• Etusivu
  • Osakas

Lippu salkoon – vaikka joka päivä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.05.2022
20225_78019.jpg

Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?

Suomen lippu

Vuonna 1978 annetun lippulain mukaan Suomen lippu on suorakaiteen muotoinen vaate, jossa on valkoisella pohjalla sininen risti . Lipun korkeus on 11 ja pituus 18 mittayksikköä. Värisävyt on määritelty valtioneuvostossa.

Lippu ei saa olla likainen tai repaleinen. Lipun voi pestä pesukoneessa ja silittää lipun mukana olevan ohjeen mukana. Lippu tulee kuivata sisätiloissa. Mikäli lippua pitää korjata, korjausjälki ei saa näkyä liputettaessa. Lippuun ei saa kirjoittaa eikä kiinnittää mitään.

Käyttökelvottomaksi kulunut Suomen lippu tulee hävittää kansallislipun arvon mukaisesti polttamalla tai silppuamalla pieniksi palasiksi, jotka voi hävittää muutamassa erässä talousjätteen mukana. Lippua ei saa haudata maahan tai mereen eikä sille tule keksiä uusia käyttötarkoituksia. Suomalaiset ovat suhtautuneet lipuunsa hartaan kunniottavasti ja toivottavasti tämä suhtuminen säilyy.

Lippusalko

Lippusalon pituus riippuu käyttöpaikasta. Salon tulisi olla 1–2-kerroksista rakennusta korkeampi, jolloin lippu riippuu tuulettomallakin säällä rakennuksen yläpuolella. Kerrostalossa lippusalon tulee yltää kolmannen kerroksen korkeudelle. Salkoon valittavan lipun korkeus on noin 1/6 osa salon pituudesta. Esimerkiksi 10 metrin salkoon tulee 165x268 cm kokoinen lippu.

Salko sijoitetaan tontille Suomen lipun arvon mukaiselle paikalle. Lipun tulisi voida liehua esteettä ja näkyä mahdollisimman monelta suunnalta.

20225_78020.jpg

Lipun nosto ja lasku

Lippu on nostettava salkoon tasaisin, rauhallisin vedoin ja hillityn arvokkaasti. Lippu ei saa koskettaa maata missään vaiheessa. Lippunarut kiristetään, kierretään tarvittaessa salon ympäri ja kiinnitetään huolellisesti hakaan. Tuulisella säällä on suositeltavaa, että lippua on nostamassa kaksi henkilöä, joista toinen pitelee lippua ja toinen hoitaa narut. Lippu lasketaan yhtä arvokkaasti kuin nostetaankin. Lippu viedään sisätiloihin narut ja liittimet vapaina, sininen väri päälle laskostettuna. Liputuksen aikana kastunut lippu kuivatetaan sisätiloissa ennen laskostamista. Lippu varastoidaan säilytyspussissaan.

Liputusaika

Lippu nostetaan salkoon klo 8 ja lasketaan samaan aikaan auringon laskiessa, valoisana aikana kuitenkin klo 21 mennessä. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä liputus päättyy klo 20. Yksityinen kansalainen voi joustaa liputusajasta tilanteen niin vaatiessa, kunhan lippua ei unohdeta yöksi salkoon.

Suruliputus

Suruliputuksessa Suomen lippu nostetaan ihan ylös ja lasketaan sitten 1/3 salon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoleen väliin. Pois otettaessa lippu vedetään ensin ylös ja vasta sitten alas. Mikäli taloyhtiön asukas siirtyy ajasta ikuisuuteen, liputetaan kuolinpäivänä siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Suruliputuksen voi suorittaa myös seuraavana päivänä, mikäli kuolemantapaus on sattunut niin myöhään, että liputusaika jää lyhyeksi. Hautauspäivänä liputus aloitetaan klo 8 vainajan kodissa ja muistotilaisuudessa. Siunaustilaisuuden jälkeen lippu nostetaan ylös loppupäiväksi.

Info

Info

Liputuspäivät

Virallisia liputuspäiviä ovat kuusi kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja presidentin toimeenastumispäivä. Lisäksi on kymmenen vakiintunutta liputuspäivää, jolloin lippu kohotetaan salkoon samoin kuin virallisinakin päivinä. (Viralliset liputuspäivät tummennettuna)
J.L. Runebergin päivä 5.2.
Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä 28.2.
Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 19.3.
Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä 9.4.
Kansallinen veteraanipäivä 27.4.
Vappu, suomalaisen työn päivä 1.5.
Eurooppa-päivä 9.5.
J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä 12.5.
Äitienpäivä toukokuun toinen sunnuntai
Kaatuneitten muistopäivä toukokuun kolmas sunnuntai
Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.
Suomen lipun päivä juhannuslauantai 20.–26.6.

Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 6.7.
Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä 10.10.
YK:n päivä 24.10.
Ruotsalaisuuden päivä, svenska dagen 6.11.
Isänpäivä marraskuun toinen sunnuntai
Itsenäisyyspäivä 6.12.
Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä 8.12.

Näiden lisäksi jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla aina, kun näkee sen aiheelliseksi. Liputus sopii esimerkiksi perhejuhlien yhteyteen. Pääasia on, että kansallislippua kohdellaan kunnioittavasti.

Lähteet ja lisätietoa: Suomalaisuuden liitto, www.suomalaisuudenliitto.fi
Sisäministeriö, www.intermin.fi/suomen-lippu

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79312.jpg
Onko yhtiö­kokouksen päätös sitova, vaikka sitä ei lisätty yhtiö­järjestykseen?
Asunto Osakeyhtiön yhtiökokous on vuonna 2013 tehnyt päätöksen, että huoneistoissa olevat lämminvesivaraajat siirtyvät osakkaiden kunnossapitovastuulle. Päätöstä ei ole lisätty yhtiöjärjestykseen eikä siten rekisteröity Patentti ja rekisterihallitukselle. Mikä kyseisen päätöksen sitovuusvaikutus on? Sitooko ketään osakasta vai vain niitä, jotka ovat osallistuneet yhtiökokouksessa päätöksentekoon?
20199_59989.jpg
Jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä lisätään
Jätelain uudistusta pohtinut työryhmä ehdottaa biojätteen ja pakkausjätteiden (muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkaukset) erilliskeräyksen laajentamista kaikissa taajamissa viiden huoneiston ja sitä suurempiin kiinteistöihin. Yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Erilliskeräys tulisi järjestää vastaavasti myös liike- ja yrityskiinteistöissä.
20236_82003.jpg
Vesivahinko urakoitsijan töppäyksestä?
Taloyhtiömme putkiremontti oli melkein valmis. Asunnon putket olivat jääneet tulppaamatta ja vedet oli kytketty päälle. Vahingon aiheuttanut putkifirma tilasi vahinkokartoituksen, joka oli suppea. Osakkeenomistajan toimesta saatiin komeronpohjat auki ja välipohja tyhjennettyä myös viereisen asunnon osalta. Komeron pohja ja kylpyhuoneen pohja on tarkistamatta. Ulkopuolinen valvoja oli käynyt paikalla ja todennut vahingonkorjauksen lähteneen käyntiin, mutta ei huomioinut koko kastunutta aluetta ja liian suppeaa vahingonkartoitusta. Osakkeenomistajan tarkkuuden seurauksena vahinkokartoitus laajeni komeroihin, mutta ei tullut tehtyä täydellisesti loppuun pyynnöistä huolimatta.
20215_70527.jpg
Saako ylimääräisen yhtiö­kokouksen järjestää mielipide­kyselynä?
Voiko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä järjestää ylimääräisen kokouksen etukäteen valmisteltuna pöytäkirjaluonnoksena?Yhtiön hallitus on päättänyt pitää ylimääräisen yhtiökokouksen ns. mielipide- ja ennakkokyselynä. Olen ilmoittanut isännöitsijälle, etten suostu moiseen käsittelyyn, vaan haluan pitää sen videokokouksena.Yhtiön hallitus on lähettänyt etukäteen luonnoksen pöytäkirjasta sekä lomakekyselyn rasti-ruutuun -menettelyllä hyväksynkö vai en kyseisen kohdan pöytäkirjasta. Tämä lomake on tarkoitus palauttaa joko 1) sähköpostilla, 2) huollon postilaatikkoon, 3) Huoltoyhtiön asiakaspalvelupisteeseen tai 4) perinteisellä postilla. Täyttyykö tällaisella menettelyllä lainsäätäjän ajatus/tarkoitus etäkokouksesta?
Vesieristys
Viikon kysymys: Kylpyhuoneen remontti ja yhtiöjärjestyksen muutos
Kolmen asunnon rivitaloyhtiössämme (as.oy) on perinteinen yhtiöjärjestys koskien wc/pesuhuone/saunat-vastuunjakoa.Nyt kaksi huoneistoa on eri syistä ja omin kustannuksin remontoinut kyseiset tilat vesieristyksineen ja edellyttävät, että kolmaskin osapuoli tekee saman omalla kustannuksellaan. Tätä varten he haluaisivat kirjata yhtiöjärjestykseen kyseisen vastuujaon muutoksen. Kolmas osakas ei halua tähän suostua.Taloyhtiö on 1989 rakennettu, ilmeisesti vesieristeitten suhteen on uudet normit ja ns. tekninen ikä kylpyhuoneella on ylittänyt 30 vuotta. Vastahankaisen osakkaan mielestä oma kylpyhuone on kaikin puolin kunnossa eikä kosteusvaurioita ole mittauksissa havaittu, hajujakaan ei ole. Kysymys: Mikä on ei-remontoineen osakkaan juridinen asema kiistassa ja riskien suhteen? Miten tulisi toimia? 
202112_74262.jpg
Onko uusi hallitus vastuussa edellisen hallituksen virheistä?
Miten tulee menetellä asunto-osakeyhtiössä hallituksen vaihtuessa, jos edellisen hallituksen tekemiä virheitä tulee ilmi? Esimerkiksi hallituksen ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat hävinneet tai hävitetty, pelastussuunnitelma on päivittämättä…Kysymys: Onko uusi hallitus oikeudellisessa vastuussa edellisten hallitusten virheistä ja laiminlyönneistä, jos edelliselle hallitukselle ja isännöitsijälle on myönnetty tili- ja vastuuvapaus, jonka jälkeen ilmenee laiminlyöntejä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton