• Etusivu
  • Osakas

Lippu salkoon – vaikka joka päivä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.05.2022
20225_78019.jpg

Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?

Suomen lippu

Vuonna 1978 annetun lippulain mukaan Suomen lippu on suorakaiteen muotoinen vaate, jossa on valkoisella pohjalla sininen risti . Lipun korkeus on 11 ja pituus 18 mittayksikköä. Värisävyt on määritelty valtioneuvostossa.

Lippu ei saa olla likainen tai repaleinen. Lipun voi pestä pesukoneessa ja silittää lipun mukana olevan ohjeen mukana. Lippu tulee kuivata sisätiloissa. Mikäli lippua pitää korjata, korjausjälki ei saa näkyä liputettaessa. Lippuun ei saa kirjoittaa eikä kiinnittää mitään.

Käyttökelvottomaksi kulunut Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisesti polttamalla tai silppuamalla pieniksi palasiksi, jotka voi hävittää muutamassa erässä talousjätteen mukana. Lippua ei saa haudata maahan tai mereen eikä sille tule keksiä uusia käyttötarkoituksia. Suomalaiset ovat suhtautuneet lipuunsa hartaan kunniottavasti ja toivottavasti tämä suhtuminen säilyy.

Lippusalko

Lippusalon pituus riippuu käyttöpaikasta. Salon tulisi olla 1–2-kerroksista rakennusta korkeampi, jolloin lippu riippuu tuulettomallakin säällä rakennuksen yläpuolella. Kerrostalossa lippusalon tulee yltää kolmannen kerroksen korkeudelle. Salkoon valittavan lipun korkeus on noin 1/6 osa salon pituudesta. Esimerkiksi 10 metrin salkoon tulee 165x268 cm kokoinen lippu.

Salko sijoitetaan tontille Suomen lipun arvon mukaiselle paikalle. Lipun tulisi voida liehua esteettä ja näkyä mahdollisimman monelta suunnalta.

20225_78020.jpg

Lipun nosto ja lasku

Lippu on nostettava salkoon tasaisin, rauhallisin vedoin ja hillityn arvokkaasti. Lippu ei saa koskettaa maata missään vaiheessa. Lippunarut kiristetään, kierretään tarvittaessa salon ympäri ja kiinnitetään huolellisesti hakaan. Tuulisella säällä on suositeltavaa, että lippua on nostamassa kaksi henkilöä, joista toinen pitelee lippua ja toinen hoitaa narut. Lippu lasketaan yhtä arvokkaasti kuin nostetaankin. Lippu viedään sisätiloihin narut ja liittimet vapaina, sininen väri päälle laskostettuna. Liputuksen aikana kastunut lippu kuivatetaan sisätiloissa ennen laskostamista. Lippu varastoidaan säilytyspussissaan.

Liputusaika

Lippu nostetaan salkoon klo 8 ja lasketaan samaan aikaan auringon laskiessa, valoisana aikana kuitenkin klo 21 mennessä. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä liputus päättyy klo 20. Yksityinen kansalainen voi joustaa liputusajasta tilanteen niin vaatiessa, kunhan lippua ei unohdeta yöksi salkoon.

Suruliputus

Suruliputuksessa Suomen lippu nostetaan ihan ylös ja lasketaan sitten 1/3 salon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoleen väliin. Pois otettaessa lippu vedetään ensin ylös ja vasta sitten alas. Mikäli taloyhtiön asukas siirtyy ajasta ikuisuuteen, liputetaan kuolinpäivänä siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Suruliputuksen voi suorittaa myös seuraavana päivänä, mikäli kuolemantapaus on sattunut niin myöhään, että liputusaika jää lyhyeksi. Hautauspäivänä liputus aloitetaan klo 8 vainajan kodissa ja muistotilaisuudessa. Siunaustilaisuuden jälkeen lippu nostetaan ylös loppupäiväksi.

Info

Info

Liputuspäivät

Virallisia liputuspäiviä ovat kuusi kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja presidentin toimeenastumispäivä. Lisäksi on kymmenen vakiintunutta liputuspäivää, jolloin lippu kohotetaan salkoon samoin kuin virallisinakin päivinä. (Viralliset liputuspäivät tummennettuna)
J.L. Runebergin päivä 5.2.
Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä 28.2.
Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 19.3.
Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä 9.4.
Kansallinen veteraanipäivä 27.4.
Vappu, suomalaisen työn päivä 1.5.
Eurooppa-päivä 9.5.
J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä 12.5.
Äitienpäivä toukokuun toinen sunnuntai
Kaatuneitten muistopäivä toukokuun kolmas sunnuntai
Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.
Suomen lipun päivä juhannuslauantai 20.–26.6.

Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 6.7.
Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä 10.10.
YK:n päivä 24.10.
Ruotsalaisuuden päivä, svenska dagen 6.11.
Isänpäivä marraskuun toinen sunnuntai
Itsenäisyyspäivä 6.12.
Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä 8.12.

Näiden lisäksi jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla aina, kun näkee sen aiheelliseksi. Liputus sopii esimerkiksi perhejuhlien yhteyteen. Pääasia on, että kansallislippua kohdellaan kunnioittavasti.

Lähteet ja lisätietoa: Suomalaisuuden liitto, www.suomalaisuudenliitto.fi
Sisäministeriö, www.intermin.fi/suomen-lippu

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20202_62465.jpg
EU:n uusi juomavesidirektiivi tuo monia muutoksia
Sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö tiedottavatEU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät tänään (05.02.2020) poliittisen yhteisymmärryksen uuden juomavesidirektiivin sisällöstä. Uuden juomavesidirektiivin avulla pyritään turvaamaan entistä laadukkaampi talousvesi, edistämään veden saatavuutta, lisäämään vesihuollosta tiedottamista ja parantamaan vesihuoltolaitosten energiatehokkuutta koko unionin alueella.
201710_50485.jpg
Älykäs vedenmittausjärjestelmä alentaa vedenkulutusta
Verton huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä on markkinoiden älykkäin ja elinkaarikustannuksiltaan edullisin. Se on kehitetty käyttäjiään ajatellen – työ, jonka onnistumisen allekirjoittavat kiinteistösijoittajat, isännöitsijät, suunnittelijat, urakoitsijat ja asukkaat. Tutustu heidän kokemuksiinsa, ennen kuin teet oman päätöksesi.
20199_60011.jpg
Luonnonsuojeluun merkittävä lisärahoitus
Hallitus päätti budjettiriihessään esittää luonnonsuojeluun sadan miljoonan euron lisärahoitusta vuodelle 2020. Tärkein rahoituksella käynnistettävä hanke on kymmenvuotinen elinympäristöjen parantamisen toimintaohjelma. Sillä on määrä pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen Suomessa viimeistään 2030 mennessä ja turvata elintärkeiden ekosysteemien toiminta. Reilu 10 miljoonaa luonnonsuojelun lisärahoituksesta kanavoituu maa- ja metsätalousministeriön kautta."Luonnon monimuotoisuuden kriisi on aivan yhtä akuutti kuin ilmastokriisi. Tartumme nyt tähän tosissamme, ja luonnon monimuotoisuuden suojelu nousee historiallisen korkealle tasolle. Suojelemme valtakunnallisesti arvokkaita suoalueita ja ennallistamme soita ja perinneympäristöjä, kuten niittyjä, ketoja, metsälaitumia ja hakamaita, mikä mahdollistaa rikkaan lajiston paluun. Lisäksi kunnostamme lintuvesiä ja -kosteikkoja, mikä on välttämätöntä uhanalaisten vesilintujemme, kuten punasotkan ja nokikanan, suojelulle", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Putkiremonttiwebinaari_2022
Mistä tietää, että on putkiremontin aika? Katso webinaarin tallenne
Putkiremontit ovat ajankohtainen aihe monessa taloyhtiössä tänä päivänä. Valtaosa kerrostalojen rakennuskannasta on tullut ikään, jossa talotekniikan ja erityisesti putkistojen uusiminen on ajankohtaista. Myös viimevuosien poikkeusajat ovat osaltaan johtaneet hankkeiden lykkäämisiin ja tarve on nyt suuri.
20227_79035.jpg
Isännöintisopimus ja isännöitsijän vaihto?
Rakentaja on valinnut meidän isännöitsijämme. Olemme usempaan otteeseen pyytäneet nähdä sopimusta, mutta hän ei ole suostunut sitä näyttämään, eikä uutta sopimusta suostu tekemään.Mikä on meidän oikeutemme tässä asiassa? Olemme tyytymättömiä ja luottamus pula on myös. Vastuuvapaudesta sai äänestää myös he itse, jota asia koski eli itse vastuuvapautta itselleen.
20149_40755.jpg
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Asianajajan palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio JuriNet Oy:stä on eri mieltä. Yhtä lailla kuten hyvän erikoislääkärinkin palkkio on suurempi kuin terveyskeskuslääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiesten palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista, eikö hyvä juristi olekaan kallis?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton