• Etusivu
  • Osakas

Huoneiston muutostyöt – mitä pitää ottaa huomioon?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Ilmoitusvelvollisuus muutostöistä muuttuu 1.7.2010 voimaantulevan uuden asunto-osakeyhtiölain myötä.

Taloyhtiön osakkailla on hallintaoikeus osakkeidensa osoittamiin tiloihin. Näissä tiloissa suoritetut muutostyöt voivat olla osin sellaisia, että niihin tarvitaan taloyhtiön tai jopa rakennusviranomaisen lupa. Usein kysymys on siitä kenen vastuulla kyseinen muutostyö on ja keneen se vaikuttaa.

Muutostöitä suunniteltaessa on syytä selvittää mitä ilmoituksia tai lupia työ vaatii. Pieniksikin mielletyt toimenpiteet voivat vaikuttaa taloyhtiön muiden huoneistojen olosuhteisiin.

Näistä töistä mainittakoon esimerkkinä lattiamateriaalin vaihtaminen. Sinällään materiaalilla ei ole vaikutusta muille talon asukkaille, mutta sen ominaisuuksilla niitä voi olla. Hyvänä esimerkkinä olkoon akustiset ongelmat. Parkettilattia on tehtävä uivaksi, jotta äänihaitoilta vältyttäisiin. Niiden muutostöiden osalta, joiden katsotaan aiheuttavan haittaa naapureille on suostumusta kyseltävä myös heiltä.

Huoneistokohtaiset muutostyöt

Käytännössä laki muutokseen asti muutostöiden osalta on ollut tapana, että sisätiloissa muutostöitä saa tehdä kunhan ne tekee sääntöjen mukaisesti, mutta ulkopuolisille töille on kysyttävä yhtiöltä lupa. Päätökset tehdään taloyhtiön yhdenvertaisuuteen perustuen. Mikäli yksi on luvan saanut, saavat sen myös muutkin vastaavaan työhön, ellei toisin pystytä perusteellisesti osoittamaan. Periaatteena on, että osakkaalla on oikeudet varustella ja sisustaa huoneistonsa haluamakseen.

Taloyhtiön hallituksella on velvollisuus hoitaa muutostöiden valvonta

Taloyhtiön mitoituksellisiin rajoitteisiin voidaan törmätä kun muutoksia ollaan tekemässä esim. saunassa. Kiuasta vaihdettaessa tulee osakkaan selvittää onko sähköistys huoneistossa riittävä vai pitääkö muutoksia tehdä myös tälle saralle. Mikäli mitoitus ei ole riittävä, koituu sähköisten muutostöiden kustannukset usein osakkaalle itselleen.

Muutoksien säännönmukaisuus on todennettava yhtiölle. Paljon esillä olleiden vesieristysvelvoitteiden huomioiminen on erityisen tärkeää. Kylpyhuoneremontteja tehtäessä tulee yhtiön hallitukselle osoittaa, että eristys on tehty ammattitaidolla ja huolellisesti.

Riippuen muutostyön laajuudesta, taloyhtiön hallituksen tulee päättää onnistuuko työn valvonta heidän toimestaan vai tarvitaanko ammattilaisen apua. Mikäli työn laajuus vaatii ammattilaisvalvontaa on työnteettäjä eli osakas velvollinen maksamaan valvonnasta aiheutuneet kustannukset. Vahingon sattuessa, mikäli se on tapahtunut tuottamuksellisesti tai tahallaan, on korvausvelvollisena se osakkeenomistaja, joka muutostyön on virheellisesti tehnyt tai teettänyt. Esimerkkinä mainittakoon jo aiemmin mainittu vedeneristys. Mikäli vedeneristys on tehty puutteellisesti on osakas velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheutetun vahingon.

Muutostyöilmoitusta laadittaessa tulee osakkaan ilmoittaa työtä suorittavat osapuolet ja taloyhtiö voi tarvittaessa määrätä työlle valvojan. Ammattitaidon todentamiseksi voidaan taloyhtiöstä riippuen vaatia esimerkiksi vesieristystöiden tekijältä VTT:n myöntämää henkilösertifikaattia.

Osa muutostöistä vaatii luvan rakennusvirastolta

Paras tapa välttää hankaluudet on siis tiedustella yhtiöstä jo ajoissa ennen remontin alkua mikä on luvan- tai ilmoituksenvaraista toimintaa. Suurempien muutostöiden osalta tulee lupaa hakea rakennuslautakunnasta tai muulta alueellisesti asiasta vastaavalta taholta. Lupaa hakee yhtiö, jota edustaa hallitus tai hallituksen valtuuttamana osakas itse. Rakennusviraston lupaa vaativista muutoksista mainittakoon esimerkkinä huoneiston jakaminen kahdeksi tai useammaksi huoneistoksi.

KKO:2005:26

Osakkeenomistajalla ei ollut asunto-osakeyhtiölain 77 §:n 1 momentissa tarkoitettua oikeutta muutostöihin rivitalohuoneistonsa edustalla olleella piha-alueella, kun yhtiöjärjestyksessä ei ollut määrätty, että heidän omistamansa osakkeet oikeuttivat myös tämän tilan hallintaan.

KKO:2003:131

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat olivat vuonna 1975 teettäneet hallinnassaan olleissa tiloissa muutostöitä, joilla huoneiston yhteydessä ollut kellari- ja ullakkotila oli yhtiön suostumuksin otettu asumiskäyttöön. Yhtiö oli osakkeenomistajien puolesta hakenut töiden suorittamiseen rakennusluvan. Vuonna 1996 rakennuksessa oli havaittu homevaurioita, joiden oli katsottu aiheutuneen siitä, että osakkaiden teettämät työt oli suoritettu virheellisesti. Asunto-osakeyhtiö vaati osakkeenomistajilta korvausta sille aiheutuneesta vahingosta. Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenevin perustein katsottiin, että osakkeenomistajien korvausvastuun määräytyvän sopimussuhteissa noudatettavien periaatteiden mukaisesti. Koska asunto-osakeyhtiö ei ollut esittänyt osakkaita kohtaan vaatimuksia ennen kuin kymmenen vuotta tästä ajankohdasta oli kulunut. oli yhtiön korvaussaaminen siten vanhentunut.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton