• Etusivu
  • Osakas

Asumisen kokonaisturvallisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.12.2024
20213_20574.jpg

Turvallinen asuminen puhuttaa meitä päivä päivältä enemmän. Valitettavasti usein myös aiheesta. Asumisturvallisuutta voidaan pohtia kahdesta näkökulmasta; asuinympäristön turvallisuudesta ja teknisten ratkaisujen tuomasta turvallisuudesta. Asumisturvallisuus on asia, joka vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen myös asunnon hintaan.

Niinpä joitain asuntoalueita arvostetaankin oleellisesti enemmän kuin alueita, joissa sattuu keskimääräistä enemmän asuntomurtoja, autovarkauksia, pahoinpitelyjä tai muita välikohtauksia, joihin tarvitaan yleensä virkavallan puuttumista.

Asukas voi jonkin verran vaikuttaa erilaisilla suoja- ja teknisillä ratkaisuilla itse asunnossa tapahtuvan asumisen ja elämisen turvallisuuteen – tai ainakin turvallisuudentunteeseen.

Aita, portti ja tunnistus

Asuintalo, oli se sitten kerros-, rivi- tai omakotitalo voidaan "eristää" aidalla muusta ympäristöstä. Rakennettu aita on usein enemmänkin kosmeettinen, joka kertoo vain siitä rajapinnasta, joka erottaa talon kadusta. Toki meilläkin tehdään myös varsinaisia turva-aitoja – kivestä, tiilestä, metallista ja puusta – joissa on lukittava portti ja aidan yli kapuaminen edellyttääkin jo apuvälineitä.

20213_20575.jpg

Sähköistettyä aitaa meillä ei sentään ole ja ehkä lähetystöjä ja vastaavia erikoisrakennuksia lukuun ottamatta valvontakameratkin ovat varsin harvinaisia. Sen sijaan ovipuhelimet ovat ainakin uusissa taloyhtiöissä jo varsin tavanomaisia kuuluen perusvarustukseen.

Nähtäväksi jää, koska Suomessa siirrytään amerikkalaisista elokuvista tuttuihin asuintalojen aulavartijoihin, jotka tuntevat jokaisen talon asukkaan ja osan heidän vieraistaankin. Isommissa yrityksissähän on nykyään vartiointi- tai turvaliikkeen miehitys kontrolloimassa sisään tulevien vieraiden tarkoitusperiä. Kulunvalvonta koskettaa myös yhtiön omaa henkilökuntaa.

Ohje

Ohje

Pari ulkoista turvallisuustekijää koskettaa hieman eri tavoin omakoti-, rivi- tai kerrostalossa asuvaa. Lumityöt, hiekoitus ja sulanapito koskettavat muitakin kuin kiinteistön asukkaita. Vastuukysymykset loukkaantumistapauksissa on hyvä tiedostaa. Lukittava, teräksinen postilaatikko on myös turvaratkaisu. Jos ei muuta, niin ilkivaltaa vastaan.

Ulko-ovelta asunnon ovelle

Kerrostalon porraskäytävään saattaa vielä päästä helpostikin, jos ulko-ovella on vaan summerinappi, jota painamalla ko. asunnon haltija voi avata ulko-oven. Uusissa taloissa sisään pyrkivän henkilöllisyys tai asia varmistetaan ulko-oven ja huoneiston välisellä puhelinyhteydellä. Jos "hämärämies" saa jotenkin selvitettyä itsensä porraskäytävään, on tietysti kunkin asukkaan vastuulla kenet päästää sisään asuntoon.

<p data-block-key="4p1ae">Kuka siellä ovella onkaan?</p>
Kuka siellä ovella onkaan?

Vanhan hyvän ajan varmuusketju ei enää ole ns. vakiovaruste. Sen sijaan ovisilmän kautta voi varmistaa, kuka oven takana on. Mikäli asunto onkin tyhjänä ja sisään halutaan kepulikonstein, on ensimmäisenä jarruna modernimmat lukot, joihin ei kovin helposti saa kopioitua avainta, eikä lukko avaudu tiirikoimallakaan.

Asunnon ulko-oveen voi lisäksi asennuttaa erilaisia telkiä, ovirautoja ja mm. postiluukun kautta tapahtuvan oven sisäpuolelta avaamisen estävän lukkosuojan. Saranapuolelle asennettavat salvat vaikeuttavat oleellisesti oven murtamista.

Jos tunkeilija onnistuu kuitenkin pääsemään sisään asuntoon, on varokeinona vielä liiketunnistimiin kytketyt hälyttimet, joiden kautta voidaan murtoviestihälytys välittää asukkaan tai vartiointiliikkeen puhelimeen.

Asunnon sisäpuoliset hälyttimet

Varkaat ja murtomiehet eivät ole ainoa asukkaan uhka. Varsin usein pahin uhka on asukas itse. Niinpä asunnon sisäisiä varoittimia ja hälyttimiä voidaan asentaa yhä lukuisampiin paikkoihin lähes kaikkien teknisten häiriöiden varalle.

Palovaroittimen osaltahan on astunut voimaan määräys, jonka mukaan jokaista alkavaa 60:tä neliötä kohden täytyy olla palovaroitin.

Suosituksen mukaan myös kaikissa makuuhuoneissa pitäisi olla varoitin (vuoteessa tupakointi), joten pienessäkin asunnossa tulisi olla 2- 3 varoitinta. Uudisasunnoissa palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon, jolloin ei tarvitse huolehtia patterien toiminnasta ja vaihtamisesta.

20213_20578.jpg

Nykyisin kodit ovat täynnä lukemattomia sähkövirralla toimivia laitteita (liesi, kahvinkeitin, leivinpaahdin, televisio, pesukoneet…), joihin voi tulla jokin häiriö. Useat tulipalot ja läheltä piti –tilanteet taitavat vaan johtua siitä, kun laite jää valvomatta päälle, kuten tyhjä kahvinkeitin, kattila liedelle jne. Pienlaitteisiin voi aina kytkeä muutaman euron hintaisen ajastimen.

Ohje

Ohje

Palovaroittimen yhteydessä toimiva palovahti katkaisee siihen kytketyistä laitteista virran, kun palovaroitin alkaa hälyttää. Varsinkin lapsiperheiden ja huonomuististen kannattaa lieden valinnassa päätyä ns. turvalieteen, joka on varustettu ajastimella ja toimintalukolla, joka estää lasta tai koiraa laittamassa virtaa päälle vahingossa. Liesituulettimeen kiinnitettävä hellahälytin vahtii ja hälyttää, jos levy jää vahingossa päälle. Muutaman kympin hintainen häkävaroitin kannattaa hankkia, jos asunnossa on tulisija. Se reagoi myös kaasuvuotoihin.

Vettä tupaan

Asunnossa on yleensä kaksi pesukonetta; astioille ja pyykille. Pesuohjelma kestää jopa parikin tuntia ja aina ei ole mahdollista vahtia toimivuutta vieressä. Vuoto- ja kosteushälytin tunnistaa koneen ja putkiston vuodot ja hälyttää olosuhteiden muuttuessa. Pesukoneeseen voidaan kytkeä myös sähkö- ja vesivahti, joka reagoi mahdolliseen sähkövikaan tai vesivuotoon ja katkaisee sekä vedentulon että sähkövirran.

Suomalaiset saunovat monta kertaa viikossa, mutta tulipalot eivät juurikaan syty kiukaan sähköviasta, vaan liian lähelle kiuasta kuivumaan jätetyn pyykin tai vaatteen kautta. Kiukaissa on tosin oma ajastin, mutta jos jokin vaatekappale putoaa kiukaan päälle pian virran katkeamisen jälkeen, on syttymisvaara todennäköinen.

Kaikkein paras "hälytin" on kuitenkin asukkaan hartioiden välissä. Useimmat vaarat ja vauriot voidaan välttää järkevällä toiminnalla, laitteita huoltamalla ja jopa silloin tällöin tehtävällä silmämääräisellä tarkastelulla. Erityisen tärkeätä on huolehtia paristoa vaativien laitteiden säännöllisestä testaamisesta.

Kutsumattomat vieraat tai laitteiden äkilliset rikkoontumiset ovat tietysti asioita, joihin huolellisellakaan ennakoinnilla ei voi aina vaikuttaa. Siksipä kannattaa aika ajoin tarkistaa minkälaiset vakuutukset on tullut hankittua.

Osakas
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
202212_78272.jpg
Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.
20217_71550.jpg
Radon vaanii vanhoissa asunnoissa - Korjausvaihtoehdoista on löydettävä oikea
Radonimuri, radonkaivo vai rakenteiden tiivistys? Joskus pelkkä korvausilmaventtiilikin voi helpottaa tilannetta.
20218_71872.jpg
Lämmityskausi lähenee – varaudu siihen Tulikiven takalla
Elokuun illoissa tuoksuu jo hieman syksyn haikeutta ja tämän myötä ajatukset väistämättä kääntyvät syksyyn ja viileneviin iltoihin. Lämmityskausi alkaa pikkuhiljaa öiden viiletessä ja tähän aikaan vuodesta onkin hyvä laittaa takka-asiat kuntoon. Puulla lämmitys on kuitenkin säästeliäs ja ekologinen lämmitysmuoto ja on täysin riippumaton muista lämmitysmuodoista, vaikka toimii erittäin hyvin myös niiden rinnalla.
201611_47692.jpg
Suodattimien vaihto ja säännöllinen iv-huolto
Suodattimet on syytä vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa. Suodattimien vaihtoväliin vaikuttaa ulkoilman likaisuus. Uudella asuinalueella, jossa on rakennustyömaita ja keskeneräisiä teitä tai pihoja, huoltoväli voi olla lyhyempikin.Ilmanvaihtokoneeseen ei pidä vaihtaa minkälaisia suodattimia tahansa. On tärkeää, että uudet suodattimet vastaavat alkuperäisiä paitsi suodatusluokaltaan, myös mitoiltaan ja virtausvastukseltaan. Mikäli uusi suodatin poikkeaa alkuperäisestä, se vaikuttaa ilmavirtoihin. Muutokset voivat kasvattaa asunnon alipainetta tai pahimmassa tapauksessa tehdä asunnosta ylipaineisen. Ylipaine voi työntää talvella huoneilman kosteutta ulkoseinärakenteisiin tai ikkunalasien väliin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Vallox-alkuperäissuodatinpaketissa on aina kaikki yhteen vaihtokertaan tarvittavat suodattimet.Tuloilman suodatus on myös huomattava terveys- ja viihtyvyystekijä, jonka merkitys korostuu kaupunkialueilla.Lämmöntalteenottokenno voidaan pestä lämpimällä vedellä ja käsiastianpesuaineella. Yleensä parin vuoden välein tehty pesu riittää.Levylämmönvaihtimella varustetut ilmanvaihtokoneet eivät sekoita puhdasta ja likaista ilmaa keskenään eivätkä palauta poistoilman hajuja tai kosteutta tuloilman mukana asuntoon. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia, eikä se vaadi pesun lisäksi muuta huoltoa.
20236_82003.jpg
Isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan valtuudet?
Kyseessä on asunto-osakeyhtiö, jossa putkivuoto kylmävesiputkessa. Vuodon paikannus kesti 2,5 viikkoa ilmoituksesta. Olen halllituksen jäsen ja vuoto-asunto on omistuksessani. Vahinko on iso, betonin sisällä putki vuotanut rakenteisiin (mm. alakerran liiketilaan). Olen pyytänyt isännöitsijältä tietoa mitä on tehty 2,5 viikon aikana ja kenen toimesta, kustannusarviota ja etenemissuunnitelmaa. Vain vahinkoraportti on toimitettu. Isännöitsijä on ilmoittanut hoitavansa asiaa hallituksen puheenjohtajan ja korjausammattilaisten kanssa ja raportoivansa etenemisestä hallitukselle ja kohtelevansa minua asiassa osakkeenomistajana. Kokousta ei ole pidetty.Miten minun kuuluu hallituksen jäsenenä toimia? Voivatko isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja todella keskenään päättää urakoitsijat jne.. ilman että hallitus päättää mitään. Mikä on hallituksen jäsenen vastuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton