• Etusivu
  • Osakas

Anna mielipiteesi kuulua yhtiökokouksessa!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
yhtiökokouksen järjestäminen

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset ovat mielenkiintoisia prosessiltaan. Juuri kukaan ei halua hallitusvastuuseen, mutta aika moni haluaa silti ottaa vahvastikin kantaa yhtiön asioihin ja niiden hoitoon. Hyvä tietysti niinkin, mutta miten toimisi kaikkein parhaiten akseli isännöitsijä-hallitus-asukkaat?

Yhtiökokouksilla on tietty asialista, jonka mukaan kokous viedään läpi puolessa tai kolmessa tunnissa. Isännöitsijä laatii esityslistan yhdessä hallituksen kanssa. Valveutunut osakas huolehtii, että häntä askarruttavat tai huolestuttavat asiat käsitellään kokouksessa joko omana kohtanaan tai kohdassa muut asiat. Esityslistaan voidaan toki kirjata kaikki olennaisen tärkeät asiat omiksi kohdikseen. Esityslista on siis se vaihe, jossa asukas varmistaa, että pääsee esittämään oman mielipiteensä kokouksessa. Ja kun asia on esityslistassa, on sille kirjattava myös päätös asian hoitamisesta tai jatkokäsittelystä.

Yhtiökokouksen kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu on laadittava kirjallisesti, mutta se voidaan myös toimittaa osakkaan yhtiölle ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Osallistumisvastuu

Kokouksiinhan ei ole pakko osallistua, mutta jos ei osallistu, niin kyllä siinä sananvaltakin menee. Jos taas haluaisi osallistua, mutta on jostain syystä esteellinen, voi aina antaa valtakirjan jollekin, jonka kanssa ajatukset yhtiön tilasta ja hoidosta ovat yhteneväisiä.

Parasta vaikuttamista – hallitustyöskentelyn sijasta – on seurata asioita, lukea tiedotteet ja tutustua virallisiin kokousasiakirjoihin jo ennakkoon sekä käydä vuoden varrella vuoropuhelua isännöitsijän ja hallituksen jäsenten kanssa.

Ihan hyvinhän voi käydä myös ns. piha- tai saunaparlamenttia ja jos näyttää, että on joitain asioita – korjaustoimenpiteitä tai vaikkapa saunavuoroihin liittyvää – joista ollaan useamman osakkaan ja/tai asukkaan kanssa samaa mieltä, saattaa tämä mielipide yhtiön vastuuhenkilöiden tietoon käsittelyn varmistamiseksi.

naiset keskustelevat taloyhtiön pihalla

Ammattitaitoinen isännöitsijä, aktiivinen hallitus ja oikealla tavalla mielipiteensä esiin tuova osakas on se kolminaisuus, joka on hyvä lähtöpinta toimivalle asukasyhteisölle. Talo rakenteineen ja tekniikoineen on vain pelkkä ulkokuori, asumisviihtyvyyden pitäisi aina olla ykkösasia.

Uudistunut asunto-osakeyhtiölaki selvensi myös yhtiökokouskäytäntöjä

Yksi lakiuudistuksen tavoitteista oli, että yhtiökokouksen järjestämistä ja päätöksentekoa sekä osakkeenomistajien yksimielistä päätöksentekoa helpotetaan.

Osa yhtiökokoukselle kuuluvista taloyhtiön asioista on sellaisia, jotka tulee vuosittain käsitellä varsinaisessa yhtiökokouksessa joka on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, vaikka yhtiöjärjestyksessä muuta ilmoitettaisiinkin.

Ammattitaitoinen isännöitsijä, aktiivinen hallitus ja oikealla tavalla mielipiteensä esiin tuova osakas on se kolminaisuus, joka on hyvä lähtöpinta toimivalle asukasyhteisölle. Talo rakenteineen ja tekniikoineen on vain pelkkä ulkokuori, asumisviihtyvyyden pitäisi aina olla ykkösasia.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa on kokoukselle esitettävä

  1. tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnan tarkastuskertomus;
  2. hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti huoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin sekä
  3. hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat.

Lisäksi varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä

  1. tilinpäätöksen vahvistamisesta;
  2. taseen osoittaman voiton käyttämisestä;
  3. vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle;
  4. talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä, jos tämä kuuluu yhtiökokoukselle;
  5. hallituksen jäsenten, tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan valinnasta, ellei asunto-osakeyhtiölaista ja yhtiöjärjestyksestä muuta johdu;
  6. muista asioista, jotka yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluvat varsinaiselle yhtiökokoukselle.
kokoushuone

Yhtiökokous on tilaisuus jossa asioista päätetään

Pääosa yhtiökokouksista menee yleensä sujuvasti – kiitos hyvän ennakkovalmistelun ja tiedottamisen. On valitettavasti myös kokouksia, joissa etukäteisinfo on ontunut ja silloin kokous saattaa kestää jopa 2-3 tuntia, kun hyvin valmisteltu ja johdettu kokous menee läpi 1-1½ tunnissa.

Kokousajan venymiseen vaikuttaa valitettavan usein se, että osakkaat ja asukkaat eivät ole tutustuneet ennakkoon kokousaineistoon ja siksipä tilinpäätös ja budjetti joudutaan kenties käymään läpi rivi riviltä sen sijaan, että keskityttäisiin tiettyihin pääkohtiin ja nimenomaan sellaisiin, jotka poikkeavat syystä tai toisesta esimerkiksi edellisvuodesta.

Oma lukunsa ovat ne, jotka vastustavat ihan varmuuden vuoksi kaikkia kustannuksia aiheuttavia toimenpiteitä ja avaavat kokouksessa uudestaan jo edellisvuonna päätettyjä ja yhteisesti sovittuja asioita. Vaikka kokouksessa tuotaisiin esiin vaikeitakin asioita, olisi syytä hyvän kokoushengenkin kannalta muistaa, että asiat ovat asioita, yleensä yhteisiä, kaikkien tyytyväisyyteen ja asumisviihtyvyyteen tähtääviä. Yhtiökokous on tilaisuus jossa asioista päätetään, perehtyminen asioihin tulisi tehdä ennaltakäsin.

Osakas
huoneisto
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

katukuva kerrostaloista porista
Asuntoa ostamassa? Muista tarkistaa nämä asiat
Vuoden 2025 asuntomarkkinat näyttävät lupaavilta asunnon ostajille sekä sijoittajille. Joidenkin ennusteiden mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa Suomessa 8–10 prosenttia. Korkojen odotettu lasku lisää asuntojen kysyntää ja parantaa sijoitusasuntojen tuottavuutta. Erityisesti vanhat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta ja käyvät paremmin kaupaksi kuin uudiskohteet.Kun suunnittelet asunnon ostoa asumis- tai sijoitusmielessä, on tärkeää muistaa, että pelkkä huoneiston kunto ei riitä. Taloyhtiön kunto on siitä tarkistaa huolellisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja asunnon arvoon pitkällä aikavälillä.
suomi englanti sanakirja
Mikä on taloyhtiö englanniksi? Suomi-englanti taloyhtiö­sanasto
Taloyhtiöihin ulkomailta muuttavat kaipaavat varmasti perehdytystä suomalaiseen taloyhtiömalliin ja siellä toimimiseen. Taloyhtiösanasto on jo suomalaisellekin riittävän monimutkainen asia, saatikka sen kääntäminen englannin kielelle. Moni tarvitsee ja kaipaa englanninkielistä kiinteistöalan sanastoa.Tässä tärkeimpiä taloyhtiöitä koskevia sanastopoimintoja erittäin runsaasta Aalto yliopiston kiinteistöopin professori Kauko Viitasen koostamasta suomi-englanti kiinteistösanastosta. Alla olevaan sanastoon on lisätty myös uusia taloyhtiöön liittyviä sanoja, jotka professori Viitanen on tarkastanut.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
vaaleansinisellä värillä maalattu rapatun kerrostalon kulmaa, jossa valkoisella maalilla maalatut ikkunanpielet Smartvatten
Vuotovahti pitää silmällä poikkeavaa vedenkulutusta
Vesimittarit eivät ehkä ole päivän polttavin puheenaihe taloyhtiön kokouksissa, mutta niiden valinta vaikuttaa niin kukkarossa, asumismukavuudessa kuin kiinteistön kunnossapidossa pitkälle tulevaisuuteen. Smartvatten Verto on kotimainen vedenmittausjärjestelmä, joka tekee vedenkulutuksesta läpinäkyvää, tarkkaa ja helposti hallittavaa niin asukkaille, hallitukselle kuin isännöitsijällekin.Tässä kuusi hyvää syytä, miksi Smartvatten Verto kannattaa valita vedenmittausjärjestelmäksi juuri teidän taloyhtiössänne.
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton