• Etusivu
  • Osakas

Vuokra-asuntojen palovaroittimet tulisi siirtää taloyhtiön vastuulle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.05.2022
20214_70296.jpg

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja ARA selvittivät kustannustehokkaita keinoja vuokra-asuntojen paloturvallisuuden parantamiseksi. Tutkimuksen tulosten perusteella Suomessa kannattaa vakavasti harkita palovaroittimien siirtämistä asukkaalta taloyhtiön vastuulle. Se on kustannustehokkain tapa ehkäistä tulipaloja vuokra-asunnoissa ja varmistaa, että jokaisella asukkaalla on toimiva palovaroitin.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja ARAn tutkimuksen mukaan noin kolmanneksessa tarkastelluista vuokra-asunnoista ei ollut palovaroitinta tai se ei ollut toimiva. Raportin mukaan muita kustannustehokkaita ratkaisuja ovat liesivahdin asentaminen erityistä tukea tarvitseville ihmisille sekä automaattiset sammutuslaitteistot korkean riskin asuinrakennuksissa.

Selvitys on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, koska paloturvallisuuden kustannushyötylaskelmia ei juurikaan ole tehty lukuun ottamatta muutamia pohjoismaisia liesivahtitutkimuksia. Suomessa onnettomuustietoja ei ole aiemmin yhdistetty ARA-vuokratalojen tietokantaan.

Erityisesti vanhassa ARA-asuntokannassa on tarvetta parantaa asumisen turvallisuutta kustannustehokkailla keinoilla, koska kaikkiin taloihin ei voida toteuttaa mittavaa perusparannusohjelmaa.

Taloyhtiöllä rajatut mahdollisuudet vaikuttaa

Vuokra-asuntojen paloturvallisuuden parantamisessa kustannushyödyltään merkittäviä ovat ratkaisut, joilla voidaan vaikuttaa palon leviämisen estämiseen kuten toimiva palovaroitin, liesivahti ja liesihälytin. Näistä merkittävin on selvityksen perusteella toimiva palovaroitin.

Taloyhtiöillä on tällä hetkellä rajatut mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että asunnoissa on toimivat palovaroittimet, sillä muiden kuin sähköverkkoon liitettyjen palovaroittimien huolto ei kuulu kiinteistön vastuulle.

Suomessa on kansainvälisesti verrattuna korkeat palokuolemaluvut. Vuosittain tulipaloissa kuolee noin 50-100 ihmistä. Palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus on ollut vaikuttimena viime vuosina keskimäärin 60 prosentissa niistä kuolemaan johtaneista tulipaloista, joista on saatu varmistettua tietoa palovaroittimen toiminnasta.

Asuntokannasta uudistuu Suomessa vain 1–2 prosenttia vuodessa, joten uuden asuntokannan rakentamisella ja peruskorjaamalla sekä laitteistoja päivittämällä ei paloturvallisuutta voida merkittävästi parantaa lyhyellä aikavälillä. Selvityksessä etsittiin kohtuuhintaisia ja mahdollisesti nopeastikin toteutettavia toimenpiteitä.

Liesivahti ikääntyneiden kotiin

Väestön ikääntyessä asukkaiden keskimääräinen toimintakyky alenee ja teknisten paloturvallisuutta parantavien ratkaisujen tarve kasvaa. Mitä huonompi toimintakyky asukkailla on, sitä tärkeämpää on asentaa paloturvallisuustekniikkaa myös kustannushyödyn näkökulmasta. Ikääntyminen tuo monille toimintakykyyn rajoitteita, jotka voivat aiheuttaa ongelmia muun muassa tulipalon syttymisen huomaamiseen ja alkavan palon sammuttamiseen tai pelastautumiseen.

20214_70298.jpg

– Selvityksen tulosten perusteella voimme jossain määrin laittaa paloturvallisuuslaitteita keskenään järjestykseen ja suositella niitä kustannustehokkaina. Liesivahti on hieman kalliimpi ja kannattaa asentaa erityistä tukea tarvitseville eli esimerkiksi heikommin liikkuville tai muistiongelmien kanssa eläville ikääntyneille, raportin toinen kirjoittaja Kari Telaranta toteaa.

– Näyttäisi siltä, että taloyhtiön kannattaa ottaa vastuulleen ihan tavallisessa asuinrakennuksessa palovaroittimen lisäksi sammutuspeitteet ja liesihälyttimet. Lisäykset huoltokustannuksiin ovat minimaalisia ja laitteet ovat tehokkaita. Tätä ei ole selvityksessä tarkasti laskettu, mutta tulosten perusteella liesivahtia edullisempi liesihälytin on kustannustehokas ratkaisu kaikille asukkaille, Telaranta pohtii.

Automaattinen sammutuslaitteisto

Riskien kasvaessa kasvaa myös kalliimpien tekniikoiden hyödyt. Automaattinen sammutuslaitteisto voi olla perusteltu korkeariskisissä vuokrarakennuksissa esimerkiksi palvelutaloissa, joissa henkilön itsenäinen toimintakyky ei todennäköisesti riitä poistumiseen palon sattuessa.

Kustannustehokkaita paloturvallisuusratkaisuja selvitettiin ARAn Yhdyskuntien uudistaminen -projektissa. Selvitys kohdistui erityisesti olemassa olevaan vanhaan ARA-asuntokantaan.

Ehdotettavat toimenpiteet ovat todennäköisesti hyödynnettävissä laajemminkin muissa 1970–90 -luvuilla rakennetuissa asuinrakennuksissa samankaltaisten rakenteiden vuoksi. Selvityksen lopullinen raportti julkaistaan loppukevään aikana SPEK tutkii -julkaisusarjassa.

20214_70295.jpg

Lahteet: SPEK ja ARA tiedote

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
202010_67086.jpg
Kannattaako lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kerrostalossa?
Hyvä vaihtoehto kerrostalon lämmittäjäksi on energiatehokas ja ekologinen maalämpö. Investointi voi tuntua suurelta ja monimutkaiselta, mutta usein se kannattaa!Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Kerrostalon elinkaaren aikana syntyviin kuluihin voidaan suuresti vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valinnalla. Olipa kyseessä uusi tai vanha rakennus, kannattaa valintaa siis harkita tarkkaan. Hyvä vaihtoehto on helppohoitoinen, energiatehokas ja ekologinen maalämpöjärjestelmä.Tutustu maalämpöön lämmitysmuotona!
20213_69542.jpg
Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita taloyhtiöillekin
Välillä hallituksen puheenjohtajalle tulee isoja tehtäviä eteen. Näin kävi myös Helsingin Eirassa sijaitsevassa taloyhtiössä, kun vuonna 1911 rakennetun arvokiinteistön koko ulkovaippa päätettiin remontoida perusteellisesti. Kiinteistö on rakennettu rinteeseen kallion päälle lähelle merenrantaa, jossa mereltä puhaltava tuuli ja sade asettavat julkisivut suuren säärasituksen alle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton