Maalämpö ei maksa miljoonaa, mutta sillä voi säästää miljoonan
Tuoko maalämpö säästöjä?

Vuonna 2023 jo noin 1100 suomalaista taloyhtiötä valitsi lämmitysmuodoksi maalämmön (Tilastokeskus). Varsinkin vanhoille taloyhtiöille keskeinen syy vaihtoon on raha. Paljonko vaihtamalla maalämpöön palveluna voi siis säästää?
Maalämmön tuomaan säästöpotentiaaliin vaikuttaa moni asia. Tärkeimmät niistä ovat:
- nykyisen lämmitysratkaisun, usein kaukolämmön hintataso
- kiinteistön ikä ja koko
- muut aikaisemmin tehdyt energiatehokkuustoimet
- muut potentiaaliset energiatehokkuustoimet, kuten lämmön talteenotto
Esimerkiksi lämmön talteenotolla (LTO) voidaan pienentää maalämmöllä tuotetun energian tarvetta keskimäärin jopa kolmanneksen. Lisäksi säästöarvioon vaikuttaa, tekeekö taloyhtiö investoinnin itse vai ostaako se sen palveluna esimerkiksi Geonovalta.
Nyrkkisääntö on, että kalliin kaukolämmön alueilla siirtyminen maalämpöön palveluna tuo lähes aina säästöjä. Osa yrityksistä ja taloyhtiöistä pääsee säästöihin kiinni saman tien, eli asiakkaan maksama kuukausihinta on halvempi kuin nykyinen ratkaisu. Joillain alueilla säästöjä alkaa kertyä pienellä viiveellä, mutta näissäkin tapauksissa sopimuksenaikaiset säästöt ovat merkittävät. Jos kaukolämpö maksaa esimerkiksi 100 €/MWh sisältäen perusmaksun, kannattaa selvittää onko maalämpö taloyhtiölle mahdollinen vaihtoehto.
Energian hinnanmuutoksissa energian lajilla on väliä
Kaukolämmön hinnat ovat historiallisesti nousseet paljon enemmän verrattuna sähkön kokonaishintaan. Vuodesta 2010 alkaen sähkön hinta on noussut keskimäärin 1,9 prosenttia, kun taas kaukolämmön yli viisi prosenttia.
Vuotta | Sähkö | Kaukolämpö |
5 | 3,0 % | 7,5 % |
10 | 1,7 % | 3,2 % |
15 | 1,9 % | 5,2 % |
Tätä selittävät päästöoikeuksien sekä puuenergian kysyntä ja hinta. (Lähde: Energiateollisuus ry, kaukolämpötilastot, sähkön hinta)

Maalämmön hyötysuhde on ylivertainen verrattuna kaukolämpöön
Maalämmön hyötysuhde on myös paljon parempi kuin kaukolämmön. Maalämmön hyötysuhde on jopa yli 3,5. Kun taloyhtiö käyttää kaukolämpöä, sen tuottamiseksi täytyy kattaa paitsi siirtohäviöt, myös lämpölaitosten häviöt, jolloin kokonaishyötysuhde jää helposti 0,80 – 0,85 tasolle. Tämä tarkoittaa, että maalämpö on parhaimmillaan yli 4 kertaa tehokkaampaa kuin kaukolämpö.
Jopa yli miljoonan euron säästöt – tutustu esimerkkilaskelmiin

Olemme laatineet esimerkkilaskelmat maalämmön ostamisesta palveluna kolmesta erityyppisestä taloyhtiöstä neljässä eri kaupungissa: Helsingissä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä ja Turussa. Kaikissa taloyhtiöissä ja kaupungeissa säästöä ei synny heti ensimmäisenä vuonna, mutta kaikissa kaupungeissa säästöpotentiaali on sopimuskaudella vähintään lähes 500 000 euroa – ja parhaimmillaan noin 3 miljoonaa euroa.
Katso vaikka heti oman kiinteistösi säästöpotentiaali
Verkkosivuillamme voit tarkistaa myös alustavan arvion oman kiinteistösi säästöpotentiaalista. Laskuria varten tarvitsee syöttää vain osoite. Taloyhtiöille suunniteltuun laskuriin pääset tästä.
Ilari Vuores
Kehitysjohtaja
Geonova Oy
Info
Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?
- Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
- Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
- Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.
Geonova Oy
Geonova on suomalainen energiaoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö CBRE Investment Management sekä Suomen lämpöpumppumarkkinan johtava asiantuntija LämpöYkkönen. Lisätietoja www.geonova.fi
Aiheeseen liittyvää

Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta

Mitä vaihtoehdoksi ARA-tuen loputtua?

Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?

Pohjolan olosuhteiden lämpöpumput

Tule mukaan NIBEn Teams-tietoiskuun 20.5. 2025
