• Etusivu
  • Osakas

Ohjeet yhtiökokouskutsun tekemiseen

Sisältää yhtiökokouskutsun mallipohjan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2025
nainen puhuu taloyhtiön kokouksessa

Yhtiökokouskutsu on tärkeä asiakirja, joka osakkeenomistajien tulee saada vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiökokouskutsun vaatimuksia, toimitustapoja ja sisältöä asunto-osakeyhtiölain mukaan. Opit, mitä kokouskutsussa on mainittava ja kuinka varmistat, että kutsu täyttää lain edellytykset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan jokaiselle osakkeenomistajalle on toimitettava kirjallinen yhtiökokouskutsu. Kutsu on toimitettava kaikille niille osakkeenomistajille, joiden postiosoite on yhtiön tiedossa tai sähköpostitse niille, jotka ovat ilmoittaneet yhtiölle sähköpostiosoitteen kutsun toimittamista varten.

Kutsuaika ja toimitustapa

Kutsu on toimitettava osakkaille viimeistään kaksi viikkoa ja aikaisintaan kaksi kuukautta ennen yhtiökokousta. Vaikka yhtiöjärjestyksessä määrättäisiin lyhemmästä kutsuajasta, on noudatettava lain mukaista kahden viikon kutsuaikaa. Kutsun toimittamisella tarkoitetaan kirjeen jättämistä postiin tai sähköpostin lähetysajankohtaa. Kutsun perilletulon ajankohta ei siis ole tässä ratkaiseva.

Erityisvaatimukset yhtiöjärjestyksessä

Jos yhtiöjärjestyksessä vaaditaan, että kokouskutsu lähetetään kirjattuna kirjeenä, on yhtiöjärjestyksen määräystä noudatettava. Jos useampi henkilö omistaa yhdessä osakehuoneiston, on kokouskutsu lähetettävä jokaiselle osakkeenomistajalle elleivät he ole ilmoittaneet yhtiölle yhteistä edustajaa.

Kutsun sisällön vaatimukset

Kokouskutsussa on mainittava yhtiön nimi, koollekutsuja, kokousaika ja -paikka ja kokouksessa käsiteltävät asiat. Kutsussa on ilmoitettava myös missä ja milloin kokousasiakirjat ovat osakkeenomistajien nähtävänä.

Info

Info

Yhtiöjärjestyksen muutosehdotukset

Huomioi, että jos yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen muuttamista, on kutsussa mainittava myös muutoksen pääasiallinen sisältö (muutosehdotus). Hallituksen ehdotus kokonaisuudessaan on tällöin hyvä olla myös tämän kokouskutsun liitteenä.

Kunnossapitotarveselvityksen esittäminen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin; sekä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat. Varsinaisessa yhtiökokouksessa on siis esitettävä myös ns. kunnossapitotarveselvitys.

Esityslista ja kokousasiakirjat

Yhtiökokouskutsuun voidaan myös liittää ehdotus kokouksen esityslistaksi. Kutsussa tulee olla selkeästi esillä kaikki käsiteltävät asiat, jotta osakkaat voivat valmistautua kokoukseen asianmukaisesti.


Yhtiökokouskutsun mallipohja

[Taloyhtiön nimi]
Yhtiökokouskutsu

Päivämäärä: [Päivämäärä]
Aika: [Kokouksen päivämäärä ja kellonaika]
Paikka: [Kokouksen paikka, esim. taloyhtiön kokoushuone tai etäyhteysosoite]

KUTSU YHTIÖKOKOUKSEEN

Asunto-osakeyhtiön [Taloyhtiön nimi] osakkeenomistajat kutsutaan yhtiökokoukseen, joka pidetään [päivämäärä] klo [kellonaika]. Kokous pidetään [paikka] tai etäyhteyksien kautta.

KOKOUKSEN ESITYSLISTA:

Kokouksen avaaminen

Pöytäkirjantarkastajien valinta

Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Vahvistetaan edellisen kokouksen pöytäkirja

Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen esittely

  • Hallituksen esitys tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta

Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle

Taloyhtiön yhtiövastikkeiden määrääminen

  • Hallituksen esitys yhtiövastikkeen suuruudeksi ja jakautumiseksi

Investointisuunnitelmat ja merkittävät kunnossapitotyöt

  • Käsitellään mahdolliset perusparannukset, korjaukset ja tulevat investoinnit

Hallitusjäsenten valinta

  • Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta tai erovuoroisten hallituksen jäsenten valinta

Muuta käsiteltävää

  • Osakkaiden esittämät asiat, jotka ovat saapuneet ennen kokousta
  • Mahdolliset aloitteet tai ehdotukset, jotka on hyväksytty kokouskutsussa käsiteltäviksi

HENKILÖKOHTAINEN KUTSU

Jos osakas ei voi osallistua kokoukseen henkilökohtaisesti, voi hän valtuuttaa toisen osakkaan tai henkilön edustajakseen kirjallisella valtakirjalla. Valtakirjat on toimitettava yhtiölle ennen kokousta.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset kokoukseen pyydetään tekemään viimeistään [ilmoittautumispäivämäärä] mennessä sähköpostitse osoitteeseen [sähköpostiosoite] tai puhelimitse numeroon [puhelinnumero].

Lisätiedot
Lisätietoja kokouksesta ja käsiteltävistä asioista voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä [isännöitsijän yhteystiedot].

Tervetuloa!

[Taloyhtiön nimi]
Hallitus

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Autopaikkojen ja autotallien käyttö?
Taloyhtiössämme on sekä autotalleja ostettuna osakkeena, että pihapaikkoja sähkötolppineen. Autopaikkoja on vähemmän kuin osakehuoneistoja. Voiko osakas pitää hallussaan näitä molempia paikkoja, vaikka asukkaita on jonossa autopaikkalistalla? Voiko joku jonotuslistalla oleva vaatia kyseiseltä henkilöltä pihapaikkaa itselleen yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen? Yhtiöjärjestyksessä ei ole erikoismainintoja parkkipaikoista tai niiden jaoista.
20229_79656.jpg
Pienennä energiakustannuksia vettä säästämällä - hyödynnä vinkit
Veden lotraamisen vähentäminen on yllättävän helppoa – samalla pienenee myös sähkölasku. Hyödynnä tämän artikkelin konkreettiset vinkit ja käännä vedenkulutus heti laskuun!Asuinkiinteistön energiakustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, sen lämmityksestä ja jätevedestä. Jos taloyhtiön vedenkulutus pienenee 30 %, myös energiankulutus pienenee 10 %.
Mies ja nainen näyttävät mietteliäiltä kuvassa ja katsovat eri suuntiin.
Oletko taloyhtiötietäjä? Tee testi!
Taloyhtiön hallinnon ja sääntöjen tuntemus on tärkeä osa asukkaan arkea. Olitpa uusi asukas tai pitkään taloyhtiössä asunut, on hyvä tietää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on. Tässä kyselyssä testataan, kuinka hyvin tunnet taloyhtiön toiminnan perusasiat. Kiinteistöjuristi on vastannut kysymyksiin, jotka usein herättävät pohdintaa taloyhtiöasioissa. Vastaa kysymyksiin ja arvioi, onko tietämyksesi riittävällä tasolla taloyhtiöasioiden suhteen!Miten hyvin sinä olet perillä taloyhtiön hoitoon liittyvistä asioista? Jos olet lukenut Omataloyhtiö.fi:n Lakineuvonta-palstaa, saatat olla hyvinkin perillä vastauksista seuraavan testin kysymyksiin.
202110_73141.jpg
Mattapintainen silkki­paino­lasi tuo tyyliä vanhaan parveke­julkisivuun
Kun suunnittelu vanhan rakennuksen julkisivuremontista alkaa, on hyvä miettiä samalla erilaisia vaihtoehtoja parvekkeiden kunnostamiseen ja uudistamiseen. Usein parvekelasituksin ja -lasikaitein saneeratut julkisivut muuttuvat modernimman näköisiksi, sillä kiiltävä ja kirkas lasi antaa suurina pintoina rakennuksille tyylitellyn ja pelkistetyn ilmeen. Erityisen huomionarvoista on se, että silkkipainotekniikalla parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja samalla parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton