Miksi rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Itsenäisesti hallittava yale doorman -älylukko vastaa rivitaloyhtiön tarpeisiin
Taloyhtiön näkökulmasta Yale Doorman -älylukon suurimmat hyödyt ovat avaimettomuus ja helppo hallinta.
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
– Yrityksissä ja suuremmissa taloyhtiöissä on jo pitkään ollut sähkölukkoja, mutta pienemmän rivitalokohteen näkökulmasta haasteena ovat kalliit hallinnointijärjestelmät ja kaapelointi. Yale Doorman -älylukossa ei tätä ongelmaa ole, Sääskilahti kertoo.
Kun taloyhtiön hallitus esitteli älylukon ja muut lukkovaihtoehdot yhtiökokouksessa, suurin osa asukkaista oli kiinnostunut älylukosta. Lopulta päädyttiin hybridiratkaisuun, jossa seitsemän asuntoa valitsi Yale Doorman -älylukon ja kolme perinteisen mekaanisen lukon.
Lukkojen asennuksesta vastanneelle Lukko-Tiimi Oy:lle kyseessä oli ensimmäinen urakka, jossa taloyhtiöön asennettiin samalla kertaa sekä älylukot että perinteiset mekaaniset Abloy Sento -lukot.
– Tämä on todella hyvä ja onnistunut esimerkki lukituksen uudentyyppisestä kokonaisratkaisusta, jossa osakas voi valita joko laadukkaan mekaanisen lukon tai pienellä lisäpanostuksella kulkemista helpottavat älylukot. Molemmissa vaihtoehdoissa taloyhtiön tarpeet on huomioitu alusta asti, Lukko-Tiimi Oy:n yrittäjä Juha Koivu kertoo.
Älylukko sujuvoittaa taloyhtiön työtä
Lukko-Tiimin Juha Koivun mukaan Yale Doorman soveltuukin rivitaloyhtiöihin yhtä hyvin kuin omakotitaloihin. Taloyhtiön näkökulmasta älylukon suurimmat hyödyt ovat avaimettomuus ja helppo hallinta.
"Älylukko on todella hyvä ratkaisu etenkin taloyhtiöille, joilla ei ole omaa huoltoyhtiötä. Älylukko poistaa hankalasti järjestettävän ja ylläpidettävän ovenavauspalvelun tarpeen, kun kotioven saa tarvittaessa aina koodilla auki."
Juha Koivu, Lukko-Tiimi Oy
Jos huoltoa tarvitaan, huoltohenkilölle voidaan antaa väliaikainen kulkutunniste tai -koodi, joka on voimassa halutun ajan. Asukkaan ei siis tarvitse olla paikalla odottamassa, eikä avaimien luovutuksesta tarvitse huolehtia.
Kulkutunnisteen hävitessä tai asukkaan vaihtuessa lukkoliikettä ei tarvitse kutsua paikalle, eikä uudelleensarjoituksia tarvita, vaan tunnisteiden poistaminen järjestelmästä ja uusien luominen on helppoa tehdä itse.
Avaimettomuus tekee asukkaiden arjesta helppoa
Taloyhtiön hallituksessa istuva Juha Sääskilahti on kokenut älylukon hyödyt myös asukkaana. Avaimettomuus on helpottanut arkea, kun avaimia ei tarvitse enää muistaa ottaa mukaan töihin tai ulos lähtiessään.
Älylukko tuo mielenrauhaa – kun avaimia ei voi kopioida, eivätkä patentit vanhene, voi luottaa siihen, ettei avaimia ole päätynyt ulkopuolisten käsiin.
Myös väliaikaiselle kulkukoodille on ollut tarvetta.
– Oli todella kätevää, kun pystyttiin antamaan remonttimiehelle väliaikainen koodi, jolla hän pääsi kulkemaan asuntoon koko remontin ajan. Remontin jälkeen poistettiin koodi helposti käytöstä, Sääskilahti kertoo.
Turvallisuuden lisäksi esille nousee itsenäinen hallinta ja helppokäyttöisyys, jonka merkitys korostuu etenkin lapsiperheissä.
– Siinä missä vanha mekaanisen lukon avaamiseen eivät 5-vuotiaan sormivoimat riittäneet, on älylukko lapselle todella helppo käyttää, eikä tarvitse pelätä, että lapsi hukkaa koulumatkalla avaimen. Parasta älylukossa on avaimettomuuden huolettomuus ja se, että se on kokonaan omassa hallinnassa, Sääskilahti kiteyttää.