Lattiatasoitteen vaikutus sisäilmaan
Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.
Tasoitekerros avuksi sisäilmaongelmiin
Haitalliset VOC-yhdisteet pääsevät ilmaan, kun muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat reagoivat alkalisen kosteuden kanssa.
Tutkimusten mukaan tällaiset ongelmat voidaan estää vähintään 5 mm:n matala-alkalisella lattiatasoitteella muovimaton asennusalustana. Betonin suhteellisen kosteuden on oltava enintään 90 % tasoitteen alla.
Matala-alkaliset Weberin tasoitteet antavat pitkän suojan
Käyttöturvallisuustiedotteesta on hyvä tarkistaa, onko käytetty lattiatasoite matala-alkalinen. Hintansa vuoksi osa valmistajista suosii portlandsementtiä ja siihen pohjautuvia materiaaleja aluminaattisementin sijaan. Aluminaattisementti on tasoitteen valmistuksessa hintavampi vaihtoehto.
Kaikki Weberin valmistamat lattiatasoitteet ovat olleet jo lähes 30 vuotta matala-alkalisia ja niiden pH on noin 10,5, kun tavanomaisen betonin pH on yli 12,5.
Laboratorioissa ja käytössä tehtyjen testien mukaan matala-alkalisen tasoitteen antama suoja säilyy hyvin kymmenen vuoden jälkeen.
Itsestään levittyvän tasoitteen edut
Kun pyritään kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, ratkaisuilla ei välttämättä ole kauaskantoisia seurauksia. Matala-alkalisen lattiatasoitteen aiheuttama muutaman euron lisäkustannus neliöhintaan säästää tulevaisuuden sisäilmakorjauksissa. Käytettäessä itsestään levittyvää lattiatasoitetta urakoitsijat ovat todenneet sen todellisuudessa säästävän rakennusajassa sekä rakentamisen kokonaiskustannuksissa. Puhumattakaan sisäilmaongelmiin johtavista alkalisen kosteuden aiheuttamista riskeistä.
Matala-alkalinen tasoite suojaa sisäilmaongelmilta
Matala-alkalinen tasoite suojaa sisailmaongelmilta