• Etusivu
  • Isännöitsijä

Yhtiövastikkeen korottaminen – miten ja kuinka paljon?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.08.2024
20229_79555.jpg

Viimeaikoina on taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?

Arvioiden mukaan korotuspaine vastikkeissa on ollut viimeaikoina 5-10 %. Joissain tapauksissa se saattaa olla vielä korkeampi. Isännöintiliiton mukaan korotus vastaa vuositasolla keskimäärin yhden kuukauden hoitovastiketta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 50 neliön asunnossa noin 20 euron korotusta kuukausivastikkeeseen.

Hallitus ei voi yksin päättää yhtiövastikkeeseen korotuksesta

Yhtiövastikkeen suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Taloyhtiön hallitus ei siis voi ilman erillistä valtuutusta tehdä muutoksia vastikkeiden määrään. Yhtiökokous voi kuitenkin päättää, että se valtuuttaa hallituksen perimään ylimääräistä hoitovastiketta tarpeen vaatiessa.

Näissä tilanteissa perusteena korotukselle voi olla muun muassa yllättävät ja suuret kiinteistönhoitokulut. Usein valtuutus ylimääräisen vastikkeen perimiseen on tehty rajoitetulle ajanjaksolle, eli ylimääräistä vastiketta voi hallituksen päätöksellä periä esimerkiksi 1–2 kuukautta.

Mikäli taloyhtiössä ei ole aiemmin tänä vuonna tehty päätöstä yhtiövastikkeen korotuksesta, voi se joutua tekemään loppuvuonna nopeita liikkeitä kulujen kattamiseksi. Etenkin lämmityskustannukset ovat nousseet kuluvan vuoden aikana niin merkittävästi, että ylimääräisen hoitovastikkeen periminen voi olla perusteltua. Mikäli tällaista valtuutusta ei ole annettu, voi taloyhtiö joutua kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa korotuksesta voidaan päättää.

Yhtiövastikkeen korotuksen määrä

Yhtiövastikkeen määräämisen perusteet määritellään taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Myös korotetun yhtiövastikkeen tai ylimääräisen hoitovastikkeen tulee noudattaa näitä perusteita. Käytännössä yhtiökokous tai hallitus eivät voi nostaa vastikkeen määrää enempää, kuin on välttämätöntä.

Joissain taloyhtiöissä yllättävien menojen varalle on olemassa niin sanottu hoitovastikepuskuri, joka voi vastata jopa 10–12 kk vastikkeiden määrää. Yleisesti suosituksena on kolmen kuukauden puskuri. Mikäli puskuri on olemassa, ei korotusten tekemiselle ole välttämättä yhtä akuuttia painetta, kuin niissä, joilla vastaavaa reserviä ei ole.

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20201_61939.jpg
Korjausrakentaminen 2020 - ennakoi korjaustarpeet, tee energiatehokasta
Korjausrakentamisen erikoistapahtuma, Korjausrakentaminen 2020, järjestetään Messukeskuksessa 28. tammikuuta. Sen ajankohtainen ohjelma tarjoaa monipuolisen katsauksen korjausrakentamisen eri osa-alueista sisäilmaongelmien korjaamisesta putkiremontteihin ja energiakorjauksista julkisivujen uusimiseen.Tutustu tapahtumaan tästä!
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton