5 kysymystä parvekelasien huollosta
Parvekelasit ovat nykyisin lähes vakiovaruste kerrostalojen parvekkeilla, ja terassilaseja asennetaan yhä enemmän myös pien- ja rivitaloihin. Mitä jokaisen pitäisi tietää niiden turvallisuudesta ja huollosta?
1. Mistä tiedän, ovatko parvekelasini hyvässä kunnossa?
Hyvässä kunnossa olevat parvekelasit toimivat kuten niiden pitää: ne aukeavat ja sulkeutuvat vaivatta, ja tiivisteet eivät vuoda. Jos olet itse asennuttanut parvekelasit, olet varmasti saanut ohjeet niiden huollosta. Jos taas olet muuttanut asuntoon, jonka parvekelasien ikää tai kuntoa et tunne eikä isännöitsijään sitä tiedä, kannattaa pyytää asiantuntija tarkistamaan tilanne.
Joka tapauksessa parvekelaseille suositellaan ammattilaisen tekemään huoltoa viiden vuoden välein. Säännöllisesti huollettujen parveke- ja terassilasien käyttöikä on jopa 30 vuotta.
2. Millaisia ongelmia parvekelaseihin voi vuosien mittaan ilmaantua?
Yleensä parvekelasien huoltotarpeen huomaa, kun käyttöön alkaa ilmaantua pulmia. Lasit eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla, tai tiivisteiden välistä tulee sadevettä tai lunta. Sade, tuuli, ja lämpötilan vaihtelut helteestä pakkaseen aiheuttavat talon rakenteisiin pientä elämistä, joka vaikuttaa lasienkin kiinnityksiin.
Joskus vasta asunnon vaihtaessa omistajaa huomataan, että parvekelaseissa on ongelmia. Kun käyttöhankaluus lisääntyy pikkuhiljaa, siihen usein sopeudutaan: tiedetään että tietty lasi jumittaa tai sauma vuotaa vähän. Ongelmaan ei tule kiinnitettyä huomiota. Mutta uusi asukas kyllä huomaa sen.
3. Mitä parvekelaseille pitää tehdä vuosittain?
Parvekelasit kaipaavat huoltoa ihan kuten auto tai polkupyörä. Vuosittain, esimerkiksi keväällä, kannattaa tarkistaa lasit perusteellisesti: avata ne kokonaan, poistaa mahdolliset roskat metallilistojen väleistä ja pyyhkiä listat puhtaaksi. Listoihin kannattaa lopuksi suihkauttaa silikonipohjaista voiteluöljyä. Ja tietysti pitää pestä itse lasit!
4. Kenen vastuulla on huolehtia parvekelasien turvallisuudesta?
Jos parvekelasit on asennettu koko taloon yhteistilauksena, niiden huollosta vastaa taloyhtiö – ja uusissa taloissa näin on usein. Joskus kerrostalo- tai rivitaloyhtiön osakas voi asennuttaa lasit itse, jolloin hän vastaa myös niiden huollosta.
On kuitenkin huomattava, että taloyhtiössä isännöitsijällä ja hallituksella on aina vastuu rakenteiden turvallisuudesta.
5. Mitä voin tehdä, jos lasien kunto mietityttää?
Lumon huoltaa lasittamiaan parvekelaseja ympäri vuoden. Lumon määräaikaishuollon suorittaa aina Lumonin koulutettu huoltoasentaja käyttäen alkuperäisiä varaosia. Tämä takaa laadun ja varmistaa lasituksen toimivuuden pitkälle tulevaisuuteen. Määräaikaishuolletuille lasituksille Lumon myöntää viiden vuoden takuun. Takuu koskee sekä huollon yhteydessä vaihdettuja komponentteja että järjestelmän toimivuutta. Jos siis lasien kanssa tulee ongelmia seuraavan viiden vuoden aikana, niin takuukorjaukset ovat maksuttomia.
Kun huoltaa lasit ajoissa ja säännöllisesti, ne pysyvät toimintavarmoina ja turvallisina. Jos huollon laiminlyö tai siinä viivyttelee, ongelmat yleensä kasvavat suuremmiksi. Huollettujen parvekelasien kanssa voi asua huoletta!