• Etusivu
  • Energia

Kerrostalot siirtyivät maalämpöön – näin lämmityskulut pienenivät

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 17.04.2020Päivitetty 13.04.2022
20204_64125.jpg

Lämmitettäviä asuntoja on kummassakin kolmikerroksisessa talossa 24 eli yhteensä 48.

Nokian Siurossa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt As Oy Siuronpuisto ja Siuronmäki ovat käyttäneet maalämpöä vuodesta 2013 asti. Tätä ennen kiinteistöt lämpenivät öljyllä, kunnes päätös maalämpöön siirtymisestä syntyi öljyn hinnan ja samalla yhtiövastikkeen jatkuvan nousun vuoksi.

Kaksi samanlaista, kolmikerroksista ja kolmirappuista kerrostaloa kuluttivat öljyä vuositasolla noin 60 000 litraa. Lämmitettäviä asuntoja on kummassakin talossa 24 eli yhteensä 48. Molempiin taloihin oli jo aiemmin tehty energiaa säästäviä remontteja aina lämpölaseista yläpohjan eristeiden lisäämiseen.

– Aloimme siinä sitten miettiä, että mitä maalämpöön vaihtaminen tulisi maksamaan ja miten se vaikuttaisi tuleviin energiakustannuksiin. Tarjouksia pyysimme kahdeksalta eri yritykseltä, kertoo As Oy Siuronpuiston hallituksen jäsen Pentti Aaltonen.

Työn toteuttajaksi valittiin Suomen Ekolämpö Oy, joka vastasi vanhan järjestelmän purkamisesta, maalämpökaivojen porauksesta sekä kahden kiinteistölämpöpumpun asennuksesta.

Kohteeseen asennettiin kaksi NIBEn kiinteistölämpöpumppua.
Kohteeseen asennettiin kaksi NIBEn kiinteistölämpöpumppua.

Asennuksesta ei aiheutunut häiriötä asumiseen

Työn suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan maalämpöpumpuiksi kaksi NIBE:n 60kW:n F1345-kiinteistölämpöpumppua. Tontille porattiin yhteensä 14 kappaletta 200-metrisiä lämpökaivoja. Lisäksi asennettiin kolme NIBE:n 1000 litran lämminvesivaraajaa. Kovimpia pakkasia varten on olemassa kaksi sähköllä toimivaa 42 kW:n lisälämmitintä maalämmön tueksi.

Lämpökaivot porattiin kevättalvella pääsiäisen tienoilla etukäteen valmiiksi ja uuden järjestelmän varsinainen asennus toteutettiin toukokuussa. Asennus sujui sovitussa aikataulussa, eikä aiheuttanut häiriöitä tavalliseen asumiseen − lämmin vesikään ei ollut katkolla kuin parisen tuntia.

Säästöä syntyy myös työmäärässä

Maalämpöön siirtymisen myötä taloyhtiöiden energiakustannukset ovat pudonneet noin kolmannekseen siitä, mitä ne olivat öljylämmityksen aikana. Lämmitysremonttia varten taloyhtiöt ottivat kuuden vuoden maalämpölainan. Lainan lyhennystä maksettiin erotuksella, joka saatiin vähentämällä aiemmista öljylämmityksen kuluista nykyiset maalämmön kustannukset.

NIBEn pumput olivat todella hyvä valinta tähän kohteeseen, ja niillä on tehty huikeita säästöjä. Molempiin taloihin asennettiin myös lämmitysenergian mittausjärjestelmä, jotta taloyhtiöt voivat jakaa kustannukset talokohtaisen kulutuksen mukaan, kertoo Mikko Väyrynen Ekolämmöltä.

Rahallisten säästöjen lisäksi Pentti Aaltonen löytää lämmitysjärjestelmän vaihdosta muitakin hyötyjä, kuten työmäärän pienenemisen. Öljylämmityksessä oli omat, viikoittaiset työnsä, jotka jonkun oli aina hoidettava. Lisäksi pannuhuoneen läheisyydessä haisi usein hieman polttoöljylle ja noki tahtoi levitä kenkien mukana muuallekin taloon.

− Nuohoukset ja poltinhuollot ovat jääneet pois. Meillä on huoltosopimus Ekolämmön kanssa, ja he voivat tarvittaessa etänäkin säätää laitetta, jos siihen on syytä.

Info

Info

Muista myös hybridiratkaisu, kun kaukolämmöstä ei haluta luopua kokonaan

Maalämpö voidaan asentaa myös kaukolämmön rinnalle NIBE rockHEAT -hybridijärjestelmän avulla. Investointi hybridijärjestelmään tuo sekä taloudellista säästöä että parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Järjestelmän älykäs automatiikka kohentaa sisäilman olosuhteita, optimoi energiankäyttöä ja välttää huoneistojen ylilämmittämistä.

NIBE rockHEATin avulla taloyhtiö voi pienentää lämmityskustannuksiaan merkittävästi. Säästöjen suuruus riippuu muun muassa rakennuksen koosta, kaukolämmön hinnoittelusta ja muista energiatehokkuuden parannustoimenpiteistä, kuten eristyksen lisäämisestä sekä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja puhdistuksesta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö NIBEn asiantuntijalle

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton