Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?
Kuuma asunto tekee olon tukalaksi. Onneksi nykyisin on tarjolla useita erilaisia laitevaihtoehtoja, jotka auttavat kuuman kodin kurimuksessa.
Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.
Kiinteissä laitteissa on omat etunsa, mutta toisaalta siirrettävä laite kulkee mukana tarvittavaan tilaan, ja talvikauden ajaksi se on helppo säilöä varastoon. Käyttötarve ja -kohde on syytä huomioida laitetta hankittaessa. Seuraavassa selvitellään vaihtoehtoja ja niiden toimintaperiaatteita.
Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?
Ilmanviilennin
Ilmanviilennin on laite, joka ei varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan se toimii pikemminkin puhaltimena propellituulettimen tapaan. Ilmanviilennin ei siis sisällä kylmäainetta.
Ilmanviilentimissä on kuitenkin usein säiliö, johon voi laittaa kylmää vettä tai vaikkapa jäätä. Tällöin ilma viilenee jonkin verran, mutta samalla kosteus huonetilassa kasvaa. Huonetilan turhaa ja liiallista kosteuttamista on vältettävä. Sisäilman liiallinen kosteus vaikutta asuinmukavuuteen sekä aiheuttaa vahinkoa rakenteisiin. Useimpien laitteiden käyttöohjeissa on maininta, että veden ja jään avulla tehtävää viilennystä ei suositella Suomen oloissa.
Erillinen ilmastointilaite
Ilmastointilaite voi olla kiinteä tai siirrettävä. Laitteet ovat perustoiminnaltaan vastaavia. Ne eroavat toisistaan siten, että kiinteä laite asennetaan joko seinään tai kattoon, ja sen poistoilma voidaan ohjata helpommin suoraan läpiviennin kautta ulos.
Sekä kiinteä- että siirrettävä ilmastointilaite voi myös olla kaksiosainen, jolloin siihen kuuluu myös erillinen ulkoyksikkö. Näiden kiinteä asentaminen taloyhtiöön on mutkikkaampaa ja aina luvanvaraista. Ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine mutta ei ilmavirta. Laitteessa ei siten ole kuumenevaa poistoputkea, eikä se puhalla ilmaa ulos ja vedä muualta lämmintä ilmaa huoneistoon. Tehokkain viilennys saadaan aikaan juuri kaksiosaisella ilmastointilaitteella.
Ilmastointilaitteen toiminta perustuu sen sisällä olevaan kylmäaineeseen. Laite imee huoneilmaa ja palauttaa viilentynyttä ilmaa takaisin huonetilaan. Prosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan ulos poistoputken kautta. Jos kyseessä on siirrettävä laite, tämä ilma pitää johtaa pois huoneistosta esimerkiksi ikkunan tai poistoventtiilin kautta.
Poistoputken pituus vaikuttaa viilennyksen tehokkuuteen. Mitä pidempi putki, sitä enemmän lämpöenergiaa palautuu huonetilaan. Siirrettävät ilmastointilaitteet eivät vaadi kiinteää asennusta, vaan laitteen voi kiinnittää paikalleen keväällä ja siirtää varastoon talveksi.
Ilmastointilaitteet toimivat myös kosteudenpoistajina. Viilennysprosessissa kondensoituu vettä, joka varastoituu laitteen säiliöön. Laitteen toiminta loppuu, kun säiliö täyttyy. Laite ei siis välttämättä toimi esimerkiksi koko yötä, ellei säiliön tyhjennyksestä huolehdita. Säiliön täyttymisnopeuteen vaikuttaa ilman kuumuus ja sitä kautta sen sisältämä absoluuttisen kosteuden määrä sekä luonnollisesti myös laitteen säiliön koko. Ilmastointilaitteen säiliössä voi olla myös poistoputki kerääntyneelle vedelle. Jos laite voidaan sijoittaa lattiakaivon lähelle, sitä ei tarvitse esimerkiksi yöllä nousta tyhjentämään.
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu ensisijaisesti lämmityksen tehostamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös asunnon viilentämiseen. Jäähdytyksen osalta se toimii kuten ulkoyksiköllä varustettu ilmastointilaite.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa asentaa paikkaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa.
Huomio
Huomioitavia ominaisuuksia
Laitteen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio myös melutasoon, joka voi vaihdella merkittävästi eri laitteiden välillä. Jäähdytysteho voi myös vaihdella laitteittain. Viilennysprosessissa kosteutta kondensoivien laitteiden yhteydessä säiliön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota ja selvittää, onko laitteessa poistoputki.