole lainmukainen ja se täyttää kohtuullistamispykälän määräykset.

Vastaus:

Aika vaikea teidän on yhtiöjärjestystä saada muutettua, jos sitä yhtiössä vastustetaan.

Olette ostaneet osakkeet tietoisena vastikkeen määräytymisen perusteista. Muutos voi olla vaikeaa, jos sitä yhtiökokouksessa vastustetaan. Jotta tuomioistuin voisi yhtiöjärjestystä kohtuullistaa, pitäisi kohtuullistamiselle olla laissa tarkoitetut perusteet

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 36 §:n mukaan tuomioistuin voi muuttaa yhtiöjärjestystä, jos yhtiöjärjestyksen määräys johtaa kohtuuttomuuteen siten, että se tuottaa osakkeenomistajalle merkittävää etua toisten osakkeenomistajien kustannuksella tai aiheuttaa tälle huomattavaa rasitusta verrattuna toisiin osakkeenomistajiin.

Kanne on nostettava niitä osakkaita vastaan, jotka ovat vastustaneet yhtiöjärjestyksen muuttamista kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

20225_78036.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69290.jpg
Saivatko osakkaat maksaa katto­remontin suoraan tekijälle ohi kirjan­pidon?
Taloyhtiössä tehtiin kattoremontti ja osakkaat ovat sopineet maksavansa suoraan tekijälle, joka on laskuttanut kutakin osakasta. Kun katon uusimisen kokonaishinta on kuitenkin merkittävä, kai se pitäisi näkyä myös taloyhtiön kirjanpidossa vai eikö? Yhtiöjärjestyksessä katon kunnossapitoa ei ole sälytetty osakkaille.
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
Katu, jossa on taloja rivissä
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
202112_73893.jpg
Miten hallituksen jäsenten on oltava tavoitettavissa?
Miten tavoittaa hallituksen jäsenet? Taloyhtiön hallituksen jäsenistä on vain ovinumero ja nimi. Ulko-ovet ovat porraskäytäviin lukittuna. Olen pariin otteeseen jättänyt yhteydenottotoiveen puheenjohtajalle, oma nimeni ja puhelinnumero sekä sähköpostiosoite - ei yhteydenottoa.Isännöitsijän sähköposti on tiedossa - lupaa ottaa yhteyttä hallitukseen. Ei vastausta siihen, miten asia on edennyt. Mistä tiedän, viekö isännöitsijä asiaa eteenpäin?Vai käykö kuten viime syksynä, kun otin huolestuneena yhteyden isännöitsijään paloturvallisuuteen liittyen. Myös palotarkastaja oli sähköpostilla yhteydessä isännöitsijään. Lopulta tehtiin pakkotarkastus, runsaasti huomautettavaa.Vastuu yhdessä vai erikseen? Eli oliko hallitus tai isännöitsijä yhdessä vai erikseen vastuussa viivyttelystä, kun ei s-postivastausta.
202112_73895.jpg
Mikä avuksi, kun osakas kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoon?
Mikä avuksi, kun osakkeenomistaja kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoonsa? Taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia ja tulossa on kartoituskäyntejä LVI-suunnittelijan ja putkiurakoitsijoiden kanssa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toimii taloyhtiön edustajana näissä kartoituskäynneissä, suunnittelijan hän päästäisi huoneistoonsa. Ilmoitus katselmuksesta tehty / tehdään vähintään viikkoa ennen tulevaa katselmusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton