• Etusivu
  • Remontti

"Lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin?"

Näin valitset tuottavan vedenmittausjärjestelmän

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 09.01.2025
201811_55545.jpg

Huoneistokohtainen vedenmittaus on taloyhtiön tuottavin energiainvestointi – kunhan valinta on tehty järjestelmän todellinen kustannus huomioiden ja välilliset kustannukset mukaan laskien. Tuotto kotiutuu suoraan omistajien, osakkaiden ja asukkaiden taskuun.

Mihin väite perustuu ja mitkä asiat tekevät valinnasta tuottavan?

20 000 000 € suoraan omistajien tilille

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Mittarien asentaminen laskee tutkitusti vedenkulutusta. Mittauksen reaaliaikaisuus tehostaa vaikutusta entisestään – keskikulutus tippuu peräti kolmanneksella.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Verto-kodeissa kulutustottumuksien muutos tarkoittaa vuositasolla 20 000 000 € säästöä. Valtava rahasumma, joka päätyy lyhentämättömänä omistajien ja asukkaiden taskuun.

Hyvä järjestelmä moninkertaistaa säästöt

Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin tasaisin väliajoin? Alkaako sijoitettu pääoma tuottamaan lähitulevaisuudessa?

- Verto-järjestelmän takaisinmaksuaika on kahdesta kolmeen vuotta. Oman taloyhtiön numeron voi selvittää investointilaskurillamme, Rask kertoo.

Vedenmittausjärjestelmän valinta vaikuttaa myös välillisiin kustannuksiin. Etäluettavuus ja vesilaskutuksen automaatio vähentävät isännöintitoimiston työtaakkaa. Reaaliaikaisen järjestelmän kulutustiedoissa näkyvät poikkeamat auttavat huomaamaan ja paikallistamaan vikatilanteet, kuten väärät asennukset, rikkinäiset vessanpytyt ja isot vesivuodot. Pitkältä aikaväliltä koottu data auttaa puolestaan valitsemaan laitteita, tunnistamaan energiansäästömahdollisuuksia ja dokumentoimaan kiinteistön energiatehokkuuden.

- Vedenmittausjärjestelmän valinta näkyy vuosia joko ylimääräisinä menoina tai tuloina, hankintaan kannattaa paneutua huolella.

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää? - Jätä yhteydenottopyyntö


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
Piharakennus
Viikon kysymys: Ilman lupaa tehty piharakennus
Taloyhtiössämme on viisi rivitalohuoneistoa. Kaksi huoneistoa ovat rakentaneet piha-alueidensa rajalle yhteisen 13 m2 suuruisen pihavaraston joitain vuosia sitten. Muutimme taloyhtiöön hiljattain ja kun selvittelimme taloyhtiön tekemättömiä ja väärin tehtyjä asioita, paljastui, että kyseinen rakennus on rakennettu kysymättä taloyhtiön osakkailta siihen suostumusta. Paikkakunnan rakennusvalvonnan rakennusmääräyksissä sallitaan yhden maksimissaan 10 m2 varastorakennuksen tekeminen ilman rakennuslupaa/ilmoitusta per rakennuspaikka.Kuinka asiassa tulisi toimia, että asunto-osakeyhtiölain mukainen yhdenvertaisuus toteutuisi pihavaraston suhteen? Rakennus on rakennettu ilman osakkaiden suostumusta, eikö se ole myös siltä osin luvaton? Varaston jako viiteen osaan vai purku?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton