• Etusivu
  • Osakas

Liputuspäivät: Milloin ja miten liputtaa?

Sari Nieminen
Päivitetty 19.03.2025
Liputuspäivät

Koska saa liputtaa? Liputuspäivien lisäksi voit liputtaa vaikka omissa juhlissa.

Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?

Taloyhtiöiden hallituksen tulisi selkeästi sopia ja kirjata liputusvelvollisuudet ja käytännöt taloyhtiön yhteisiin sääntöihin tai kiinteistöhuoltosopimukseen. Jos liputusvuorot jaetaan asukkaille, on tärkeää varmistaa, että kaikki asukkaat ovat tietoisia omista vuoroistaan ja velvollisuuksistaan.

Erityisesti suurissa taloyhtiöissä voi olla haastavaa huolehtia liputuksen järjestämisestä ja oikeaoppisesta toteutuksesta. Tällöin on suositeltavaa, että hallitus nimittää vastuuhenkilön tai pienempiä vastuuhenkilöryhmiä liputusta varten. Tämä voi olla osa taloyhtiön kiinteistönhoitajan tehtäviä tai erillinen rooli, joka varmistaa, että kaikki liputusohjeet täyttyvät ja lippu on aina kunnossa.

Myös suruliputuksen osalta on hyvä varmistaa, että taloyhtiössä asuvat ymmärtävät sen merkityksen ja noudattavat sääntöjä ja tapoja oikeaoppisesti. Yhteisön ilmapiiri ja kunnioittava suhtautuminen voivat edistää tätä perinnettä ja helpottaa käytännön toteutusta.

Suomen lippu

Vuonna 1978 annetun lippulain mukaan Suomen lippu on suorakaiteen muotoinen vaate, jossa on valkoisella pohjalla sininen risti . Lipun korkeus on 11 ja pituus 18 mittayksikköä. Värisävyt on määritelty valtioneuvostossa.

Lippu ei saa olla likainen tai repaleinen. Lipun voi pestä pesukoneessa ja silittää lipun mukana olevan ohjeen mukana. Lippu tulee kuivata sisätiloissa. Mikäli lippua pitää korjata, korjausjälki ei saa näkyä liputettaessa. Lippuun ei saa kirjoittaa eikä kiinnittää mitään.

Käyttökelvottomaksi kulunut Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisesti polttamalla tai silppuamalla pieniksi palasiksi, jotka voi hävittää muutamassa erässä talousjätteen mukana. Lippua ei saa haudata maahan tai mereen eikä sille tule keksiä uusia käyttötarkoituksia. Suomalaiset ovat suhtautuneet lipuunsa hartaan kunniottavasti ja toivottavasti tämä suhtuminen säilyy.

Lippusalko

Lippusalon pituus riippuu käyttöpaikasta. Salon tulisi olla 1–2-kerroksista rakennusta korkeampi, jolloin lippu riippuu tuulettomallakin säällä rakennuksen yläpuolella. Kerrostalossa lippusalon tulee yltää kolmannen kerroksen korkeudelle. Salkoon valittavan lipun korkeus on noin 1/6 osa salon pituudesta. Esimerkiksi 10 metrin salkoon tulee 165x268 cm kokoinen lippu.

Salko sijoitetaan tontille Suomen lipun arvon mukaiselle paikalle. Lipun tulisi voida liehua esteettä ja näkyä mahdollisimman monelta suunnalta.

Suomenlippu

Lipun nosto ja lasku

Lippu on nostettava salkoon tasaisin, rauhallisin vedoin ja hillityn arvokkaasti. Lippu ei saa koskettaa maata missään vaiheessa. Lippunarut kiristetään, kierretään tarvittaessa salon ympäri ja kiinnitetään huolellisesti hakaan. Tuulisella säällä on suositeltavaa, että lippua on nostamassa kaksi henkilöä, joista toinen pitelee lippua ja toinen hoitaa narut. Lippu lasketaan yhtä arvokkaasti kuin nostetaankin. Lippu viedään sisätiloihin narut ja liittimet vapaina, sininen väri päälle laskostettuna. Liputuksen aikana kastunut lippu kuivatetaan sisätiloissa ennen laskostamista. Lippu varastoidaan säilytyspussissaan.

Liputusaika

Lippu nostetaan salkoon klo 8 ja lasketaan samaan aikaan auringon laskiessa, valoisana aikana kuitenkin klo 21 mennessä. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä liputus päättyy klo 20. Yksityinen kansalainen voi joustaa liputusajasta tilanteen niin vaatiessa, kunhan lippua ei unohdeta yöksi salkoon.

Suruliputus

Suruliputuksessa Suomen lippu nostetaan ihan ylös ja lasketaan sitten 1/3 salon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoleen väliin. Pois otettaessa lippu vedetään ensin ylös ja vasta sitten alas. Mikäli taloyhtiön asukas siirtyy ajasta ikuisuuteen, liputetaan kuolinpäivänä siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Suruliputuksen voi suorittaa myös seuraavana päivänä, mikäli kuolemantapaus on sattunut niin myöhään, että liputusaika jää lyhyeksi. Hautauspäivänä liputus aloitetaan klo 8 vainajan kodissa ja muistotilaisuudessa. Siunaustilaisuuden jälkeen lippu nostetaan ylös loppupäiväksi.

Info

Info

Liputuspäivät

Virallisia liputuspäiviä ovat kuusi kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja presidentin toimeenastumispäivä. Lisäksi on kymmenen vakiintunutta liputuspäivää, jolloin lippu kohotetaan salkoon samoin kuin virallisinakin päivinä.

Viralliset liputuspäivät

  • 28. helmikuuta: Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä
  • 1. toukokuuta: Vappu, työväen juhlapäivä
  • Toukokuun toinen sunnuntai: Äitienpäivä
  • 4. kesäkuuta: Puolustusvoimain lippujuhlan päivä, C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä
  • Kesäkuun 20.-26. välinen lauantai: Juhannuspäivä, Suomen lipun päivä
  • Marraskuun toinen sunnuntai: Isänpäivä
  • 6. joulukuuta: Itsenäisyyspäivä
  • Eduskuntavaalien, kunnallisvaalien, europarlamenttivaalien ja kansanäänestysten päivät
  • Tasavallan presidentin virkaanastujaispäivä

Epäviralliset liputuspäivät

  • 5. helmikuuta: J.L. Runebergin päivä
  • 19. maaliskuuta: Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
  • 9. huhtikuuta: Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä
  • 27. huhtikuuta: Kansallinen veteraanipäivä
  • 9. toukokuuta: Eurooppa-päivä
  • 12. toukokuuta: J.V. Snellmanin päivä
  • Toukokuun kolmas sunnuntai: Kaatuneitten muistopäivä
  • 6. heinäkuuta: Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä
  • Elokuun viimeinen lauantai: Suomen luonnon päivä
  • 1. lokakuuta: Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä
  • 10. lokakuuta: Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä
  • 24. lokakuuta: Yhdistyneiden kansakuntien päivä
  • 6. marraskuuta: Ruotsalaisuuden päivä
  • 20. marraskuuta: Lapsen oikeuksien päivä
  • 8. joulukuuta: Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä

Näiden lisäksi jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla aina, kun näkee sen aiheelliseksi. Liputus sopii esimerkiksi perhejuhlien yhteyteen. Pääasia on, että kansallislippua kohdellaan kunnioittavasti.

Lähteet ja lisätietoa: Suomalaisuuden liitto, www.suomalaisuudenliitto.fi
Sisäministeriö, www.intermin.fi/suomen-lippu

Osakas
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79032.jpg
Painajainen naapurissa?
Rivitalossa naapuri opettelee soittamista aamusta iltaan, jurputtaa muille kaikista mahdollisista asioista ja vaikeuttaa muutenkin päätöksentekoa pienessä taloyhtiössä. Lisäksi hän maksaa vastikkeet myöhässä, mikä vaikeuttaa yhtiön asioiden hoitoa. Naapuri vastustaa periaatteessa kaikkea.Kerrostalossa yläkerran naapuri käy öisin suihkussa, lapsi itkee kaikki yöt, ja muutenkin asunnossa tömistellään puukengät jalassa. Melua, häiritsevää elämistä ja kiusantekoa. Uhkailua ja pahimmillaan perättömiä rikosilmoituksia naapureista puolin ja toisin. Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoamista…
Kerrostaloja Porin keskustassa
Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?
Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20226_78573.jpg
Viikon kysymys: Miten puuttua lasten meluamiseen?
Asumme rivitalossa. Naapurin pihalla on trampoliini. Se ei ole ongelma, vaan se huuto. Perheen oma lapsi ja joukko muita aiheuttavat meteliä niin, että omalla pihalla ei voi olla. Huuto kuuluu sisälle asti häiriten kaikkea tekemistä. Asiasta on puhuttu monta kertaa naapurille, mutta turhaan. Lapset heittäytyvät nenäkkäiksi kun heitä pyytää olemaan huutamatta.Mitä on tehtävissä? Naapuri on vielä hallituksen jäsen.
20188_54438.jpg
LTO voidaan asentaa talvellakin
Piikkiön kauniin kivikirkon kupeessa sijaitsevaan kerrostaloon toteutettiin vuodenvaihteessa täydellinen lämpöremontti. 1970-luvun alussa rakennetun talon öljylämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja energiankulutusta haluttiin pienentää. Uudeksi lämmitysmuodoksi valittiin ekologinen maalämpö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton