Viikon kysymys: Saako hallituksen päätöstä ilmalämpöpumppujen asennuksesta pyörtää?

Taloyhtiössämme hallitusta on pyydetty muutaman asukkaan toimesta käsittelemään hallituksen kokouksessa ilmalämpöpumpun asennusta kerrostalohuoneiston parvekkeelle. Hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti ja on antamassa asennukselle vihreää valoa.
Äskettäin kuitenkin ilmeni, että noin 10 vuotta sitten ilmalämpöpumpun asennuksesta on äänestetty yhtiökokouksessa ja silloin enemmistö äänesti asennusta vastaan. Voiko hallitus tässä tapauksessa kuitenkin tehdä asennusta koskevan päätöksen ilman asian käsittelyä yhtiökokouksessa, vaikka asennus on aikoinaan evätty yhtiökokouksessa?
Vastaus:
Lähtökohtaisesti hallitus ei voi kävellä yhtiökokouksen päätöksen yli. Poikkeuksena on vain jotkut sellaiset päätökset, jotka ovat lain vastaisia tai mitättömiä. Näin ollen asiasta on keskusteltava uudestaan yhtiökokouksessa ja siitä on tehtävä tarvittaessa uusi päätös yhtiökokouksessa.
Lukijan huomio:
On ilmennyt, että taloyhtiö/yhtiökokous ei voi kieltää osakkaalta ilmalämpöpumpun asentamista parvekkeelle ilman painavia perusteluja.
https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2021/kkolinjasiosakkeenomistajanoikeuttaasentaailmala
(PetteP)
Lue lisää aiheesta:
Ilmalämpöpumpusta voi nousta meteli taloyhtiössä: Asennus ei ole kaikkien etuoikeus >>
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?
Aiheeseen liittyvää

Miksi en saa grillata parvekkeella?

Onko remonttiin pakko suostua?

Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?

Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?

Osakkaat eivät hyväksy remontteja, mitä tehdä?
