Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon.
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
Lämminvesivaraajaa harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu. Usein kyse on vain siitä, että lämpimän veden kulutus on ylittänyt tuoton ja asia korjaantuu, kun malttaa odottaa veden lämpenemistä. Muussa tapauksessa laitteessa on vikaa ja se pitää joko korjauttaa tai vaihtaa uuteen.
Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää.
Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn Senior Advisor Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.
− HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.
Minkälainen varaaja kannattaa valita?
Jos uuden lämminvesivaraajan hankinta on edessä, kannattaa samalla miettiä, minkälainen varaaja olisi omaan talouteen paras. Yleisin malli, 300 litran pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin.
Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja voi olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, pienempi säiliökoko voi riittää. Lämminvesituotantoon on tarjolla myös säästöä, sillä HAATO HK SC -älyvaraaja "oppii talon tavoille" ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.
Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esimerkiksi saaristossa usein on, emalipinnoitettu säiliö voi olla tarpeen.
Suosituksena on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.
Myös veden korkea kalkkipitoisuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän helppo ratkaisu on kalkinhajottaja. Se on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.
Myös varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Vahva suositus on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.
Lämminvesivaraajan huolto ja hoito
Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei kuitenkaan saa unohtaa.
− Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan hiukan, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä, Pekkonen selvittää.
Laitteiden tekninen käyttöikä huomioiden kannattaa miettiä, vaihdetaanko yksittäinen rikkoontunut varaaja vai olisiko kaikki laitteet syytä vaihtaa yhdellä kertaa.
Taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon. Mikäli varaajat ovat taloyhtiön laitteita, laitteiden tekninen käyttöikä huomioiden kannattaa miettiä, vaihdetaanko yksittäinen rikkoontunut varaaja vai olisiko kaikki laitteet syytä vaihtaa yhdellä kertaa. Koska kyseessä on asunnossa suoritettava putkityö, aina kannattaa kääntyä osaavan ja ammattitaitoisen asennusliikkeen puoleen.