• Etusivu
  • Remontti

Korotuspaineita hoitovastikkeissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
20116_26540.jpg

Tampereella totuus kohdattiin talousarviota laadittaessa

Syksyn yhtiökokouksissa oli jo selvää, että korotuksia tulee tällekin vuodelle. Talousarviota laadittaessa kaukolämmön osalta kustannusnousuksi tiedettiin 13,6 %, sähkönsiirtohinnan osalta 10 %, vesi- ja jätevesimaksuihin osalta yhteensä 1,5 %. Ja tämä oli vasta alkua. Toki korotuksia tulee muihinkin palveluihin huomioiden yleisen kustannustason nousun esimerkiksi polttoainekustannuksissa. Kaikki nämä heijastuvat mm. kiinteistöhuollon kustannuksissa.

Toinen taloyhtiötä herättelevä muutos johtui heinäkuussa 2010 voimaan tulleesta asunto-osakeyhtiölakiuudistuksesta. Kuntoarvioita on laadittu kuluneen vuoden aikana varmasti enemmän kuin koskaan ja syystäkin. Suomen asunto-osakeyhtiörakennuskanta on vaiheessa, jossa korjaustarvettakin on enemmän kuin koskaan aiemmin. Tärkeää kuitenkin on, että uudistuksen myötä on mahdollisuus siihen, että taloyhtiöissä aktivoiduttaisiin tutkimaan niin suuria kuin pieniäkin korjaustarpeita vuosittain. Tämä on taloyhtiön yhteinen etu; ilman investointeja arvon säilyttäminen saati nostaminen on poikkeuksellista.

Kunnossapitoon syytä varautua vastikkeilla

Tehdäänpä taloyhtiön vuosikierros sitten ammattilaisen tai taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän voimin on selvää, että lähes poikkeuksetta jotain aina löytyy. Tähän pieneenkin kunnostustarpeeseen on syytä varautua - vaikkapa pienellä hoitovastikkeen korotuksella. Jatkuvan ylläpidon lisäksi on hyvän kiinteistönpidon mukaista investoida myös peruskorjaushankkeiden välillä. Nämä ehostukset lisäävät asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä luonnollisesti kiinteistön arvoa.

Korotukset näkyvät myös vuokrissa

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä 3,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen vuokrat nousivat jopa 7,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia. Vuokria on jo pidemmän ajan kohottanut hoitovastikkeiden korottamisiin johtaneet remontti- ja ylläpitokustannusten kasvu sekä sähkö-, vesi- ja lämpökulujen nousu.

20116_26519.jpg
Remontti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton