• Etusivu
  • Osakas

Ohjeet yhtiökokouskutsun tekemiseen

Sisältää yhtiökokouskutsun mallipohjan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2025
nainen puhuu taloyhtiön kokouksessa

Yhtiökokouskutsu on tärkeä asiakirja, joka osakkeenomistajien tulee saada vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiökokouskutsun vaatimuksia, toimitustapoja ja sisältöä asunto-osakeyhtiölain mukaan. Opit, mitä kokouskutsussa on mainittava ja kuinka varmistat, että kutsu täyttää lain edellytykset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan jokaiselle osakkeenomistajalle on toimitettava kirjallinen yhtiökokouskutsu. Kutsu on toimitettava kaikille niille osakkeenomistajille, joiden postiosoite on yhtiön tiedossa tai sähköpostitse niille, jotka ovat ilmoittaneet yhtiölle sähköpostiosoitteen kutsun toimittamista varten.

Kutsuaika ja toimitustapa

Kutsu on toimitettava osakkaille viimeistään kaksi viikkoa ja aikaisintaan kaksi kuukautta ennen yhtiökokousta. Vaikka yhtiöjärjestyksessä määrättäisiin lyhemmästä kutsuajasta, on noudatettava lain mukaista kahden viikon kutsuaikaa. Kutsun toimittamisella tarkoitetaan kirjeen jättämistä postiin tai sähköpostin lähetysajankohtaa. Kutsun perilletulon ajankohta ei siis ole tässä ratkaiseva.

Erityisvaatimukset yhtiöjärjestyksessä

Jos yhtiöjärjestyksessä vaaditaan, että kokouskutsu lähetetään kirjattuna kirjeenä, on yhtiöjärjestyksen määräystä noudatettava. Jos useampi henkilö omistaa yhdessä osakehuoneiston, on kokouskutsu lähetettävä jokaiselle osakkeenomistajalle elleivät he ole ilmoittaneet yhtiölle yhteistä edustajaa.

Kutsun sisällön vaatimukset

Kokouskutsussa on mainittava yhtiön nimi, koollekutsuja, kokousaika ja -paikka ja kokouksessa käsiteltävät asiat. Kutsussa on ilmoitettava myös missä ja milloin kokousasiakirjat ovat osakkeenomistajien nähtävänä.

Info

Info

Yhtiöjärjestyksen muutosehdotukset

Huomioi, että jos yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen muuttamista, on kutsussa mainittava myös muutoksen pääasiallinen sisältö (muutosehdotus). Hallituksen ehdotus kokonaisuudessaan on tällöin hyvä olla myös tämän kokouskutsun liitteenä.

Kunnossapitotarveselvityksen esittäminen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin; sekä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat. Varsinaisessa yhtiökokouksessa on siis esitettävä myös ns. kunnossapitotarveselvitys.

Esityslista ja kokousasiakirjat

Yhtiökokouskutsuun voidaan myös liittää ehdotus kokouksen esityslistaksi. Kutsussa tulee olla selkeästi esillä kaikki käsiteltävät asiat, jotta osakkaat voivat valmistautua kokoukseen asianmukaisesti.


Yhtiökokouskutsun mallipohja

[Taloyhtiön nimi]
Yhtiökokouskutsu

Päivämäärä: [Päivämäärä]
Aika: [Kokouksen päivämäärä ja kellonaika]
Paikka: [Kokouksen paikka, esim. taloyhtiön kokoushuone tai etäyhteysosoite]

KUTSU YHTIÖKOKOUKSEEN

Asunto-osakeyhtiön [Taloyhtiön nimi] osakkeenomistajat kutsutaan yhtiökokoukseen, joka pidetään [päivämäärä] klo [kellonaika]. Kokous pidetään [paikka] tai etäyhteyksien kautta.

KOKOUKSEN ESITYSLISTA:

Kokouksen avaaminen

Pöytäkirjantarkastajien valinta

Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Vahvistetaan edellisen kokouksen pöytäkirja

Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen esittely

  • Hallituksen esitys tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta

Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle

Taloyhtiön yhtiövastikkeiden määrääminen

  • Hallituksen esitys yhtiövastikkeen suuruudeksi ja jakautumiseksi

Investointisuunnitelmat ja merkittävät kunnossapitotyöt

  • Käsitellään mahdolliset perusparannukset, korjaukset ja tulevat investoinnit

Hallitusjäsenten valinta

  • Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta tai erovuoroisten hallituksen jäsenten valinta

Muuta käsiteltävää

  • Osakkaiden esittämät asiat, jotka ovat saapuneet ennen kokousta
  • Mahdolliset aloitteet tai ehdotukset, jotka on hyväksytty kokouskutsussa käsiteltäviksi

HENKILÖKOHTAINEN KUTSU

Jos osakas ei voi osallistua kokoukseen henkilökohtaisesti, voi hän valtuuttaa toisen osakkaan tai henkilön edustajakseen kirjallisella valtakirjalla. Valtakirjat on toimitettava yhtiölle ennen kokousta.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset kokoukseen pyydetään tekemään viimeistään [ilmoittautumispäivämäärä] mennessä sähköpostitse osoitteeseen [sähköpostiosoite] tai puhelimitse numeroon [puhelinnumero].

Lisätiedot
Lisätietoja kokouksesta ja käsiteltävistä asioista voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä [isännöitsijän yhteystiedot].

Tervetuloa!

[Taloyhtiön nimi]
Hallitus

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
20103_20872.jpg
Laajenna asumismukavuutta energiatehokkaasti Lumon lasiterassilla
Lasikuistit ja terassit ovat nousseet uuteen suosioon energiatehokkuuden, viihtyisyyden ja lisäelämistilan vuoksi. Modernit lasiterassit suojaavat säältä, säästävät energiaa ja tarjoavat täyden käyttövuoden. Tässä artikkelissa käymme läpi:Lasiterassien suunnittelu ja sijoittelu – Miten hyödyntää tilaa parhaiten?Lupakäytännöt ja yhtiömuotoiset ratkaisut – Miten hankkia lupa ja kuka maksaa?Parhaat lasitusvaihtoehdot – Puitteeton, liukulasitus vai valmisterassi?Lumon suosikkiterassit – Valmiit mallit ja mittatilausratkaisut.
20212_68749.jpg
Miksi taloyhtiöidenkin kannattaa vaihtaa maalämpöön?
Maalämpö lämmitysmuotona on yleistynyt nopeasti myös taloyhtiöissä. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön kannattaa eikä tuo usein lisäkuluja, koska maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei siis tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.
20221_74313.jpg
Tarkasta taloyhtiösi energialuokka
Rakennuksen energiatehokkuus selviää energiatodistuksesta. Sen tarkoitus on välittää vertailukelpoista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta suhteessa vastaaviin rakennuksiin käytössä, johon se on tarkoitettu. Rakennusten energiatodistus on ollut pakollinen uusille rakennuksille vuodesta 2008 ja vanhoille olemassa oleville rakennuksille vuodesta 2009 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton