• Etusivu
  • Remontti

Korotuspaineita hoitovastikkeissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2011
20116_26540.jpg

Tampereella totuus kohdattiin talousarviota laadittaessa

Syksyn yhtiökokouksissa oli jo selvää, että korotuksia tulee tällekin vuodelle. Talousarviota laadittaessa kaukolämmön osalta kustannusnousuksi tiedettiin 13,6 %, sähkönsiirtohinnan osalta 10 %, vesi- ja jätevesimaksuihin osalta yhteensä 1,5 %. Ja tämä oli vasta alkua. Toki korotuksia tulee muihinkin palveluihin huomioiden yleisen kustannustason nousun esimerkiksi polttoainekustannuksissa. Kaikki nämä heijastuvat mm. kiinteistöhuollon kustannuksissa.

Toinen taloyhtiötä herättelevä muutos johtui heinäkuussa 2010 voimaan tulleesta asunto-osakeyhtiölakiuudistuksesta. Kuntoarvioita on laadittu kuluneen vuoden aikana varmasti enemmän kuin koskaan ja syystäkin. Suomen asunto-osakeyhtiörakennuskanta on vaiheessa, jossa korjaustarvettakin on enemmän kuin koskaan aiemmin. Tärkeää kuitenkin on, että uudistuksen myötä on mahdollisuus siihen, että taloyhtiöissä aktivoiduttaisiin tutkimaan niin suuria kuin pieniäkin korjaustarpeita vuosittain. Tämä on taloyhtiön yhteinen etu; ilman investointeja arvon säilyttäminen saati nostaminen on poikkeuksellista.

Kunnossapitoon syytä varautua vastikkeilla

Tehdäänpä taloyhtiön vuosikierros sitten ammattilaisen tai taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän voimin on selvää, että lähes poikkeuksetta jotain aina löytyy. Tähän pieneenkin kunnostustarpeeseen on syytä varautua - vaikkapa pienellä hoitovastikkeen korotuksella. Jatkuvan ylläpidon lisäksi on hyvän kiinteistönpidon mukaista investoida myös peruskorjaushankkeiden välillä. Nämä ehostukset lisäävät asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä luonnollisesti kiinteistön arvoa.

Korotukset näkyvät myös vuokrissa

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä 3,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen vuokrat nousivat jopa 7,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia. Vuokria on jo pidemmän ajan kohottanut hoitovastikkeiden korottamisiin johtaneet remontti- ja ylläpitokustannusten kasvu sekä sähkö-, vesi- ja lämpökulujen nousu.

20116_26519.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Yhtiökokous - onko sillä merkitystä?
Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.
20143_38538.jpg
Mukavax voitti vedon!
Jari ja Marika Metson rivitaloyhtiössä oli tehty ikkunaremontti. Uusien ikkunoiden karmiventtiilistä tuleva korvausilma törmäsi sisätiloissa ensitöikseen verhokoteloon ja laski ikkunaa pitkin alas.
20118_27306.jpg
Taloyhtiön ilmanvaihto kerralla kuntoon
Korvausilmaventtiilien asentaminen käy yleensä helposti ja kustannukset ovat vain muutamia satasia huoneistoa kohden. Jos jo nyt tiedät mitä tuotteita tarvitset, voit pyytää kirjallisen tarjouksen osoitteesta terveysilma @ terveysilma.fi. Voimme helposti räätälöidä taloyhtiölle sopivan tuotekokonaisuuden. Älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä lisää. Taloyhtiön tekemälle kertahankinnalle myönnämme tuntuvan hintaedun.Terveysilman tekemällä asunnon sisäilmankierron kartoituksella voidaan havaita ongelmat asunnon ilmanvaihdossa. Teemme myös parannusehdotuksen ja tarjouksen tilanteen korjaamisesta mikäli se on järjestettävissä kohtuukustannuksin ja ilman koneellista tuloilmajärjestelmää. Projektipäällikkö Seppo Hurskainen numerossa 09 477 8940 kertoo mielellään lisää kartoituksesta.
20236_82004.jpg
Viikon kysymys: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?
Asun rivitalohuoneistossa, jonka kohdalla olevalle piha-alueelle ( yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaat eivät hallitse piha-aluetta ) on huoneistossa 70 -luvulla asunut osakas istuttanut tammen. Neljässä vuosikymmenessä puu onkin saavuttanut aikamiehen mitan.
Katu, jossa on taloja rivissä
Sähköauton lataus taloyhtiössä - toimitaanko oikein?
Taloyhtiössämme asuu vuokralainen, joka on hankkinut sähköauton noin vuosi sitten. Hän lataa autoaan lämmitystolpasta ilman mitään mittaria. Yhtiökokouksessa vaadin isännöitsijää puuttumaan asiaan. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Puheenjohtaja ei myöskään ota kantaa. Mitä kannattaisi tehdä?
Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, jos urakoitsija ei noudata hyvää rakennustapaa?
Olen yrittänyt etsiä tietoa osakkaan oikeuksista märkätilaremontissa; taloyhtiön tilaama ja valvoma kh:n kosteusvauriokorjaus. Osakas huomaa, että urakoitsija ei tee työtä hyvän rakennustavan mukaisesti, eikä noudata materiaalien käytössä valmistajien ohjeita. Osakas on ilmoittanut huomaamistaan asioista valvojalle, isännöitsijälle sekä taloyhtiön hallitukselle. On tehty ylimääräisiä valvontakäyntejä, mutta jo tehdyt työt ovat eri materiaalien/työvaiheiden alla piilossa, joten toteaminen jää vain urakoitsijan vakuuttelujen varaan. Mitä osakas voi tällaisessa tilanteessa tehdä? Taloyhtiön muiden osakkaiden oikeudet?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton