• Etusivu
  • Energia

7 syytä miksi kaukolämpö kannattaa aina

Kaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 18.03.2024Päivitetty 11.03.2024
Colorful houses-3_inkku

Kaukolämmössä et kadu. Se on kohtuuhintainen, vaivaton ja luotettava lämmitysmuoto, jonka hintakin kulkee Espoon alueella valtavirtaa vastaan. Tässä 7 hyvää syytä valita kaukolämpö.

1. KILPAILUKYKYINEN HINTA

Suomen vaihtelevissa vuodenajoissa lämmitys vie runsaasti energiaa, mikä on saanut monet miettimään vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Aihe tuli ajankohtaiseksi myös espoolaiselle taloyhtiö As. Oy Ilmalaxille. Tarkan taustatyön jälkeen yhtiö huomasi, että kannattavin vaihtoehto on jatkaa kaukolämmön asiakkaana erityisesti sen kilpailukykyisen hinnan ja helppouden takia.

Fortumin kaukolämmön hinnoittelu kulkee valtavirtaa vastaan. Reaalihinta on laskenut vuodesta toiseen, ja vuonna 2023 Fortum oli yksi harvoista kaukolämpötoimijoista, joka haastavista olosuhteista huolimatta pystyi laskemaan hintoja valtaosalle asiakkaista.

Taustalla vaikuttaa ennen kaikkea tuotantorakenteen muutos; espoolainen kaukolämpö syntyy kalliiden fossiilisten polttoaineiden sijaan valtaosin päästöttömillä lämmönlähteillä. Niiden käyttöä optimoidaan jopa tunti tunnilta sen mukaan, mikä tuotantotapa on kulloinkin edullisin. Tästä syystä kaukolämmön hintanäkymä on vakaa jatkossakin.

2. VAIVATON VALINTA

Kaukolämpö on vaivattomuutta ja sujuvuutta arvostavan vaihtoehto. Siihen on helppo liittyä edullisten investointikustannusten ansiosta, eikä käyttöönotto muutenkaan vaadi pitkää ja työlästä projektia. Tekninen ylläpito, korjaukset ja muut riskit eivät myöskään jää asukkaan huoleksi vaan kaukolämpö on ennen kaikkea palvelu, joka toimii luotettavasti 24/7.

Vaihtoehtoisissa lämmitysmuodoissa investoinnin takaisinmaksuaika sekä kannattavuus voivat heitellä rajustikin esimerkiksi sähkön hinnan ja korkotilanteen mukaan. Sekä korkotasossa että sähkön hinnoissa on viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia, ja onkin tärkeää ymmärtää, että näihin liittyy myös jatkossa paljon epävarmuuksia. Kaukolämmön hintaennuste ei heittele sähkömarkkinan mukaan vaan säilyy vakaana vuodesta toiseen.

3. LUOTETTAVA LÄMMITYS

Fortumilla on kaukolämmöstä jo yli 70 vuoden kokemus, ja energia-alan ammattilaiset huolehtivat lämmön riittävyydestä paukkupakkasillakin. Kaukolämmön toimitusvarmuus onkin korkea, 99,8 %.

Kaukolämpö on omavaraista ja paikallista lämpöä läheltä: Espoossa sijaitsevat monimuotoiset tuotantomuodot varmistavat, että lämpöä toimitetaan asiakkaille kulloinkin parhaasta lämmönlähteestä. Fortum tuottaakin vuosittain kaukolämpöä noin neljännesmiljoonalle asukkaalle. Laaja kaukolämpöverkosto tuo asiakkaille skaalaetua ja kustannustehokkuutta, kun sekä lämmöntuotantoa että -jakelua voidaan optimoida koko verkon alueella.

4. JOKAISELLE SOPIVAA KAUKOLÄMPÖÄ

Kaukolämmön hiilineutraaliuteen tähtäävä Espoo Clean Heat -muutosmatka on edennyt jo pitkälle, mikä on mahdollistanut entistä vahvemman tuotekehityksen. Viime vuosina on esitelty kokonaan uudenlaisia, yhdessä asiakkaiden kanssa kehitettyjä tuotteita ja palveluja, joiden ansiosta monipuolisesta tuotevalikoimastamme löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Esimerkiksi lämmityslaskun ennustettavuutta kaipaaville Fortum Hintaturva kiinnittää kaukolämmön hinnan nykytasolle kolmeksi vuodeksi. Kaukolämmön hinta ei nouse sopimushetkestä kolmeen vuoteen, mutta reilun pelin hengessä hinta voi kuitenkin laskea hinnantarkastusten yhteydessä. Uudistettu lämmityksen optimointipalvelu Fortum Skarppi tuo puolestaan taloyhtiöille säästöjä säätämällä rakennuksen lämmitystä ulkolämpötilan, ja sääennusteen mukaan Lisäksi algoritmi opettelee taloyhtiön kulutuskäyttäytymistä ja tasaa kiinteistön kulutuspiikkejä ennakoivalla lämmönsäädöllä. Kolmas esimerkki kaukolämmön uudistumisesta on Fortum HeatHub, joka takaa yrityksille perinteisen lämpöpumppuinvestoinnin hyödyt ilman oman projektin vaivaa ja riskejä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakas ostaa kiinteistölleen sopimusosuuden nimetyn espoolaisen lämpöpumpun tuottamasta hiilidioksidipäästöttömästä kaukolämmöstä 15 vuodeksi. Tämä auttaa sekä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa että tuo merkittävän alennuksen kaukolämmön hinnasta.

Fortum

5. PÄÄSTÖTTÖMÄÄN SÄHKÖÖN PERUSTUVAA KESTÄVYYTTÄ

Paikallisesti Espoossa tuotettu kaukolämpö on kestävä vaihtoehto. Lämmöntuotantomme perustuu kasvavassa määrin päästöttömään sähköön. Noin 63 prosenttia tuottamastamme lämmöstä on tuotettu päästöttömästi, muun muassa lämmön talteenotolla ilmasta ja jätevedestä sekä hukkalämpöä, sähkökattiloita ja lämpövarastoja hyödyntämällä. Kokonaan hiilineutraaliksi lämmöntuotanto muuttuu kuuden vuoden kuluttua, ja kivihiilestä luovutaan tänä vuonna

6. INNOVATIIVISTA ENERGIANKIERRÄTYSTÄ

Fortum on puhtaan energian kierrätyksen edelläkävijä, jonka päätehtävänä on ratkaista maailmanlaajuisia energiahaasteita paikallisesti. Kaukolämpö on lähilämpöä, jonka tuottamiseen espoolaiset itsekin osallistuvat. Fortum kerää muun muassa käsienpesusta syntyvän hukkalämmön talteen ja kierrättää sen uuteen käyttöön kaukolämmöksi.

Samoja kierrätyksen toimintatapoja käytetään myös teollisuudessa esimerkiksi hyödyntämällä jäteveden ja palvelinkeskusten hukkalämpöä, mikä tekee kaukolämmöstä koko ajan kestävämpää ja kilpailukykyisempää.

Fortum

7. RAKENNAMME LÄMMITYKSEN TULEVAISUUTTA YHDESSÄ ASIAKKAIDEMME KANSSA

Uuden sukupolven kaukolämpö on todellista älylämpöä, joka yhdistää reaaliaikaisesti ja joustavasti uudet puhtaat lämmönlähteet asiakkaiden tarpeisiin. Kaukolämpö dekarbonisoituu Suomessa tällä hetkellä vauhdilla, ja suuren mittakaavan vuoksi sillä on merkittävä rooli koko Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Näin koko kaukolämpöyhteisö osallistuu yhdessä ilmastotavoitteiden toteuttamiseen.

Fortumin kaukolämpö on huoleton ja kestävä lämmitysmuoto, jonka hintakehitys kulkee valtavirtaa vastaan. Se tuotetaan paikallisesti Espoossa, uusiutuvia energialähteitä ja edistynyttä teknologiaa hyödyntäen. Lisäksi kaukolämpö on monimuotoinen ja joustava lämmitysmuoto – Fortumin monipuolisesta palvelutarjonnasta löytyy sopiva ratkaisu erilaisten kiinteistöjen tarpeisiin. Kaukolämmössä et siis kadu vaan nautit pysyvästä mielenrauhasta.

Fortum Power and Heat Oy
Energia
kaukolämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67102.jpg
Toivota älykäs lämmitys tervetulleeksi taloyhtiöösi
Lämmitys on usein taloyhtiön suurin vuosittainen kuluerä. Vanhanaikaisten lämmityksen ohjausjärjestelmien takia kaukolämpöä kuluu turhaan ja kustannukset nousevat korkeammiksi kuin olisi tarpeen.
20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20215_70746.jpg
Huomioi nämä asiat lämmitysmuotoa vaihdettaessa
Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Lämmitysmuodon muutokselle voi olla montakin syytä. Kustannustehokkuus, ilmastoystävällisyys, nykyisen järjestelmän korjaustarve tai jopa järjestelmän riittämättömyys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi. Jo sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja vältetään ylimitoitettu investointi.
201910_60706.jpg
Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne
Monissa taloyhtiöissä pohditaan kestävintä lämmitysratkaisua. Viime aikoina kiinteistökohtaisten ratkaisujen mielikuva on kohentunut, vaikka todellisuudessa niiden muodostama kokonaisuus ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetysti tuotettu puhdas kaukolämpö.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton