• Etusivu
  • Osakas

Yli sata vuotta taloyhtiötoimintaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
20123_30065.jpg

Maassamme on lähes kolme miljoonaa asuntoa, joista kuitenkin vain reilu neljännes on asuntoosakeyhtiömuotoisia, vaikka ensimmäiset taloyhtiöt perustettiin jo reilu sata vuotta sitten. Suomen väkilukuun verrattuna asuntojen ja rakennusten määrä on varsin suuri. Niinpä rakennukset kattavatkin lähes puolet koko kansallisvarallisuudestamme.

Suomalaisen taloyhtiömuotoisen hallinnon ja asumisen ensiaskeleita otettiin jo 1800-luvun loppupuolella. Joukko ihmisiä rakensi talon sijoittamalla siihen omaa tai pankista haettua lainarahaa. Rakentamiskustannukset ja myöhempi ylläpito jaettiin osakkaiden kesken ns. jaetun riskin periaatteella osakeyhtiöiden tavoin. Asuntorakentamisen ensimmäinen vahva buumi alkoi Suomen itsenäistymisen jälkeen ja sen seurauksena tuli tarve myös asuinyhtiöiden sääntelyyn. Ensimmäinen asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan vuonna 1926. Asunto-osakeyhtiöiden määrä lisääntyi nopeasti, kun kerrostalomainen kaupunkiasuminen lisääntyi voimakkaasti eritoten 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin yritettiin hillitä muuttoliikettä Ruotsiin ja toisaalta järjestää asuntoja kaupungeista työtä hakeville ihmisille. Historiasta löytyy ensimmäisten taloyhtiöiden osalta nimiä työväen asuntoosakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, mutta lain tultua voimaan vakiintui myös nykyisin käytössä oleva muoto.

Suomalainen haluaa omistaa

Meidän asunto-osakeyhtiöjärjestelmämme poikkeaa varsin paljon monen muun Euroopan maan asuntorakenteesta. Esimerkiksi lähinaapurissamme Ruotsissa suositaan asumisoikeustyyppistä asumista. Meillä asutaan jo lähes 70-prosenttisesti omistusasunnoissa ja kun siihen lisätään noin puoli miljoonaa kesämökkiä, vapaa-ajan asuntoa, niin tämä selittää sen valtavan omaisuusmassan, minkä yksityishenkilöt ovat sijoittaneet rakennuksiin. Omistajalla on myös vastuu talon kunnosta ja toisaalta tarve pitää huolta sen arvon säilymisestä ja jopa kasvamisesta. Taloyhtiöissä on osakkaan huolehdittava paitsi oman asunnon kunnosta, myös itse rakennuksen ja sen tekniikan kunnosta. Kaikkien omistajien ja asukkaiden intressit eivät aina ole välttämättä samankaltaisia, niinpä useimmissa nyt peruskorjausiässä olevissa yhtiöissä tullaan yhtiökokouksissa käymään jopa vuosia kestäviä "vääntöjä" korjausten laajuuksista ja ajankohdista.

Vain kaksi henkilöä/asunto

Kaupunkilaistumisen kasvu autioittaa maaseutua, jonne jää tuhansittain tyhjiä asuntoja vuosittain ja joista iso osa rapistuu vuosien myötä, kun omistajan ei kannata huolehtia asunnon kunnosta. Kaupungeissakin tiedetään olevan asuntoja, joita pidetään tarkoituksellisesti tyhjinä, eri syistä. On arvioitu, että Suomessa on jopa neljännesmiljoona sellaista asuntoa, joka ei ole vakituisessa asuinkäytössä. Toisaalta asuntokuntien määrä lisääntyy nopeammin kuin Suomen asukasluku. Tämän selittää voimakas muutos yhteiskunnassa; yhden henkilön asuntomäärät ovat kasvaneet niin huomattavasti, että asuntokunnan keskikoko on painumassa alle kahden. Viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee siis 2,5 miljoonaa asuntoa! Uustuotannon painopisteen tulisikin muuttua isoista perheasunnoista pääosin yksiöihin ja kaksioihin, kun taloyhtiöiden peruskorjauksissa ei kaksioita ja kolmioita saa ainakaan kustannustehokkaasti muokattua kahdeksi yksiöksi.

Putket ja hissit

Tulevien vuosien korjaustarpeita ohjaavat rapistuva tekniikka ja ikääntyvät ihmiset. Putkiremontteja tehdään tänä vuonna niin, että ne koskettavat 10 000 asuntoa. Tällä ja ensi vuosikymmenellä putkiremontteja tullaan tekemään kuitenkin "kuumimmillaan" jopa kolminkertainen määrä vuodessa. Kun suuret ikäluokat ovat juuri näihin aikoihin tulossa eläkeikään, nousee yli 65-vuotiaden määrä nopeasti. Kun heitä jo nyt asuu hissittömissä kerrostaloissa 100 000, tarkoittaa se lähivuosina lisääntyvää hissienrakentamistarvetta. Mikäli taloyhtiössä ilmeneekin tarvetta kaikkiin suuriin korjauksiin, esimerkiksi putkiremonttiin, julkisivun kunnostukseen ja hissien rakentamiseen, olisi usein edullisempaa purkaa vanha rakennus kokonaan ja rakentaa tilalle aivan uusi, varsinkin jos samalla voidaan lisätä rakennusoikeutta. Isoja asioita on tulossa päätettäväksi taloyhtiöille!

Lähteet: Rakennetun omaisuuden tila 2011, ROTI Hyvä hallintotapa taloyhtiössä. Grass, Heino, Kaivanto ja Kulomäki. Kiinteistöalan Kustannus Oy

20123_30066.jpg
20123_30068.jpg
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20189_54754.jpg
Seinän sisään integroitu ovi vapauttaa seinä- ja lattiatilaa
Asumisen tarpeet ovat eriytymässä. Tilaa tarvitaan asuntoihin, sillä ne pienenevät joka vuosi ja asukkailla on vuosi vuodelta vähemmän tilaa itselleen. Kotimainen Liune-väliovi korvaa kääntyvän oven tai pintaliukuoven ja tuo lisätilaa asiakkaan kotiin 1-3 neliömetriä per ovi. Seinän sisään liukuvat Liune-ovet jakavat tilan silloin kun halutaan, ja ne antavat näin täyden vapauden liikkua ja ottaa koko tila haltuun. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Liunessa ei tarvita kynnystä ja kulkuaukko on kokonaan käytössä. Liune tuotteet voi tilata suoraan verkosta, ja ne toimitetaan kasattuna, valmiina ja asennusystävällisenä tuotekokonaisuutena. Lopputulos on elinkaarilaadukas tilaratkaisu, joka tukee kiinteistön arvoa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Isännöitsijä laiminlyö suurimman osan velvollisuuksista
Olemme viiden huoneiston taloyhtiö. Isännöitsijätoimisto on hoitanut hallintomme v. 2007 lähtien. Pari vuotta sitten meillä vaihtui isännöitsijätoimiston puolesta isännöitsijä, joka ei ole hoitanut asioita hyväksyttävästi.
ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Voiko taloyhtiön hallituksen puheen­johtaja jatkaa?
Hallituksen puheenjohtaja myi asunto-osakkeensa, onko hänen mahdollista jatkaa tehtävässä?
ilmanvaihtoventtiili katossa
Tarpeenmukainen ilmanvaihto säätyy tilanteiden mukaan
Hyvä sisäilma ei ole vain mukavuusasia – se on keskeinen osa taloyhtiön asukkaiden hyvinvointia. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla taloyhtiöt voivat parantaa asukkaidensa elämänlaatua, säästää energiaa ja samalla edistää ympäristöystävällisyyttä. Asunnon sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon tulisi pystyä säätämään tehoaan automaattisesti, kun tiloja ei käytetä.Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton