• Etusivu
  • Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.09.2011
20119_27876.jpg

Kesä on nyt taakse jäänyttä aikaa, ja taloyhtiössä on aika jälleen kerran ryhtyä toimeen. Mitä merkittävää kesän aika tapahtui, mistä taloyhtiöissä tulisi olla tietoinen? Entä miten vuosi sitten uudistunut asunto-osakeyhtiölaki vaikutti taloyhtiöissä? Omataloyhtiö.fi tarjoaa ajankohtaisen tiedon.

Kaikki taloyhtiöiden hallinnoimisesta yksissä kansissa

Omataloyhtiö.fi on julkaissut Taloyhtiön vuosikirjan, joka on ensimmäinen laatuaan. Vuosikirja antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Kirja on suunniteltu toimimaan taloyhtiöiden hallituksen kattavana tiedonlähteenä, joka käsillä aina kun tietoa eniten tarvitaan. Pieni panostus taloyhtiön hallitusta helpottamaan maksaa itsensä välittömästi takaisin.

Tutustu Taloyhtiön vuosikirjaan...

Asunto-osakeyhtiölain uudistuksesta vuosi

Vuosi 2010 oli monella tapaa ainutlaatuinen. Taloyhtiöiden toimintaa ohjaava asunto-osakeyhtiölaki uudistui, ja uuden lain mukanaan tuomat uudistukset ovat nyt ehtineet vaikuttaa enemmän tai vähemmän taloyhtiöiden toimintaan. Konkreettisimpina tehdyistä uudistuksista mainittakoon huoneistokohtaisten muutostöiden ilmoitusvelvollisuus sekä viiden vuoden kunnossapitosuunnitelmat.

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tuli voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Lisää pelastuslaista…

Tuleeko taloyhtiöille avustuksia?

Vuonna 2012 jatketaan samalla linjalla kuin tänäkin vuonna. Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on varattu ensi vuodelle 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000 000 euroa. Avustuksiin myönnettävää määrärahaa saa käyttää asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun lain (1184/2005) mukaisiin avustuksiin. Määrärahasta varataan 20 000 000 euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustuksiin sähkö- ja öljylämmitteisissä asuintaloissa.

Lisää suunnitelluista tuista…

Yhtiökokoukset tulevat

Ensimmäiset korjaustarveselvitykset on nyt esitetty yhtiökokouksille. Mitä tästä seurasi, tehtiinkö taloyhtiössänne suunnitelmaa tulevista korjauksista? Onko teidän taloyhtiössänne tarkoitus aloittaa tänä syksynä hankkeen suunnittelu? Vaikka hankkeen valmistelu onkin hallitukselle ja isännöitsijälle varsin työlästä, on se taloyhtiön yhteisen edun mukaista. Omataloyhtiö.fi tarjoaa kattavasti erilaisia ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin. Korjausmenetelmää valittaessa tulisi ennen kaikkea kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään, myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijoiden osaamisen hyödyntäminen on usein liian vähäistä tarjontaan nähden. Aktiivinen sekä osaava hallitus ja isännöitsijä hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Elinkaarikustannuksia mietittäessä huomiota tulisi kiinnittää ennen muuta ratkaisun kokonaistaloudelliseen kustannustehokkuuteen eikä niinkään investointikustannukseen.

Omataloyhtiö.fi etsii saneerattavia taloyhtiötä!

Kerro meille taloyhtiösi hankkeesta, niin pohditaan, kuinka voimme auttaa.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Hallituksen puheenjohtajan erottaminen?
Asunto-osakeyhtiössämme (paritalo) osakkaita on kaksi, mutta hallituksessa kolme henkilöä (huoneisto A:n omistaja ja tämän tytär sekä huoneisto B:n omistaja). Ylim. yhtiökokouksen aiheena on nykyisen hallituksen puheenjohtajan erottaminen. Molemmilla osakkailla on yksi ääni yhtiökokouksessa. Erottamisasiassa hallituksen puheenjohtaja käyttää äitinsä äänivaltaa tai äänivaltaa käyttää hänen veljensä. Voiko hallituksen puheenjohtaja käyttää äitinsä äänivaltaa asiassa, joka koskee häntä itseään? Puheenjohtajuus valitaan arvalla yhtiökouksessa. Jos arpaonni ei suosi minua niin onko niin, että esim. jos veli edustaa äitiään ko. asiassa ja hän voittaisi äänestyksen puheenjohtajan äänellä niin tilanne jatkuisi taloyhtiössä ennallaan? Jos yhtiökokousta ei kutsuta koolle pyynnöstäni huolimatta niin miten se saadaan kutsuttua laillisesti?
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
opiskelija istuu muuttolaatikoiden keskellä tietokoneen kanssa
Opiskelija: onko opiskelija-asunnossasi taloyhtiönetti?
Syksyn tullen se on useimmilla edessä, muutto opiskelija-asuntoon opintojen perässä. On monta seikkaa, jotka omilleen muuttavan tulee hankkia ja muistaa. Opiskelun kannalta vähäisimpänä ei ole toimiva ja nopea nettiyhteys, johon voi luottaa.
20226_78704.jpg
Saako parvekkeella grillata?
Alakerran naapurin grilli on päivästä toiseen kuumana käryjen noustessa parvekkeellesi. Kuulostaako tutulta? Vai oletko itse hurahtanut grillauksen maailmaan? Miten taloyhtiössä suhtaudutaan parvekkeella grillaamiseen?
20153_42513.jpg
Hajuhaitta huoneistossa voi johtua alapohjan kosteudesta
Taloyhtiöiden alapohjien kaksi tyypillisintä ongelmaa ovat kosteus sekä radon. Näihin molempiin oli törmätty myös Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiöissä.Herttoniemen Siilitiellä sijaitsevan kerrostalon kosteus- ja radonongelma saatiin ratkaistua, vaikka 1950–60-luvulla rakennettu kerrostalo on osaksi kallion päällä valitettavasti vieläpä niin, että pintavesien valuminen kohti perustuksia on väistämätöntä.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
20229_79561.jpg
Miten haen vastikkeen alentamisen itse tehdystä remontista?
Miten kustannukset jakautuvat taloyhtiön lattiakaivojen (saunan, suihkun) uusimisen osalta, jos osakas on omalla kustannuksella vaihtanut jo kaivot?Jos lainaa otetaan, kuuluuko osakkaan, jolla jo on uusittu lattiakaivo, osallistua maksuihin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton