• Etusivu
  • Energia

Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.06.2023
20225_78175.jpg

Kuuma asunto tekee olon tukalaksi. Onneksi nykyisin on tarjolla useita erilaisia laitevaihtoehtoja, jotka auttavat kuuman kodin kurimuksessa.

Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.

Kiinteissä laitteissa on omat etunsa, mutta toisaalta siirrettävä laite kulkee mukana tarvittavaan tilaan, ja talvikauden ajaksi se on helppo säilöä varastoon. Käyttötarve ja -kohde on syytä huomioida laitetta hankittaessa. Seuraavassa selvitellään vaihtoehtoja ja niiden toimintaperiaatteita.

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?

Ilmanviilennin

Ilmanviilennin on laite, joka ei varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan se toimii pikemminkin puhaltimena propellituulettimen tapaan. Ilmanviilennin ei siis sisällä kylmäainetta.

Ilmanviilentimissä on kuitenkin usein säiliö, johon voi laittaa kylmää vettä tai vaikkapa jäätä. Tällöin ilma viilenee jonkin verran, mutta samalla kosteus huonetilassa kasvaa. Huonetilan turhaa ja liiallista kosteuttamista on vältettävä. Sisäilman liiallinen kosteus vaikutta asuinmukavuuteen sekä aiheuttaa vahinkoa rakenteisiin. Useimpien laitteiden käyttöohjeissa on maininta, että veden ja jään avulla tehtävää viilennystä ei suositella Suomen oloissa.

Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.
Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.

Erillinen ilmastointilaite

Ilmastointilaite voi olla kiinteä tai siirrettävä. Laitteet ovat perustoiminnaltaan vastaavia. Ne eroavat toisistaan siten, että kiinteä laite asennetaan joko seinään tai kattoon, ja sen poistoilma voidaan ohjata helpommin suoraan läpiviennin kautta ulos.

Sekä kiinteä- että siirrettävä ilmastointilaite voi myös olla kaksiosainen, jolloin siihen kuuluu myös erillinen ulkoyksikkö. Näiden kiinteä asentaminen taloyhtiöön on mutkikkaampaa ja aina luvanvaraista. Ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine mutta ei ilmavirta. Laitteessa ei siten ole kuumenevaa poistoputkea, eikä se puhalla ilmaa ulos ja vedä muualta lämmintä ilmaa huoneistoon. Tehokkain viilennys saadaan aikaan juuri kaksiosaisella ilmastointilaitteella.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu sen sisällä olevaan kylmäaineeseen. Laite imee huoneilmaa ja palauttaa viilentynyttä ilmaa takaisin huonetilaan. Prosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan ulos poistoputken kautta. Jos kyseessä on siirrettävä laite, tämä ilma pitää johtaa pois huoneistosta esimerkiksi ikkunan tai poistoventtiilin kautta.

Poistoputken pituus vaikuttaa viilennyksen tehokkuuteen. Mitä pidempi putki, sitä enemmän lämpöenergiaa palautuu huonetilaan. Siirrettävät ilmastointilaitteet eivät vaadi kiinteää asennusta, vaan laitteen voi kiinnittää paikalleen keväällä ja siirtää varastoon talveksi.

Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.
Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.

Ilmastointilaitteet toimivat myös kosteudenpoistajina. Viilennysprosessissa kondensoituu vettä, joka varastoituu laitteen säiliöön. Laitteen toiminta loppuu, kun säiliö täyttyy. Laite ei siis välttämättä toimi esimerkiksi koko yötä, ellei säiliön tyhjennyksestä huolehdita. Säiliön täyttymisnopeuteen vaikuttaa ilman kuumuus ja sitä kautta sen sisältämä absoluuttisen kosteuden määrä sekä luonnollisesti myös laitteen säiliön koko. Ilmastointilaitteen säiliössä voi olla myös poistoputki kerääntyneelle vedelle. Jos laite voidaan sijoittaa lattiakaivon lähelle, sitä ei tarvitse esimerkiksi yöllä nousta tyhjentämään.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu ensisijaisesti lämmityksen tehostamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös asunnon viilentämiseen. Jäähdytyksen osalta se toimii kuten ulkoyksiköllä varustettu ilmastointilaite.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa asentaa paikkaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Huomio

Huomio

Huomioitavia ominaisuuksia

Laitteen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio myös melutasoon, joka voi vaihdella merkittävästi eri laitteiden välillä. Jäähdytysteho voi myös vaihdella laitteittain. Viilennysprosessissa kosteutta kondensoivien laitteiden yhteydessä säiliön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota ja selvittää, onko laitteessa poistoputki.

Energia
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
Ihmisiä viihtymässä Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2025
Rakentaja Mediat Oy osti kesäkuun lopulla Rakentaja.fi-palvelut ja sen myötä myös Vantaan Myyrmäki-hallin messut. Rakentaja on järjestänyt tyypillisesti kahdet messut vuosittain. Oma Koti -messut syksyllä ja Rakenna & Remontoi -messut tammikuun lopulla.Kesäkuun lopulla sinetöity kauppa Rakentaja Mediat Oy:n ja Schibsted Suomi Oy:n välillä aiheutti sen verran muutoksia, että syksyn Oma Koti -messuja emme ehdi järkevästi tällä aikataululla järjestämään vuonna 2024.– Päädyimme siihen, että järjestetään ennemmin yhdet viimeisen päälle messut tammikuussa 2025, kuin kahdet hutiloiden ja kovalla kiireellä, Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20236_82142.jpg
Viikon kysymys: Voiko osakas saada hyvitystä, jos tekee työn itse?
Rivitaloyhtiössämme on tarkoitus huoltomaalata ikkunat ulkopuolelta. Vastuujakomme mukaan työ kuuluu yhtiölle. Osa osakkaista haluaisi maalata ikkunat itse. Voiko osakas saada hyvitystä tai vastikealennusta tai muulla tavalla korvausta omasta osuudestaan?
30_P_78991.jpg
Rakentamismääräykset uudistuvat
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan rakennusten kantavia rakenteita ja pohjarakenteita koskevat rakentamismääräykset uudistuvat syyskuussa 2014. Uudet asetukset koskevat sekä uuden rakennuksen rakentamista että rakennuksen korjaamista tai muutostyötä pohjarakenteiden ja rakennuksen muiden kantavien rakenteiden osalta.Yksityiskohtaisessa rakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa tullaan jatkossa käyttämään hyväksyttävänä ratkaisuna eurokoodeja yhdessä ympäristöministeriön vahvistamien kansallisten liitteiden kanssa. Kansallisia liitteitä uudistetaan vähitellen: tarkoituksena on, että jatkossa ympäristöministeriön asetuksina annetaan kansalliset valinnat suunnitteluperusteista, kuormista ja geoteknisestä suunnittelusta. Materiaalikohtaiset kansalliset liitteet annetaan jatkossa ministeriön suosituksina.Myös muun suunnittelu- ja toteutusjärjestelmän soveltaminen on mahdollista, jos rakennushankkeeseen ryhtyvä voi osoittaa, että suunnittelu ja toteutus johtaa rakenteiden lujuuden ja vakauden, käyttökelpoisuuden ja käyttöiän kannalta maankäyttö- ja rakennuslaissa tai sen nojalla säädettyjen olennaisten teknisten vaatimusten täyttymiseen.Rakentamismääräysten uudistamisen yhteydessä luovutaan nykyisten kansallisten kantavien rakenteiden mitoitusta koskevien suunnittelumääräysten ja -ohjeiden ylläpitämisestä sekä kumotaan voimassa olevat kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat määräykset ja ohjeet eli rakentamismääräyskokoelman B-osat, joita on ollut yhteensä kymmenen.Uudistus toteuttaa valtioneuvoston rakennepoliittisen ohjelman tavoitetta selkeyttää lainsäädäntöä ja vähentää erillisten säädösten määrää. Samalla yhteiseurooppalaisten eurokoodien käyttö yhtenäistää suunnittelukäytäntöjä ja edistää rakennusalan vientimahdollisuuksia.Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista sekä asetus pohjarakenteista tulevat voimaan 1.9.2014.Linkkejä:Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista (pdf)Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista (pdf)Tietoa eurokoodeistaLähde: Ympäristöministeriön tiedote 25.6.2014

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton