Mitä tehdä kun huoli naapurista kasvaa
Soita läheisillesi ja kysy kuulumisia.
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.
Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
Kun huoli herää
Se voi olla pieni asia, mikä kiinnittää huomiosi. Päivittäin toistuva tapahtuma, esimerkiksi roskapussin vieminen jääkin välistä, traditio katkeaa ilman tiedossa olevaa syytä kuten lomamatkaa. Aina ei ole tiedossa sukulaisia tai tahoja, joille huolensa lähimmäisestä voisi ilmaista. Erityisesti nyt epidemian aikana moni jää entistä enemmän yksin. Mikäli yhteydenottoihisi, kuten ovikellon soittoon ei vastata, huolen määrä kasvaa entisestään.
Tavanomaisen käytöksen sekä varsinaista huolta herättävän käytöksen raja voi olla toisinaan kuin veteen piirretty viiva. Moni epäröi puuttua toisen ihmisen elämään, mutta mikäli käytös on selvästi poikkeavaa aikaisemmasta, ilmoitukselle voi olla todella tarvetta.
Tiesitkö, että sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun huolestut niin lapsen, aikuisen kuin iäkkäämmänkin henkilön turvallisuudesta tai terveydestä?
Huoli-ilmoitus on valitettavan heikosti tunnettu. Ilmoituksesta nimittäin hyötyvät erityisesti esimerkiksi muistisairaat ihmiset. Ei ole nimittäin tavatonta lukea mediasta vanhuksesta, joka yöpaitasillaan kulkee pihalla eikä muista reittiään kotiin. Tällaiset tilanteet ovat juuri niitä, jolloin jokaisen meistä tulee osata auttaa paitsi kyseisessä hetkessä, mutta myös muistaa, että asiasta on hyvä viedä tietoa eteenpäin – tässä avuksi nousee juuri huoli-ilmoitus.
Miten ilmoituksen voi tehdä?
Kun edessä on tilanne, että huolesta tarvitsisi saada tieto eteenpäin, voi ilmoittajan kannalta hienoiseksi haasteeksi nousta, että tällaisella palvelulla on käytössään useampia nimityksiä, kuten "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi", "Ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi" tai kuten jo on tässäkin mainittu "Huoli-ilmoitus".
Tutustu oman kuntasi verkkosivuihin ja täytä sieltä valmis lomake, mikäli sellainen löytyy. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti, mutta lisätietoja varten ilmoittajan yhteystiedot otetaan viranomaisen toimesta talteen.
Tärkeintä on kaikista nimityksistä huolimatta avata rohkeasti suunsa. Kun olet saanut asian viranomaisten tietoon, huolehtivat he tiedon kulkeutumisesta oikealle taholle.
"Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti", Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta tiivistää.Pidetään huolta läheisistä ja naapureista!
Lähde:
Kiinteistöliitto