• Etusivu
  • Osakas

Mitä tehdä kun huoli naapurista kasvaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2021
20213_69235.jpg

Soita läheisillesi ja kysy kuulumisia.

Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.

Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.

Kun huoli herää

Se voi olla pieni asia, mikä kiinnittää huomiosi. Päivittäin toistuva tapahtuma, esimerkiksi roskapussin vieminen jääkin välistä, traditio katkeaa ilman tiedossa olevaa syytä kuten lomamatkaa. Aina ei ole tiedossa sukulaisia tai tahoja, joille huolensa lähimmäisestä voisi ilmaista. Erityisesti nyt epidemian aikana moni jää entistä enemmän yksin. Mikäli yhteydenottoihisi, kuten ovikellon soittoon ei vastata, huolen määrä kasvaa entisestään.

Tavanomaisen käytöksen sekä varsinaista huolta herättävän käytöksen raja voi olla toisinaan kuin veteen piirretty viiva. Moni epäröi puuttua toisen ihmisen elämään, mutta mikäli käytös on selvästi poikkeavaa aikaisemmasta, ilmoitukselle voi olla todella tarvetta.

Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Tiesitkö, että sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun huolestut niin lapsen, aikuisen kuin iäkkäämmänkin henkilön turvallisuudesta tai terveydestä?

Huoli-ilmoitus on valitettavan heikosti tunnettu. Ilmoituksesta nimittäin hyötyvät erityisesti esimerkiksi muistisairaat ihmiset. Ei ole nimittäin tavatonta lukea mediasta vanhuksesta, joka yöpaitasillaan kulkee pihalla eikä muista reittiään kotiin. Tällaiset tilanteet ovat juuri niitä, jolloin jokaisen meistä tulee osata auttaa paitsi kyseisessä hetkessä, mutta myös muistaa, että asiasta on hyvä viedä tietoa eteenpäin – tässä avuksi nousee juuri huoli-ilmoitus.

Miten ilmoituksen voi tehdä?

Kun edessä on tilanne, että huolesta tarvitsisi saada tieto eteenpäin, voi ilmoittajan kannalta hienoiseksi haasteeksi nousta, että tällaisella palvelulla on käytössään useampia nimityksiä, kuten "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi", "Ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi" tai kuten jo on tässäkin mainittu "Huoli-ilmoitus".

20213_69237.jpg

Tutustu oman kuntasi verkkosivuihin ja täytä sieltä valmis lomake, mikäli sellainen löytyy. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti, mutta lisätietoja varten ilmoittajan yhteystiedot otetaan viranomaisen toimesta talteen.

Tärkeintä on kaikista nimityksistä huolimatta avata rohkeasti suunsa. Kun olet saanut asian viranomaisten tietoon, huolehtivat he tiedon kulkeutumisesta oikealle taholle.

"Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti", Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta tiivistää.
Pidetään huolta läheisistä ja naapureista!

Lähde:
Kiinteistöliitto

Osakas
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Yhtiökokous - onko sillä merkitystä?
Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.Viikon kysymys: Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?
20213_69303.jpg
Kuka huolehtii leikki­kentän turvallisuudesta?
Pienelle lapselle taloyhtiön pihalla temmeltäminen on täynnä sääntöjä, kieltoja sekä mahdollisia vaaranpaikkoja. Ajoradoilla ei saa leikkiä, puihin ei saa kiivetä ja värikästä taidetta ei saisi luoda asvalttiin. Monen lapsiperheen helpotukseksi taloyhtiön yhteistä piha-aluetta komistaa lapsille tarkoitettu leikkikenttä. Kenen vastuulle kuuluu leikkikentän turvallisuus?
vanhempi mies ja nainen tutkivat kännykkää sekä papereita Geonovan maalämpöopas auttaa
Mitä hyötyjä maalämpöön siirtyminen tuo taloyhtiölle?
Monilla alueilla kaukolämmön hinnannousut koettelevat jo taloyhtiöiden sietokykyä. Jos taloyhtiönne etsii keinoja vähentää energiakustannuksia, kannattaa tutustua maalämpöön. Maalämpö sopii lähes kaikkiin kerrostaloihin.Tiedätkö, mitä hyötyjä maalämpöön siirtyminen tuo taloyhtiölle?
CibesAmslift-hissi
Hissin jälkiasennus toteutetaan historiaa kunnioittaen
Hissin jälkiasennus vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin on tarkasti valvottua ja säädeltyä, minkä vuoksi nykyaikaisen hissin asentaminen vanhaan arvokiinteistöön vaatii tietoa ja taitoa. Usein hissin jälkiasentaminen herättää myös ristiriitaisia tunteita – moni voi kokea, ettei hissi sovi arvokkaaseen miljööseen. Cibes Amsliftin vankalla kokemuksella vanhoihinkin rakennuksiin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa hissi, joka kunnioittaa kohteen historiaa ja tyyliä.
Taloyhtiön pysäköintipaikka
Parkkipaikka löytyy vain onnekkaimmille
Taloyhtiöiden autopaikat sekä erityisesti niiden vähyys ja/tai puuttuminen on osakkaiden sekä vuokralaisten keskustelujen kestosuosikki. Vaikka uudisrakentaminen kehittyy ja asuntojen tilaratkaisut paranevat vuosi vuodelta, ei autopaikka-asiaan tunnu tulevan muutosta. Minkä takia nyky-yhteiskunnassa, jossa perheessä on kaksi tai kolmekin autoa, ei voida pitää itsestäänselvyytenä, että asuntoon kuuluisi edes yksi autopaikka?
CibesAmslift arvokiinteistö
Hissi vanhaan kerrostaloon: yhdistettynä esteettömyys ja asumismukavuus
Helsingin kantakaupungissa sijaitseva Albertinkatu 10 on yli satavuotias arvokiinteistö, jossa ei ole koskaan ollut hissejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton