• Etusivu
  • Energia

Kulujenhallintaa järkevästi jo etukäteen toimimalla: onko nyt energiaremontin aika?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Entos Oy
Julkaistu 07.01.2025
1920 pieni keraaminen talo ikkunan edessä käärittynä kaulaliinaan

Turhien kulujen syntymisen estäminen sekä olemassa olevien kulujen pienentäminen kestävälle tasolle on tärkeää jokaisessa taloyhtiössä. Vuonna 2026 voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset antavat nyt alkusysäyksen keskustelulle: onko omassa taloyhtiössä aiheellista toteuttaa energiaremontti.

Uudet energiatehokkuusvaatimukset perustuvat EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistukseen, joka tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriön mukaan direktiivin tavoitteena on vähentää rakennusten tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä ja energian loppukulutusta vuoteen 2030. Kyseisen direktiivin toimeenpanoon on annettu aikaa kaksi vuotta. Laajasisältöinen direktiivi tietää muutoksia sekä uudis- että korjausrakentamisen säädöksiin.

Mitä hyötyä rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta seuraa? Huolimatta, että osa vaatimuksista kohdistuu suoraan julkisiin rakennuksiin sekä yrityksiin, on taloyhtiöiden hyvä varautua tuleviin energiatehokkuusvaatimuksiin sekä rahoitustarpeisiin.

Remontista saatava hyöty valuu suoraan rakennusten omistajien sekä käyttäjien pussiin, sillä energiatehokkuuden parantaminen pienentää paitsi asumisen, mutta myös käyttöön liittyviä kustannuksia, kun energiaa tarvitaan vähemmän. Hiilijalanjälki pienenee ja kiinteistön arvo kasvaa.

Voit halutessasi tutustua energiatehokkuusdirektiiviin tästä.

Kulujenhallinta: älä anna remonttivelan kasvaa

Mitä iäkkäämpi kiinteistö on kyseessä, sitä varmemmin on tiedossa useampia remontteja, jotka tulee hoitaa. Vaikka remontteja voidaan paperilla siirtää tulevaisuuteen, se ei ole kuitenkaan pitkällä juoksulla kannattavaa.

Taloyhtiön remonttivelka kasvaa nopeasti, jolloin myös hankintojen tekeminen tulee kalliimmaksi. Mitä useampi hanke kasautuu samaan aikajaksoon, sitä kalliimmaksi remontointi taloyhtiölle tulee – samalla kasvaa myös riski siitä, että tehtäviä päätöksiä ei tehdä harkitusti.

Yhdistä keskenään sopivat ja toisiaan tukevat remontit

Energiatehokkuuden parantamisen suhteen voi lähteä liikkeelle vaikka katto- ja ikkunaremontin yhteydessä toteutettavalla ilmanvaihtoremontilla. Ikkunaremontin yhteydessä voidaan kehittää samalla korvausilman saantia, joka vaikuttaa sisäilman laatuun – samalla paranee myös asumisviihtyvyys. Ilmanvaihtoremontti on yksi edullisimmista ja samalla vaikuttavimmista tavoista pienentää taloyhtiössä tapahtuvaa energiankulutusta.

Ilmanvaihtoremontissa korvataan vanha ilmanvaihtojärjestelmä älykkäällä ilmanvaihtojärjestelmällä, joka mukautuu taloyhtiön tarpeisiin. Tiesitkö muuten, että taloyhtiöt saavat helpommin rahoituksen, kun investointi tehdään energiaa säästävään ilmanvaihtoratkaisuun?

Vaihtuuko asunnossa ilma silloin kun se on tarpeen?

Älykkäät ilmanvaihtolaitteet osana taloyhtiön energiatehokkuuden parantamista

Hyvä sisäilma ei synny sattumalta. Samalla myös sen laadun tarkkailu on yksi keskeisistä taloyhtiön ylläpidon tehtäviä. Ilmanvaihdon päivitys on samanaikaisesti myös päivitys energiatehokkuuteen.

Ilmanvaihtoa sekä lämmitysenergiaa on mahdollista optimoida, mikä taas nostaa kiinteistön pykälän parempaan energiatehokkuusluokkaan. Hyvin hoidettu kiinteistö on arvokas myös kiinteistömarkkinoilla. Ympäristöystävällinen taloyhtiö, joka on pienen hiilijalanjäljen omaava ja energiatehokas on myös houkutteleva uusille asukkaille.

Luotettava kumppani ilmanvaihtoremonttiin on Entos, jonka älykkäät ja modernit ilmanvaihtoratkaisut vähentävät kiinteistön lämmitysenergian kulutusta. Enää lämmintä sisäilmaa ei tuuleteta harakoiden varpaita lämmittämään.

Jos rahoituksen saaminen tuntuu hankalalta, kannattaa tiedustella asiaa myös remontteja toteuttavilta tahoilta. Esimerkiksi Entos Oy mahdollistaa rahoituksen yhteistyökumppaninsa Funder Finance kautta.

Tutustu Entoksen ratkaisuihin

Näin ilmanvaihtosaneeraus onnistui Varkaudessa

Info

Info

Toteutetaanko energiaremontti nyt? Nämä hyödyt taloyhtiö remontista saa:

  • Energiakustannukset pienenevät ja säästöä syntyy. Taloyhtiön lämmitys- ja sähkölaskut pysyvät maltillisina tehokkaan ilmanvaihdon optimoidessa energiankäyttöä.
  • Kiinteistön huoltokustannukset laskevat. Ilmanvaihdon toimiessa kuten kuuluu, pienenee kiinteistön huollon tarve sekä kiinteistön elinkaari pitenee.
  • Arvon nousu energiatehokkuuden parantuessa. Asuntojen arvon kasvaessa taloyhtiö on houkutteleva myös uusien asuntojen ostajien keskuudessa.
  • Pienenevä hiilijalanjälki on seurausta energiaremontista.
Entos Oy
Energia
asuminen
ilmanvaihto
ekologisuus
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todelliseen käyttöasteeseen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös kaukolämpölaskut.
Entos Oy
Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti olosuhteiden muutoksiin reagoiden
Senser-ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta, eikä tehosta tuuletusta silloin, kun siihen ei ole tarvetta. Senser toimii optimaalisesti juuri kunkin rakennuksen tarpeen mukaan ja minimoi lämmitysenergian hukan ilmanvaihdosta. Senser tunnistaa huoneilman laadun ilman erikseen hankittavia kosteus- tai hiilidioksidiantureita, sillä laitteessa itsessään on anturit.
Entos
Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä
Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2 kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Asiakas ja asentaja tutkivat yhdessä ilmanvaihtokonetta ohjaavaa appia.
1970-luvun talon ilmanvaihdon päivitys
Kuten arvata saattaa, on 50-vuotiaaseen omakotitaloon tehty monenlaisia ratkaisua, ja vuosiin on mahtunut myös erilaista tekniikkaa. Tämä Espoon Lippajärven lähellä sijaitseva tiiliverhoiltu omakotitalo ei ole poikkeus. Viimeisimpänä uudistuksena on alkutalvesta 2024 vaihdettavaksi tullut ilmanvaihtokone.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton