• Etusivu
  • Osakas

Kokoontumisrajoitukset eivät enää koske yhtiökokouksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.03.2021
20213_69293.jpg

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena Aluehallintovirasto (AVI) on muuttanut tulkintaansa yhtiökokousten kokoontumisrajoituksista. Rajoitukset eivät siis koske enää yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia. Terveysturvallisuus on silti huomioitava ja tartuntatilanteen huomioon ottaen on suositeltavaa, että yhtiökokoukset järjestetään etäyhteydellä.

Aluehallintovirasto linjaa, että yhtiökokouksiin ja muihin vastaaviin sääntömääräisiin tai lakimääräisiin kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei pääsääntöisesti enää sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia. Tämä koskee esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä, osakeyhtiöitä ja osuuskuntia sekä rekisteröityjä yhdistyksiä. Pääsääntöisesti näitä kokouksia ei enää tulkita yleisötilaisuuksiksi tai yleisölle avoimiksi kokoontumisiksi kokoontumislaissa tarkoitetussa mielessä.

Aluehallintoviraston aiempi näkemys yleisötilaisuuden käsitteen soveltumisesta myös yhtiökokouksiin ja muiden tahojen kokouksiin perustui oikeusministeriön 18.3.2020 laatimaan virkamiesmuistioon. Tässä ministeriö katsoi, että esimerkiksi yhdistysten kokoukset, yhtiökokoukset ja vastaavat ovat yleisötilaisuuksia.

Huomio

Huomio

Kiinteistöliitto suosittelee etäkokouksia

Kiinteistöliitto kuitenkin suosittelee, että yhtiökokouket pidettäisiin etänä, jotta yhtiökokouksiin pystyttäisiin osallistumaan mahdollisimman turvallisesti. Yhtiökokouksissa tulee ehdottomasti ottaa huomioon turvaetäisyydet sekä maskien käytöstä ja käsihygieiasta on huolehdittava. (Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen Ylen aamu tv:ssä 16.3.2021).

Oikeusasiamiehen ratkaisu tulkintamuutoksen syynä

Tulkintamuutoksemme taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehen antama ratkaisu, jossa käsitellään kokoontumislain ja tartuntatautilain käsitteitä 'yleinen kokous' ja 'yleisötilaisuus'. Kokoontumislaki pyrkii varmistamaan kokoontumisvapautta ja tartuntatautilaki puolestaan väestön suojaamisen tartuntavaaralta.

Oikeusasiamies on ratkaisussaan todennut, että tartuntatautilain pohjalta tehdyt rajoitukset kokoontumisvapauteen rajoittavat perusoikeuksia. Siksi perusoikeuksien rajoituksista ei voi poiketa muuten kuin lailla. Oikeusasiamies katsoi, ettei tartuntatautilain ja kokoontumislain erilaisten tarkoitusten perusteella voida tulkita eri tavoin termejä 'yleinen kokous' ja 'yleisötilaisuus'.

Aluehallintovirastot eivät siis voi tartuntatautilain pykälän 58 nojalla päättää muiden "väkeä kokoavien tilaisuuksien" kuin yleisten kokouksien ja yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Kokoukset, joihin osallistuminen rajattu edellä kerrotulla tavalla, eivät ole yleisölle avoimia yleisötilaisuuksia.

Yhtiökokouksissa on noudatettava määräyksiä terveysturvallisuudesta

Vaikka kokoontumisrajoitukset eivät enää koske yhtiökokouksia ja muita vastaavia, tartuntatautilain pykälän 58 c määräykset terveysturvallisuudesta koskevat myös yhtiökokouksen tai muun tahon, kuten asunto-osakeyhtiön, järjestäjää. Jos kokous järjestetään paikan päällä, se pitää siis järjestää terveysturvallisesti.

Lisätietoa: Mitkä ovat laissa säädetyt hygieniavaatimukset? (avi.fi)

On myös mahdollista, että kokouksen järjestäjää koskee tartuntatautilain pykälän 58 d määräys siitä, että osallistujien lähikontaktit pitää pystyä tosiasiallisesti välttämään.

Lisätietoa: Mitä toimijoita tartuntatautilain mukaiset turvavälipäätökset koskevat? (avi.fi)

Suositeltavaa on järjestää vain ne kokoukset, jotka ovat toiminnan kannalta välttämättömiä. Tällöin kokoukset on mahdollisuuksien mukaan hyvä järjestää etäyhteydellä tartuntatautitilanne huomioiden.

20213_69292.jpg

Yhtiökokous saatetaan luokitella yleisötilaisuudeksi

Esimerkiksi isojen pörssiyhtiöiden yhtiökokoukset voivat kokonsa, luonteensa tai muun syyn vuoksi olla sellaisia, että ne täyttävät yleisötilaisuuden määritelmän. Tyhjentävää vastausta ei voida antaa siihen, mitkä kokoukset katsotaan yleisötilaisuudeksi.

Hyvä on huomata myös, että useita satoja osallistujia sisältävä kokous pitää kirjallisesti ilmoittaa poliisille. Tällöin tilaisuus katsottaisiin yleisötilaisuudeksi, jota aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset koskevat. Kokouksen järjestäjän kannattaa selvittää alueen polisiin kanta asiaan.

Rekisteröimättömien yhdistysten kokoukset ovat luonteeltaan niin erilaisia, että yhtä yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa. Joka tapauksessa kaikissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen, on syytä varmistaa osallistujien terveysturvallisuus, vaikka kokoontumisten järjestämistä ei olisi rajoitettu viranomaispäätöksillä.

Viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät kuulu kokoontumisrajoitusten piiriin. Vahva suositus on, että nämäkin järjestettäisiin etäkokouksina.

Info

Info

Tilaa uutiskirje– pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lisätietoa:
Usein kysytyt kysymykset (avi.fi): Koskevatko kokoontumisrajoitukset myös yhtiökokouksia tai yhdistysten ja muiden tahojen vastaavia kokouksia?
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu (EOAK/2678/2020)Avautuu uudessa välilehdessä, (oikeusasiamies.fi)
Oikeusministeriön muistio 18.3.2020 Avautuu uudessa välilehdessä, (pdf, oikeusministerio.fi)
Kokoontumislaki 530/1999Avautuu uudessa välilehdessä, (finlex.fi)

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20213_68941.jpg
Miten lopetamme vieras­parkki­paikan jatkuvan väärin­käytön?
Taloyhtiön pysäköintialueella on kolme 4 h kiekollista vieraspaikkaa, joihin kaupungin pysäköinnin valvojilla oli sakotusoikeus ennen tieliikennelain muutosta. Nyt, kun pysäköinnin valvojat eivät enää sakota, pysäköinti on karannut käsistä. Autoja voidaan pitää ilmaiseksi jopa viikkoja parkissa 4 tunnin vieraspaikoilla, ja asialla aina samat asukkaat. Muut asukkaat maksavat parkkipaikoistaan 5-15 euroa kuussa ja haluaisivat vieraspaikat todellisille vieraille.Onko mitään tehtävissä tilanteen normalisoimiseksi?
20236_82063.jpg
Onko remonttiin pakko suostua?
Yhdeksän huoneiston rivitaloyhtiössämme suunnitellaan ikkunoiden vaihtoa energiaystävällisemmiksi. Yksi osakas ei halua osallistua lainkaan uusimiseen. Voiko hän millä perusteilla jättäytyä remontin ulkopuolelle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton