• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Voiko hyvitystä rakennusvirheestä pyytää enää kaupan jälkeen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20223_77349.jpg

On kyse uudesta, 2018 valmistuneesta kerrostaloasunnosta, jossa havaittiin noin puolen vuoden sisään ongelmaa koko huoneiston lattialämmityksessä, mutta rakentaja ei tuolloin tutkinut/korjannut ongelmaa, eikä ongelma tuolloin vielä ollutkaan merkittävä asumisen kannalta.

2021 syksyllä havaittiin lisäongelma tähän ongelmaan liittyen, eli kosteusongelma lattian ja seinän liittymässä.

Kun rakennusfirma alkoi avata ongelmakohtaa, selvisikin, että oli kyse todella laajasta vesivahingosta, jossa koko lattia jouduttiin aukaisemaan ja piikkaamaan auki, jotta saatiin viallinen vesiputki esiin. Nyt tilanne on, että rakennusfirma korjaa/kuivattaa asunnon lattiaa noin 6 kuukautta.

Firma on tässä vaiheessa korvaamassa kaiken, korvausasunnon ja työn + materiaalit, mitä korjaaminen vaatii. Tämä onkin tietysti ok, mutta kuuluuko tämä tapaus siihen, että koska viasta on ilmoitettu kahden vuoden sisään, niin pitäisi voida keskustella asunnon hinnan alennuksesta tai peräti kaupan peruuntumisesta? Uusi asuntohan muuttuu kerta rysäyksellä korjatuksi ja aina säilyy epävarmuus asunnon suhteen.

Vastaus:

Ostajalla ei kaikissa tapauksissa ole oikeutta hinnanalennukseen, koska ensisijaisesti rakentajalla (myyjällä) on oikeus kustannuksellaan korjata virhe, kuten se nyt onkin jo tekemässä.

Asuntokauppalain mukaan, vaikka ostaja ei vaatisi virheen oikaisemista, myyjä saa omalla kustannuksellaan suorittaa tällaisen oikaisun, jos hän ostajan ilmoitettua virheestä viipymättä tarjoutuu tekemään sen.
Ostaja toki saa kieltäytyä virheen korjaamisesta, jos siitä aiheutuisi hänelle olennaista haittaa, asunnon arvon alenemista tai vaaraa siitä, että hänelle aiheutuvat kustannukset jäävät korvaamatta, taikka jos kieltäytymiseen on muu erityinen syy.

Vain jos virheen oikaisu ei tule kysymykseen tai jollei oikaisua suoriteta tai jos on painavia syitä olettaa, ettei tällaista oikaisua tulla suorittamaan kohtuullisessa ajassa, ostaja saa vaatia virhettä vastaavaa tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuullista hinnanalennusta; tai purkaa kaupan, jos sopimusrikkomus on olennainen.

Te olette jo hyväksyneet sen, että myyjä korjaa virheen, eli olette menettäneet oikeutenne siltä osin esimerkiksi purkaa kaupan.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72516.jpg
Viikon kysymys: Saako kokouksen nauhoittaa?
Isännöitsijä puhuu välillä ihan omiaan ja sitten kirjoittelee pöytäkirjoihin vääriä tietoja, jotka hän on saanut niin yhtiökokouksen puheenjohtajan kuin myös pöytäkirjantarkastajat hyväksymään. Viime vuoden hallituksen- ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat olleet useimmat tarkastamatta ja kaikki allekirjoitukset puuttuneet. Voinko nauhoittaa yhtiökokouksen?
20236_82003.jpg
Kuka jättää vastikkeet maksamatta?
Taloyhtiössämme on osakas, jolla oli syksyllä maksamatta n. 6 kk vastikkeet. Onko minulla oikeus saada yhtiökokouksessa tietää, kuka tämä osakas on? Nyt en tiedä, paljonko rästiä on vielä jäljellä.Jos pyydän nähtäväkseni hallituksen kokouspöytäkirjat kahden vuoden ajalta, onko hallituksen puheenjohtajan suostuttava näyttämään ne?
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako taloyhtiön hallitus päättää yksin puiden kaatamisesta?
Arboristi on tehnyt taloyhtiömme pihapuiden kuntotutkimuksen. Pihalla on lahovikaisia puita, joita arboristi suosittaa kaadettavan pois vuoden sisällä. Lisäksi on vähemmän lahovikaisia puita, jotka tulisi kaataa viimeistään viiden vuoden kuluessa.Hallitus on erimielinen siitä pitääkö puut kaataa pois vai vain osa niistä. Osa hallituksesta on viemässä asiaa yhtiökokouksen asialistalle, mutta eikö tällaisten asioiden päättäminen tulisi tapahtua hallituksen sisällä? Mielestäni hallituksella on päätäntävalta asioissa, jotka liittyvät taloyhtiön pihojen turvallisuuteen, käytettävyyteen sekä vastuuseen piha-alueiden kunnosta. Kaupungilta tulee toki hakea asianmukaiset luvat ennen kaatoihin ryhtymistä. Yhtiökokouskaan ei voi poistaa yhtiön vastuuta puistaan eikä hävittää lahoa puista.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä" rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.Hallitus on lisäksi päättänyt, että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton