Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etäluettavista vesimittareista?
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
Vedenkäytön mittaaminen alentaa kulutusta
Suomessa on hyvät pohjavesivarannot, mutta pohjavedetkään eivät ole ikuisia ja maailmalta kantautuu jo merkkejä elämälle elintärkeän puhtaan juomaveden niukkenemisesta. Suomessa hyvää ja puhdasta pohjavesivarantoa käytetään myös pesuun ja lämmitykseen, jolloin juomavesivarannot ehtyvät monella tapaa.
Veden lämmittäminen kuluttaa myös energiaa, jonka käyttöä on syytä harkita – erityisesti kustannussäästön näkökulmasta.
– Vedenkulutuksen vähentäminen on kaikkien etu sekä taloudellisessa mielessä että luonnon näkökulma huomioiden. Meillä on Suomessa hyvät pohjavesivarannot, mutta miten kauan tilanne säilyy vastaavanlaisena, Moberg tuumii.
Mobergin mukaan kulutusperusteinen vedenkäyttö vähentää tutkimusten mukaan kymmeniä prosentteja vedenkulutusta. Kulutusperusteinen vedenkäytön laskutus luo myös taloudellista tasa-arvoa taloyhtiössä, kun pihi vedenkäyttäjä ei joudu maksamaan muiden vesiä verrattuna "pääluku"-laskutusperusteiseen veden maksamiseen.
Huomio
Tiesitkö tätä vedenkulutuksesta?
- Keskimääräinen vedenkulutus kerrostalossa on 155 l/asukas/vrk.
- Lämpimän veden osuus kokonaiskulutuksesta on noin 40 prosenttia.
- 10 minuutin suihku kuluttaa vettä 120–150 litraa, josta lämmintä vettä on 60 prosenttia.
- 20 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun taas 5 minuutin suihkulla kustannukset jäävät noin 150 euroon.
- Pienikin vuoto WC-istuimessa voi maksaa 1000 euroa vuodessa!
- Ympäristö ja vesistöt kiittävät kuormituksen vähenemisestä.
Kustannussäästöt ja automatiikka taloyhtiön hyötyinä etäluettavista vesimittareista
Taloyhtiöissä etäluettavien vesimittarien asennus tulee eteen viimeistään remonttien, kuten linjasaneerauksien yhteydessä. Ympäristöministeriön määräyksestä huoneistokohtaiset vesimittarit on ollut pakollista asentaa uudiskohteisiin vuodesta 2011 alkaen. Etäluettavat vesimittarit ovat olleet pakollisia vuoden 2019 lopulta alkaen uudis- ja linjasaneerauskohteissa.
– Taloyhtiöiden kannattaisi harkita etäluettavien vesimittarien asennusta muutenkin kuin pakon edessä. Taloyhtiö hyötyy, kun ei tarvitse käydä paikan päällä lukemassa mittarilukemia, jolloin aikaa vapautuu muuhun olennaisempaan. Puhumattakaan tutkitusta vedenkulutuksen vähenemisestä koituvista kustannussäästöistä vesimittareiden asennuksen johdosta, Moberg kertoo ja jatkaa:
– Kun taloyhtiöön asennetaan pitkälle kehitetty ja automatisoitu järjestelmä, saadaan esiin parhaat hyödyt ja suurimmat kustannussäästöt.
Otto Moberg, avainasiakas- ja markkinointipäällikkö, Koka Oy
Koka Oy:n etäluettavassa vesimittausjärjestelmässä on myös vuotovahti, joka havaitsee putkistossa olevat vuodot. Näin voidaan havaita korjauskohteita ja edelleen vähentää turhaa vedenkulutusta.
– Näin järjestelmillä pyritään hoitamaan automaattisesti se, jota on tehty jo kauan manuaalisesti. Järjestelmämme voidaan integroida suoraan laskutusjärjestelmään, jolloin tieto siirtyy automaattisesti järjestelmästä toiseen. Lisäksi osakas pystyy seuraamaan mobiilisovelluksesta jopa euromääräisesti omaa vedenkulutustaan, Moberg kertoo.
– Järjestelmään voidaan liittää myös lämpötilan ja ilmankosteuden mittauksen lisäksi myös lämmitysenergian mittaus, Moberg jatkaa.
Mitä toimenpiteitä vedenkäytön mittauksen käyttöönottaminen vaatii isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai osakkaalta?
Kymmenen vuotta sitten vedenmittaus ei ollut erityisen yleinen puheenaihe taloyhtiöissä, mutta nykyään keskustelua käydään erityisesti kustannussäästöjen ja tasapuolisuuden näkökulmasta. Mobergin mukaan järjestelmien käyttöönotto ei ole vaikeaa, mutta asennuksen helppous riippuu kohteesta:
– Järjestelmän käyttöönotto on kokonaisuudessaan kuitenkin helppoa. Tulovesijohtoihin asennetaan uudet vesimittarit. Parhaimmillaan vesimittarit asennetaan vanhojen tilalle tai niille on tehty varaukset jolloin asennukseen menee vain vähän aikaa, Moberg kertoo.
– Hoidamme yhteistyökumppanimme kautta taloyhtiölle kokonaispaketin asennettuna. Kannattaa ottaa yhteyttä, jolloin voimme yhdessä selvittää vaadittavat toimenpiteet, Moberg kertoo.