• Etusivu
  • LVI

Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
NIBE Energy Systems Oy logoNIBE Energy Systems OyLue lisää
Päivitetty 13.11.2023
201911_61325.jpg

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon.

Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.

Lämminvesivaraajaa harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu. Usein kyse on vain siitä, että lämpimän veden kulutus on ylittänyt tuoton ja asia korjaantuu, kun malttaa odottaa veden lämpenemistä. Muussa tapauksessa laitteessa on vikaa ja se pitää joko korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää.

Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn Senior Advisor Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.

− HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.

Minkälainen varaaja kannattaa valita?

Jos uuden lämminvesivaraajan hankinta on edessä, kannattaa samalla miettiä, minkälainen varaaja olisi omaan talouteen paras. Yleisin malli, 300 litran pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin.

Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja voi olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, pienempi säiliökoko voi riittää. Lämminvesituotantoon on tarjolla myös säästöä, sillä HAATO HK SC -älyvaraaja "oppii talon tavoille" ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.

Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esimerkiksi saaristossa usein on, emalipinnoitettu säiliö voi olla tarpeen.

Suosituksena on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.

Myös veden korkea kalkkipitoisuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän helppo ratkaisu on kalkinhajottaja. Se on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.

Myös varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Vahva suositus on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.

201911_61329.jpg

Lämminvesivaraajan huolto ja hoito

Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei kuitenkaan saa unohtaa.

− Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan hiukan, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä, Pekkonen selvittää.

Laitteiden tekninen käyttöikä huomioiden kannattaa miettiä, vaihdetaanko yksittäinen rikkoontunut varaaja vai olisiko kaikki laitteet syytä vaihtaa yhdellä kertaa.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon. Mikäli varaajat ovat taloyhtiön laitteita, laitteiden tekninen käyttöikä huomioiden kannattaa miettiä, vaihdetaanko yksittäinen rikkoontunut varaaja vai olisiko kaikki laitteet syytä vaihtaa yhdellä kertaa. Koska kyseessä on asunnossa suoritettava putkityö, aina kannattaa kääntyä osaavan ja ammattitaitoisen asennusliikkeen puoleen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
asuminen
käyttövesi
lämminvesivaraaja
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.
Ulos puhallettava ilma nibe nibe f1345
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20158_44181.jpg
Lämmöntalteenotto ja maalämpö yhdessä tuovat säästöä
Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata "harakoille", vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. NIBE maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa, ja nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 6-7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.
Naapurit tapaavat toisiaan punertavanruskean aidan yli
Kun naapurisopu on vaarassa rikkoutua
Mitä saa tehdä naapurin omenapuulle, jonka oksat varjostavat ikävästi auringonvalon pääsyn olohuoneeseen? Entä sen juurille, kun ne kulkevat aikomasi kasvimaan kohdalla?Naapurisopu rikkoutuu silloin tällöin näiden kysymysten äärellä. Kuka on oikeassa ja mitä voi tehdä? –Toisaalta on niin, että vaikka noudattaa lakia ja on sinänsä oikeassa, naapurisopu voi rikkoontua siitä huolimatta. Usein onkin paras vaihtoehto luopua joistakin oikeuksista kuin saada naapurista vihamies!Asiasta säätää vuonna 1960 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki on iästään huolimatta relevantti moniin tämänkin päivän ongelmiin. –Toki monesta muustakin laista löytyy säännöksiä, jotka voivat säätää asiasta. Tässä on perehdytty ainoastaan naapuruussuhdelain säännöksiin.
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton